Melagiena, kad į beginklius žmones šaudė ne sovietai, o ne Vytauto Landsbergio pasiųsti snaiperiai buvo pradėta kurti maždaug dar per sausio 13–osios aukų laidotuves.

„Tai yra savotiškas strateginis, manipuliatyvus žingsnis, bandant apversti realybę aukštyn kojomis“, – kalbėjo politologas Nerijus Maliukevičius.

Praėjus daugiau nei 30 metų nuo kruvinosios sausio 13–osios nakties, šią propagandą bandoma gaivinti. Ir čia vėl darbuojasi nepažaboti Rusijos šnipo A. Paleckio bendražygiai.

„Yra toks žmonių sąžinės reikalas pasakyti, kad posakis „savi šaudė į savus“, už kurį ir labai stipriai nukentėjo A. Paleckis, jis turi didelio pagrindo“, – Kazimierio Juraičio laidoje „Youtube“ kalbėjo Erika Švenčionienė. Laidos dalyviai jai pritarė, sakė neturintis dėl to abejonių.

Laidoje kalbinamas ir Valerijus Ivanovas, „Jedinstvo“ organizacijos, kuri stengėsi įvykdyti perversmą vos atsikūrusioje Lietuvos valstybėje, lyderis. Pastarasis laidoje kalbėjo apie atvežtus „papildomus lavonus“.

Laužai prie Lietuvos Respublikos Seimo

„Man atrodo, kad svarbiausias elementas yra prisiminti pradžių pradžią – Aleksandro Nevzorovo laidą“, – LNK sakė N. Maliukevičius.

1991 metais, netrukus po aukų laidotuvių, į Vilnių buvo atsiųstas propagandininkas A. Nevzorovas. Tikslas buvo – paneigti sovietų agresiją.

„Yra ten net kadrai, kur A. Nevzorovas su kariais prie langų laksto, sako, kad ten ir ten yra Sąjūdžio snaiperiai“, – prisiminė politologas.

Vėliau ši propagandos klišė buvo primiršta, bet prieš dešimtmetį prasidėjo naujas etapas – A. Paleckio projektas.

„Saviškiai šaudė į savus. Tą naktį nuo stogų šaudė snaiperiai“, – 2012 metais spaudai sakė A. Paleckis.

Anot dezinformacijos tyrėjo N. Maliukevičiaus, įvykių vertimas aukštyn kojomis, neva žudė ne jie, žmonės išsižudė patys, tapo propagandos šablonu. Kitomis formomis tai yra naudojama ir kitur, pastaruoju metu Ukrainoje.

Pavyzdžiui, anot Rusijos propagandos Euromaidane irgi šaudė mistiniai snaiperiai iš Sakartvelo.

O rusų skerdynių vietoje Bučoje, neva patys ukrainiečiai yra kalti.

„Neva ten aktoriai, niekas nenužudyta ir panašiai“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

Rusijoje melaginga sausio 13–osios versija tebegyvuoja iki šiol, bet ją platinti Lietuvoje įstatymai draudžia.

„Tas, kas tokias sąmokslo teorijas kuria ir platina turėtų sulaukti atitinkamo atpildo mūsų institucijų“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas viešai pritaria 1990–1991 metais vykdžiusių ar joje dalyvavusių asmenų labai sunkiems ar sunkiems nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

„Tai, ką mes girdime, yra ir Sovietų sąjungos, šio konkretaus nusikaltimo neigimas, agresijos, lydinčių nusikaltimų žmoniškumui, prieš civilius Lietuvos gyventojus neigimas. Netgi sakyčiau, tyčiojimasis iš aukų“, – LNK kalbėjo VDU Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Už sovietų agresijos neigimą prieš dešimtmetį A. Paleckis buvo nuteistas, gavo 10 tūkst. litų baudą.

Dabar už šnipinėjimą Rusijai atlieka šešerių metų bausmę.

„Jeigu tokie veiksmai ir toliau yra tęsiami, labai tikiuosi principingos prokuratūros reakcijos, kurios pasigendu visais šiais metais“, – kalbėjo D. Žalimas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: