Nedviprasmiškai užsiminta ir apie leidimų dirbti su slapta informacija naikinimą ar netgi atsakingų asmenų atleidimą. Tačiau tokių įspėjimų kol kas negavo nei viena iš trijų tyrime figūravusių įstaigų.

Ketvirtadienį prokurorai paskelbė, kad „apie tyrimo rezultatus buvo informuotos atitinkamos valstybės institucijos, kurios turėtų priimti sprendimus dėl leidimų dirbti su įslaptinta informacija bei toliau eiti užimamas pareigas“. Vis dėlto nei Prezidentūra, nei Vyriausybės kanceliarija, nei Seimas įspėjimų su raginimais kapoti galvas kol kas neturi.

Būrys Seimo narių su Petru Gražuliu priešakyje žvilgsnius kreipia į Prezidentūrą bei prezidentės vyriausiąją patarėją Daivą Ulbinaitę. Ji DELFI teigė, jog Prezidentūros kol kas nepasiekė jokie raginimai peržiūrėti kadrus ar leidimus dirbti su įslaptinta informacija. Daugiau informacijos D. Ulbinaitė teigė negalinti suteikti.

„Mes, visi darbuotojai, įpareigoti nekomentuoti, nes tai gali pakenkti (ikiteisminiam – DELFI) tyrimui“, - teigė prezidentės patarėja.

Jokie įspėjimai iš prokurorų ar žurnalistus krėtusios Specialiųjų tyrimų tarnybos nepasiekė ir Vyriausybės kanceliarijos.

„Ne, tokių nebuvo pasiūlymų. Kas turėjo leidimus – tie ir tebeturi. Tokių pasiūlymų nėra“, - DELFI teigė premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Seime – beveik identiška situacija.

„Ne, tikrai ne“, - DELFI teigė Seimo kancleris Jonas Milerius.

Pasak jo, Seimo kanceliarija gavo papildomus paklausimus iš STT. Esą agentams reikia papildomų duomenų apie tai, kaip parlamente dirbama su slapta informacija.

DELFI primena, jog Generalinė prokuratūra skelbiasi nustačiusi, kaip VSD informacija pateko naujienų agentūrai BNS. Įtarimai kol kas niekam nepareikšti. Daugiau informacijos prokurorai neteikia. Tyrimo eigoje apklaustos Prezidentūros, Seimo ir Vyriausybės kanceliarijos darbuotojos, BNS ir kitų žiniasklaidos priemonių žurnalistai.

STT agentai apklausė iš viso 6 BNS darbuotojus, per kratą paėmė kelis naujienų agentūros kompiuterius. BNS žurnalistė Jūratė Damulytė apklausai išvesta iš biuro, ji STT patalpose buvo kamantinėjama kelias valandas, taip pat atlikta krata jos namuose, vaikų akivaizdoje. Kita BNS žurnalistė Jūratė Skėrytė STT pareigūnų išvesta iš Seimo, kitų žurnalistų akivaizdoje. Pirmadienį STT vadovybė ne itin rišliai atsiprašinėjo žurnalistų. Paaiškėjo, kad tuo pat metu STT dar sykį krėtė J. Damulytę, šįsyk – žurnalistės garažą.

Tuo tarpu Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė užsimena, kad už VSD informacijos, kurioje įspėta apie Rusijos planuojamus veiksmus prieš Lietuvą ir jos vadovus, nutekinimą atsakingi asmenys atsakys „arba teisme, arba Seime“. Į klausimą, ar tai reiškia planuojamą apkaltą prezidentei, ji neatsako nei teigiamai, nei neigiamai.