Migracijos departamento Vilniaus skyriuje eilių nėra, bet veiksmas vyksta – žmonėms reikia galiojančių asmens dokumentų.

„Reikia būti pasiruošus bėgti iš čia kuo greičiau“, – taip sakė vienas vyras, į Migracijos departamento patalpas einantis pasiimti naujo asmens dokumento.

„Keičiame dokumentus, nežinome, ko laukti. Dėl viso pikto keičiame“, – tikino kita moteris. Su ja į skyrių keliavęs vyras teigė, jog „nebijoti karo reikia būti labai stipriems“.

Kitas kalbėjo, jog baimės nejaučia, dokumentus keičia dėl galiojimo laiko. Panašiai jam antrino ir dar keli gyventojai.

2003 pradėtos išduoti naujo pavyzdžio tapatybės kortelės ir pasai, tad kas 10 metų naujų dokumentų poreikis išauga, taip buvo ir prieš 10 metų – 2013-iaisiais, taip pat ir pernai.

„Praėjusiais metais išdavėme rekordinį skaičių tiek pasų, tiek asmens tapatybės kortelių. Bendra suma – 750 tūkst. dokumentų“, – LNK sakė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Tačiau 2013 metų rekordo pagerinti nepavyko, tada buvo išduota 100 tūkst. daugiau dokumentų nei pernai.

„Rekordo nepavyko sumušti, nes dėl prasidėjusio karo 2022 metais labai daug piliečių anksčiau laiko suskubo išsiimti pasus dėl įvairių priežasčių. Net ir išgyvenimo pakete buvo įrašyta, kad turi būti kelionės dokumentas“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Valdžia ragina žmones nebijoti.

„Dokumentą turėti reikia, bet tikrai jokiu būdu nepanikuoti“, – ragino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Jis teigia, kad pavojų matytume iš anksto.

„Išankstinė įspėjimo sistema, kurią Vakarai turi, yra daug stipresnė ir galingesnė nei Rusijos Federacijos. Tai bet kokį didžiojo karo modeliavimą iš Rusijos pusės mes pastebėsime gerokai iš anksto“, – kalbėjo parlamentaras.

Asmens dokumentą galima išsiimti ir tą pačią dieną, taip pat per 5 darbo dienas, o kas neskuba – bendra tvarka per mėnesį. Gyvų eilių nebūna, laiką reikia rezervuoti. Tik asmenys su negalia, garbaus amžiaus senjorai ir tie, kam reikia dokumento tą pačią dieną, gali ateiti be eilės.

„Pernai metų vasarą, kai buvo keičiamų dokumentus pikas, mes dar priimdavome gyva eile. Tada būdavo labai nepatogu, nes visi ateidavo arba prieš darbą ryte, arba po pietų ir tuo metu susidarydavo milžiniškos eilės“, – LNK žinioms pasakojo Migracijos departamento vadovė E. Gudzinskaitė.

Pernai buvo laikas, kai tą pačią dieną dokumento pagaminti Migracijos departamentas dėl didelių eilių nepajėgė. Tačiau dabar tai padaryti galima. Net ir neskubantiems ilgai laukti registracijos Migracijos departamento skyriuose nereikia.

„Vilniuje gal reikia palaukti savaitę, bet kituose miestuose vos ne kitai dienai galima rezervuotis vizitą. Ir tos eilės iš tikrųjų atslūgusios, galima ramiai keistis. Tik naudodamasi proga norėčiau priminti tikrintis pasų galiojimo laiką. Galima užsisakyti informavimo apie besibaigiantį dokumentų galiojimą paslaugą“, – priminė Migracijos departamento vadovė E. Gudzinskaitė.

Pastebima, kad vis dar atsiranda žmonių, nusipirkusių bilietą į kelionę, kai dokumentas turi galioti 3 ar 6 mėnesius. Ir tik tada pamato, kad jų pasas baigia galioti už dienos ar kitos.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: