Maltiečių generalinis sekretorius Edvinas Regelskis jis teigė, jog per vieną dieną Vilniuje maisto produktai suteikia 50–60 žmonių.

„Vilniuje turime apie 100 kilogramų maisto per dieną. Autobusiukas iš maisto prekių parduotuvių surenka paskutinės dienos maistą, jis tada grąžinamas čia, savanoriai jį išrūšiuoja. Ir žmonės arba patys ateina, arba jiems yra nuvežami tie maisto produktai, kuriuos mes gauname“, – LNK sakė E. Regelskis.

Jis teigė, jog ne visi žmonės ateina vienu metu, yra sukurtas grafikas ir žmonės jo laikosi.

„Čia apie vidurdienį žmonės ir pradeda būriuotis laukdami maisto“, – sakė maltiečių generalinis sekretorius.

E. Regelskis teigė, jog paskutiniu metu kylant maisto produktų kainoms, jaučiami poreikio iššūkiai.

„Poreikių yra įvairiausių. Pagrinde – paprasti maisto produktai, kuriuos galima naudoti ilgesnį laiką: kruopos, makaronai. Duonos yra labai daug prašoma šiuo metu. Netgi ukrainiečiai, kurie pas mus ateina pagalbos, irgi visai mielai paima, arba paprašo ypač duonos“, – sakė jis.

E. Regelskis pasakojo, jog duonos maistu remiami gyventojai prašo ir prie šiltų patiekalų. Tai anot jo, suteikia skalsumo.

„Duonos nekaupiame, gyventojai irgi nekaupia, nes žino, kad galės ateiti ir pasiimti dar. Bet pastebime, kad žmonės ruošiasi šaltajam metų laikui – pasiimti, išsinešti ir turėti tuos ilgesnio galiojimo laiko produktus, nes nėra aišku, kas čia bus toliau“, – teigė jis.

Maltiečių generalinis sekretorius teigė, jog Vilniuje kasdien išdalina apie 200 kepalų duonos.

Dar viena tendencija – maistu remiami gyventojai prašo tokio maisto, kurio paruošimas neeikvotų daug energijos.

„Mūsų programa „Maistas ant ratų“ yra skirta senyvo amžiaus žmonėms, kurie jau negali patys pasigaminti. Ir mes šiltą maistą jiems vežame. Jiems tas poreikis yra, žinoma. Bet mes matome, kad mūsų kainos irgi kyla ir iš to, ką žmonės suaukoja, turime 15–20 procentų pakylimą tiekėjams, kurie tiekia maistą. Tai būtų valgyklos, kitos maitinimo įstaigos, jos natūraliai kelia kainas.

Čia yra papildomų iššūkių, turbūt ir žiemai artėjant jų bus dar daugiau. Artėjant žiemai žmonės nori šilto maisto, jiems patiems gamintis nereikia, gal ir negalėtų – jei tai senyvo amžiaus, skurstantys žmonės. Bet tada ant mūsų pečių šis rūpestis gula“, – sakė E. Regelskis.

Visą LNK pokalbį žiūrėkite čia: