Laidoje Delfi diena premjero patarėjas Lukas Savickas daugiau papasakojo apie situaciją dėl reagentų. Anot jo, vakarykščiai reagentai atvyko iš Azijos.

„Tai buvo vienas iš daugelio pasirašytų kontraktų. Reikia konstatuoti faktą, kad laboratorijos, kurios gamina reagentus, susiduria su milžiniškais užsakymais“, – tikino L.Savickas. Įmonės sunkiai pajėgia vykdyti užsakymus, logistikos įmonės taip pat susiduria su iššūkiais dėl viruso paplitimo skirtinguose regionuose. Visos šios sąlygos komplikuoja gamybos užtikrinimą, taip pat logistikos spartą pagal numatytus terminus.“

Premjero patarėjas tikino, kad esame sudarę sutarčių, kurios siekia šimtus tūkstančių reagentų. Jis patvirtino, kad daugiau reagentų pajudės jau šią savaitę.

Lukas Savickas

„Turime ne vieną laukiamą siuntą. Tikimės, kad šios savaitės viduryje pajudės didžiosios siuntos reagentų“, – tikino jis.

„Mes iš tiesų esame sudarę sutarčių, kurios siekia šimtus tūkstančių reagentų. Tie skaičiai yra išdėstyti per artimiausias savaites, kada tie reagentai turėtų pasiekti mūsų šalį, kad būtume užtikrinti, jog tiek, kiek mūsų laboratorijos yra pajėgios vykdyti tyrimų, ir kiek jų reikės daryti, mes galėtume tai ir padaryti“, – tikino jis.

L.Savickas pridūrė, kad dėl reagentų yra palaikomas nuolatinis ryšys su daugeliu šalių.

„Žinoma, mes palaikome ryšius su kaimyninėmis šalimis, taip pat su Norvegija, esant poreikiui mes galėtume prašytis, tačiau šiuo metu tokio poreikio nėra“, – sako jis.

Giedrius Surplys tikino, kad Lietuvoje nėra kam gaminti reagentų. Paklausus pašnekovo, ar taip iš tiesų yra, jis tikino, kad yra bendraujama su keliomis įmonėmis.

„Turiu ne vieną kontaktą su Lietuvoje šiuo metu veikiančiomis įmonėmis, su jų atstovais bei vadovais. Tam tikrose grandinėse gamybos veikiančių ar galinčių veikti įmonių ar laboratorijų turime. Tačiau šiuo metu, mano žiniomis, reagentų gamyba Lietuvoje pilna apimtimi nėra vykdoma“, – sako jis.

„Galiu patikinti, kad yra bendraujama net su keliomis įmonėmis ar jų atstovais, šnekamės, kaip ir kada tokios galimybės galėtų bti sudarytos gaminti vietoje“, – pridūrė L.Savickas. „Situacijos greitai kinta, manau, kad geriausia, ką galime padaryti, tai reaguoti operatyviai.“

Paklausus, ar yra trikdžių, kurie galėtų sukliudyti gauti naujas reagentų siuntas, L.Savickas tikino, kad iššūkių yra.

„Atsižvelgdami į situaciją, kad tarptautinė logistika tikrai susiduria su sunkumais, terminai visada yra įsitempę. Premjero pavedimu vakar buvo sudaryta grupė iš mūsų skirtingų insitucijų atstovų, jos tikslas yra reguliariai prižiūrėti visus tarptautinius užsakymus, kad būtų užtikrinti maksimaliai operatyvūs ir greiti terminai“, – aiškina L.Savickas.