Dalios Grybauskaitės teigimu, kai kurios Lietuvos įmonės ukrainiečiams moka nepagrįstai mažus atlyginimus.

„Esame apsitarę su prezidentu ir su delegacijomis, kad turbūt bus tikslinga pasirašyti net ir sutartį tarp valstybių dėl socialinės apsaugos tiek dėl čia dirbančių ukrainiečių, tiek ir lietuvių darbuotojų, kurie dirba Ukrainoje“, – per spaudos konferenciją sakė D. Grybauskaitė.

„Girdėjome situaciją Skandinavojoje, kai lietuvių darbuotojai dirba ir jiems mokama mažiau, tai šį fenomeną lietuvių įmonės pradeda naudoti ir Lietuvoje, pavyzdžiui, trečiųjų šalių darbuotojams, Ukrainos darbuotojams“, – pridūrė prezidentė.

„Kiekvienos šalies savigarba ir orumas negali leisti eksploatuoti darbo jėgos iš kitų šalių. Lietuvos įmonės ar, pavyzdžiui, Lenkijos įmonių (tokia) elgsena yra smerktina ir turi būti nelegali“, – sakė D. Grybauskaitė.

Ukrainiečių imigracija į Lietuvą išaugo Vyriausybei supaprastinus galimybes jiems įsidarbinti Lietuvoje ir šiemet birželį įsigaliojus Ukrainos beviziam režimui su Europos Sąjunga ES.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sakė, kad klausimą dėl ukrainiečių teisių apsaugos kelia ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

„Aptarėme socialinės apsaugos klausimą dėl ukrainiečių, kurie gauna darbo vizas, darbinasi Lietuvos teritorijoje. Aš tą klausimą keliu ir kitose valstybėse. Esu dėkingas poniai Daliai, kad nurodėme vadovams, dirbantiems su socialine apsauga, labai greitu laiku paruošti tam tikrą susitarimą“, – žurnalistams sakė P. Porošenka.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, 2016 metais nustatyta 60 nelegaliai dirbusių užsienio šalių piliečių, iš jų 47 buvo Ukrainos piliečiai, tai sudarė 78,3 proc. visų nustatytų nelegaliai dirbusių užsieniečių. Šiemet iš 90 nustatytų nelegaliai dirbusių užsieniečių 63 buvo Ukrainos piliečiai.

Beveik visi nelegaliai dirbę Ukrainos piliečiai buvo nustatyti statybos sektoriuje, inspekcija informavo BNS.

Ukrainiečiai sudaro daugiau kaip pusę nuo visų įdarbintų užsieniečių, pernai jų į Lietuvą atvyko 11 tūkst., šiemet šis skaičius turėtų būti gerokai didesnis.

Emigruoti į Lietuvą ukrainiečius skatina didesni atlyginimai. Vidutinė alga Ukrainoje siekia apie 250 eurus, Lietuvoje – apie 660 eurų „į rankas“.

Analitikai sako, kad darbo imigracija Lietuvai yra neišvengiama dėl lietuvių emigracijos į Vakarų Europą ir kvalifikuotų darbininkų trūkumo. Tačiau kritikai nerimauja, jog pigesnė darbo jėga iš Ukrainos stabdys lietuvių atlyginimų augimą, dėl nelegalių darbuotojų gali išaugti šešėlinės ekonomikos mastas.