Ukrainos ir Lietuvos vėliavomis, kita patriotine atributika bei plakatais nešini gyventojai šeštadienio popietę dalyvavo eisenoje „Už Ukrainos pergalę!“ nuo Taraso Ševčenkos paminklo iki Katedros aikštės.

Čia surengtas tradicinis, 87-asis pirmadienio mitingas, kurio metu į susirinkusiuosius kreipėsi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, kiti politikai, NATO valstybių ambasadoriai, visuomenininkai ir Ukrainoje kovoję kariai. Į susirinkusiuosius vaizdo įrašu kreipėsi ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas.

Mitingą tęsė dar viena eisena – susirinkusieji nuo Katedros aikštės iki Lukiškių aikštės nešė 25 metrų ilgio Lietuvos ir Ukrainos vėliavas.

Tuo metu vakare Lukiškių aikštėje rengiamas solidarumo koncertas „Laisvė šviečia. RADAROM!“, užbaigiantis nuo sausio 24 d. prasidėjusią akciją, kurios metu siekiama surinkti lėšas saugaus kario rinkiniams – naktinio matymo monokuliarams, lazeriniams taikikliams ir individualiems antidronams.

Vidurnaktį akcija baigėsi, jai suaukota daugiau nei 8 mln. eurų.

19 val. vakaro susirinkusieji pakviesti visuotinei tylos minutei, kurios metu pagerbti žuvusieji už Ukrainos laisvę.

Minint antrąsias Maskvos invazijos metines, įvairūs susibūrimai ir renginiai vyko ir kituose Lietuvos miestuose. Kaune gyventojai kviesti nešini vėliavomis, solidarumo žiburiais susiburi Vienybės aikštėje. Šis minėjimas laikinojoje sostinėje tapo ir finišu tradicinio simbolinio bėgimo dalyviams, kurie nuo Vyčio paminklo prie Kauno pilies į aikštę atbėgs su Ukrainos ir Lietuvos vėliavomis.

„Jau dveji metai Kremliaus nusikaltėliai naikina Ukrainos miestus, žudo civilius, grobia Ukrainos turtą. Vakarai, regis, labiau domisi Vidurio Rytais, nei niokojama Rusijos Ukraina.

Stringa masinė karinė bei humanitarinė pagalba Ukrainai. Kai kurių Vakarų valstybių politikų taikos metui skirtas politikavimas nėra adekvatus iškilusiai Vakarų demokratinei civilizacijai egzistencinei grėsmei.

Mums, Baltijos valstybėms, mūsų visuomenei dėl grėsmės mūsų valstybingumui abejonių nekyla.

Pirmadienio mitingų maratonų tikslas yra skleisti žinią Lietuvai ir pasauliui – nepamirškime Ukrainos, remkime jos kovą už savo ir mūsų laisvę“, – skelbia renginio organizatoriai.

Pirmadienio mitingai prasidėjo Stokholme 1990-aisiais ir vyko 79 kartus iki 1991 metų. Jie buvo skirti Baltijos valstybėms remti. Tuo metu mums, Lietuvoje, buvo svarbu žinoti, kad pasaulis mūsų nepamirš, mus rems, kad mes neliksime vienui vieni.

Šiandien to paties reikia ir ukrainiečiams.

Pirmadienio mitingai turi savo šūkį: „Vakarų politikai, Ukrainai pralaimėjus Rusijai, ateis ir mūsų eilė. Padarykime viską ir dar daugiau, kad Ukraina pasiektų pergalę! Slava Ukraini!“

Plataus masto karą prieš Ukrainą Vladimiro Putino valdoma Rusija pradėjo 2022 metų vasario 24-ąją ir sulaukė beprecedenčio Vakarų pasmerkimo bei sankcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)