Į Palangos savivaldybę susirinko neeiliniai svečiai – moksleiviai, kurie mokslo metus baigė puikiai ir gavo vien dešimtukus.

„Ką tik pabaigiau penktą klasę ir tiesiog stengiuosi gerai mokytis. Noriu turėti gerą ateitį“, – LNK žinioms sakė moksleivė.

„Planuoju kelionę į Olandiją, nes aš ten gimiau ir čia, Lietuvoje man yra pirmieji metai. Kalbos kiek painiojasi, atvažiavau į Lietuvą tik mokėdama lietuviškai kalbėti. Reikėjo išmokti skaityti ir rašyti“, – kalbėjo kita moksleivė.

Visus šiuos mokinius kurorto savivaldybė išskirtinai pagerbė – jiems buvo teikiami ne tik pasiekimus žymintys raštai, jie dar gauna ir po 500 eurų. Taip paskatinti geriausiai besimokančius nutarė kurorto taryba.

„Tai yra paskata moksleiviams gerai mokytis, užkrėsti kitus draugus, kad jie taip pat gerai mokytųsi – pasitemptų ir turėtų gerus rezultatus“, – LNK žinioms apie tokią paskatą pasakojo Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Paaiškėjo, kad 4 kurorto mokykloje yra net 36 dešimtukininkai, visiems jiems išmokėta 18 tūkst. eurų.

„Kada rengėme tarybos sprendimą, aišku, prieš tai buvome surinkę duomenis – kiek maždaug Palangoje per metus gali būti puikiai besimokančių vaikų. Jų buvo apie 20. Bet nuostabą mums sukėlė gimnazistai“, – kalbėjo Š. Vaitkus.

Mat paaiškėjo, jog tik Senojoje Palangos gimnazijoje net 23 gimnazistai dešimtukininkai. Šios gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas teigė, jog pagal reitingus ši mokymo įstaiga itin aukštai.

„Per 3 metus yra 40 medalininkų, iš jų 6 – aukso. <...> Mums šiuo atveju svarbu ne skaičiai, bet pastebėjimas – mokinio darbo pastangų vertinimas, mokytojo“, – sakė L. Šidlauskas.

Ir kitos Palangos mokyklos giria savo vaikus.

„Turime 3 dešimtukininkus: penktoką, aštuntoką ir dešimtokę. Tiktai nuoširdžiai džiaugiamės už juos ir tikimės, jog nenuleis kartelės ir ateityje, kokią jie dabar yra užsikėlę“, – džiaugėsi Šventosios pagrindinės mokyklos direktorė Valda Šarkienė.

Palangos V. Jurgučio progimnazijos direktorė Laimutė Benetienė tikino, jog toks paskatinimas vyksta pirmą kartą.

„Ir jis labai motyvuojančiai nuteikia ir vaikus, ir mokinių tėvus. Šitas mokinių įvertinimas yra didžiulė paskata į ateitį“, – sakė ji.

Po 500 eurų moksleiviai negauna į rankas, pinigai buvo pervesti į nurodytą sąskaitą banke. Ir kai kurie mokiniai jau žino, kur dės šiuos pinigus. Kai kam – tai pirmasis uždarbis.

„Galvoju drabužiams ir reikalingiems dalykams išleisti“, – svarstė viena moksleivė.

Kita sakė, jog pinigus skirs kelionei.

„Su šeima planuojame vykti į Airiją, nes aš ten gimiau ir labai noriu aplankyti savo šalį“, – kalbėjo ji.

Mokyklą baigiantis jaunuolis teigė, jog toks paskatinimas ypač jaunesniems mokiniams itin svarbus.

Kita moksleivė tikino, jog mokosi ne dėl paskatinimų, o dėl savęs.

„Bet kai yra tokie paskatinimai ir apdovanojimai, faktas, kad jie motyvuoja ir leidžia suprasti, kad darai visa tai darai ne veltui“, – sakė moksleivė.

Mokinių tėvai pripažįsta, kad toks paskatinimas yra itin svarbus.

„Juk tai varomasis variklis – žingeidumas ir noras sužinoti daugiau. Labai malonus šis apdovanojimas, vaikams labai smagu. Ir yra šioks toks stimulas mokytis dar labiau“, – kalbėjo viena mama.

Piniginių premijų sulauks ir abiturientai, puikiai išlaikę valstybinius brandos egzaminus. Už kiekvieną egzaminą, įvertintą 100 balų bus skiriama 250 eurų premija.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: