Galiausiai politikas „visų profesionalių, patriotiškų ir darbščių mokytojų“ atsiprašė, nors, kai kurių kolegų partijoje nuomone, to – negana.

Konservatorių Širvintų skyriaus pirmininkas Virginijus Sarpauskas ketvirtadienį feisbuke sukūrė įrašą apie tai, kad LŠDPS lyderis Andrius Navickas yra „Vilijus Blinkevičius“, nes Vilija jo sesuo“.

„Į kokią partiją stos Navickas?“ – viešai paklausė V. Sarpauskas.

Į diskusiją įsitraukė A. Skaistys: „Į blinkės partiją, negi neaišku.“

Ir toje pačioje diskusijoje pridūrė: „Komuniagos, o ne mokytojai.“

Toks pareiškimas sulaukė pasipiktinimo.

„Skaitau ir nesuprantu. Kažkaip solidesnis žmogus atrodėt, su rimtesne argumentacija. Maniau tik troliai feisbuke visus iš eilės komuniagom vadina. Klydau“, – rašė vienas pilietis.

Vėliau A. Skaistys pasidalijo kolegos V. Sarpausko įrašu ir pridūrė:

„Štai kodėl užsimaniau būti streakbreakeriu. Ir jie moko mūsų vaikus... pilietiškumo (kaip jie teigia). O išties – vyksta mūsų vaikų sąmonės blinkevizacija. Amen!“

Į tokius žodžius sureagavo konservatorių prezidiumo narė, Seimo nario Lauryno Kasčiūno padėjėja, Vilniaus Antakalnio progimnazijos mokytoja Jolanta Bizaitė, ji pažymėjo, kad yra įžeista.

„Nemačiau laidos. Ką tokio pasakė, kad baisitės visais mokytojais? Aš nestreikuosiu, bet streikuojantys mokytojai kovoja dėl mūsų visų. Šiuo metu turiu 120 penktokų, dar tik antra savaitė, bet esu ant išsekimo ribos, jūs turbūt neįsivaizduojat, ką reiškia dirbti su 120 penktokų. Asmeniškai jaučiuosi įžeista jūsų įrašo. Apie kai kuriuos politikus irgi galėčiau pasakyti, kad jie valdo valstybę, jie valdo miestą, nors nėra normalaus darbo dirbę, neturi jokių įgūdžių ir gebėjimų“, – dėstė J. Bizaitė.

„Mes daugelis ant išsekimo ribos, bet tai yra mūsų pasirinkimas Kurti ir Statyti, Ginti ir Auginti Lietuvą. Niekas nesakė, kad bus lengva. Pervargę jau pasitraukė, bet nestreikavo“, – jai atsakė A. Skaistys.

Audrius Skaistys

„Ant išsekimo ribos ir jūs? Na, mokytojai negauna kanceliarinėm išlaidom papildomų pinigų ir tikrai neturėtų keliolikos tūkstančių išsitraukti iš kojinės prireikus juos grąžinti čia ir dabar. Tai gal nesidarykit gėdos lygindamasis su tais, kurie aria su tais jūsų labai visokiais vaikais už varganus pinigus! Beje, siūlote pasitraukti? Nesulauksite! Aš kuriu Lietuvą, o ne jūs! Jus mes pakeisime, o mokytojai yra nepakeičiami!“ – diskusiją tęsė mokytoja.

Neatlyžo ir A. Skaistys: „Verkšlendami sukursite tik verksnių ir ištižėlių valstybę, kurią neturime teisės Lietuva vadinti. Mes – valstybės tarnautojai – kuriame Lietuvą pagal savo atvaizdą. O savo sapaliones apie lėšas iš kojinės – pasilikite sau ir neduok Dieve jūsų mokiniams.“

Ir tuo viskas neužsibaigė: A. Skaistys mokytojus išvadino broileriais, o galiausiai, J. Bizaitei paraginus A. Skaistį pasižiūrėti į veidrodį, šis atšovė: „Į savo algalapį pažiūrėkite.“

Penktadienio pavakarę savo įrašą feisbuke su visais komentarais politikas ištrynė.

Į minėtus A. Skaisčio teiginius sureagavo Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.

„Už savo teises ir orias darbo sąlygas kovojantys mokytojai Vilniaus konservatoriaus vadinami broileriais ir komuniagomis. Esu mokytojo dukra. Augau didelėje brolerių ir komuniagų įtakoje, tačiau jaučiuosi užaugusi žmogumi. Nežinau, kas mokė p. Skaistį, bet ši kompetencija jo įgūdžių kraitelėje atrodo šlubuojanti.

Žmonės auga ir keičiasi. Linkiu Vilniaus miesto savivaldybės nariui sutikti, kas padėtų išmokti žmogiškumo. Ar bent jau paprasto dėkingumo žmonėms tiems, kurie dirba labai labai sunkų darbą“, – rašė J. Juškaitė.

Navickas: čia tikrai toks žemos moralės žmogus, akivaizdu


A. Navicko teigimu, A. Skaistys yra „žemos moralės“ žmogus, o konservatoriai tokiais pasisakymais parodo savo aroganciją.

„Manau, kad konservatoriai dabar parodys tikrąjį savo veidą. Čia tikrai toks žemos moralės žmogus, akivaizdu“, – Eltai komentavo streiką organizuojančios profsąjungos vadovas.

„Galbūt tokiu įžūliu elgesiu jie parodo, kad buvo užgauta jų savimeilė, puikybė. Ir jie dabar įsižeidę dėl to, kaip mokytojai drįsta pakelti galvą ir prašyti to, kas jiems priklauso. Tokiu elgesiu jie tiesiog demonstruoja savo aroganciją“, – kalbėjo A. Navickas.

Anot jo, streikuojantys pedagogai turėtų krikščioniškai vertinti tokius pasisakymus ir nepykti. Vis dėlto, A. Navickas neatmeta galimybės, kad konservatyvių pažiūrų mokytojai nebepalaikys Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD).

Andrius Navickas

„Bet kažkaip turime žiūrėti krikščioniškai ir nepykti, nes aš pats esu krikščioniškų vertybių. (...) Manau, kad netgi mokytojai konservatoriai, kurie dar palaikė tą partiją, tai įvertins ir tikrai supras, kad jų visa vadovybė yra linkusi veidmainiauti. Juk prieš rinkimus jie kvietė mus į suvažiavimus, daug dalijo pažadų mokytojams, o dabar elgiasi veidmainiškai, įžūliai ir parodė savo tikrąjį veidą“, – sakė profsąjungos pirmininkas.

Pareiškimus apie priklausymą socialdemokratų partijai A. Navickas vertina kaip šmeižtą. Anot jo, konservatoriai nebeturi argumentų prieš jį, todėl „juodina“ ir bando „gelbėti savo skęstantį laivą“.

„Kai žmonės neturi argumentų, tai tiesiog jie bando kažkaip tave apjuodinti, kažkur priskirti. Rinkimuose nedalyvavau nei vienuose ir neplanuoju juose dalyvauti“, – sakė A. Navickas.

„Tai toks bandymas kaltinant kitą gelbėti savo skęstantį konservatorių laivą. Manau, kad tokie pareiškimai juos tik galutinai diskredituos“, – pabrėžė jis.

Paraginus TS-LKD, atsiprašė

TS-LKD penktadienį išplatino savo pozicija dėl A. Skaisčio.

„Audriaus Skaisčio žodžiai mokytojų atžvilgiu – įžeidūs ir niekaip neatspindintys Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vertybių ir pozicijos. Politikas, išsakęs tokius vertinimus – turi nedelsiant atsiprašyti visos mokytojų bendruomenės. Apgailestauju ir asmeniškai atsiprašau dėl tokių Audriaus Skaisčio pareiškimų.

Mokytojai, kaip ir bet kurie kiti mūsų piliečiai, turi teisę išsakyti savo lūkesčius streiko ar kitais civilizuotais būdais“, – išplatintame komentare dėstė TS-LKD partijos pirmininko pirmoji pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Už savo žodžius A. Skaistys galiausiai viešai atsiprašė.

„Nuoširdžiai atsiprašau visų profesionalių, patriotiškų ir darbščių mokytojų, kuriuos mano komentarai facebooke galėjo įžeisti. Diskusijai įkaitus – pasikarščiavau. Suprantu, kad turėjau atsakingiau reikšti mintis. Akivaizdu, kad pedagogų bendruomenė šiomis dienomis ypatingai jautri, o man empatijos kaip tik ir pritrūko. Apgailestauju dėl to“, – feisbuke nurodė jis.

Semeška: vertėtų apsispręsti dėl narystės partijoje


Savo ruožtu konservatorius Vilius Semeška pasvarstė, ar atsiprašymo šioje situacijoje užtenka: esą galbūt A. Skaisčiui derėtų apsispręsti dėl tolesnės narystės TS-LKD.

„Mokytojai, kaip ir visi kiti, turi teisę streikuoti. Smerkiu bet kokius įžeidinėjimus, žeminimą ir menkinimą ypač iš politinės organizacijos narių, kuriai priklausau. Gėda ir apmaudu dėl A. Skaisčio mokytojus žeidžiančios saviraiškos. Nesu tikras, kad atsipašymo čia pakaktų. Manau, jog jam pačiam vertėtų apsispręsti dėl tolimesnės narystės politinėje organizacijoje“, – vertino Seimo konservatorius.

LŠDPS nusprendė skelbti įspėjamąjį streiką po to, kai su ministerija ir Vyriausybe nesutarė dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo. Tikrąjį streiką planuojama skelbti rugsėjo 29 dieną.

A. Navicko vadovaujama švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 dienos atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus. LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Savo ruožtu švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas akcentuoja, kad mokytojų streikas nepadės ministerijai rasti daugiau lėšų pedagogų atlyginimų didinimui. G. Jakšto teigimu, ministerija laikosi įsipareigojimų, numatytų tiek nacionaliniame susitarime dėl švietimo, tiek kolektyvinėse sutartyse su mokytojų profesinėmis sąjungomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)