Kaip pasakojo vienas iš tyrime dalyvaujančių mokslininkų Jonas Seligmanas iš Izraelio senienų institucijos, tunelį per 76 dienas rankomis ir šaukštais iškasė 40 žmonių. Iš 100 tūkst. žmonių, atvežtų į Panerius, juo pavyko pabėgti ir išgyventi tik vienuolikai.

„Tunelis buvo 34 metrų ilgio, mes žinojome iš ankstesnių tyrimų tunelio pradžią, bet mes nežinojome, kur jis toliau tęsėsi. Radome tą vietą ir išėjimo tašką“, – sakė J. Zeligmanas.

Pasak įtakingo Izraelio mokslininko, kurio močiutė kilusi iš Kretingos, juo pavyko pabėgti 15 žmonių, tačiau tik 11 išgyveno.

„Mes žinome jų vardus“, – sakė J. Seligmanas.

Mokslininkai, naudodamiesi neinvaziniais metodais, per dvi su puse savaitės taip pat aptiko vieną duobę egzekucijoms bei kelią, kuris vedė į žudynių vietą. Šis kelias ir dabar yra matomas miške.

Dvi su puse savaitės dirbę Paneriuose, dabar mokslininkai persikėlė į sostinės centrą, kur tyrinėja Didžiosios Vilniaus sinagogos vietą. Tikimasi po poros savaičių pristatyti ir šių tyrimų rezultatus.

„Mes per dvi ateinančias savaites bandysime identifikuoti skirtingas sinagogos dalis. (...) Šios sinagogos vieta mieste buvo esminė, dabar ji pradingo, ten tėra parkas, niekas nežino, kad tai buvo 35 proc. miesto gyventojų centrinė vieta, svarbu tai sugrąžinti į kolektyvinę atmintį“, – sakė J. Zeligmanas.