Netikėtą prašymą „YouTube“ paviešino nepriklausomas žurnalistas Joshas Freidmanas, buvęs Graikijos ir Makedonijos pasienyje. Vieną pabėgėlį pakalbinęs J. Friedmanas nustebo, kad jis nori patekti būtent į Lietuvą.

„Mano vardas Basiras, aš esu iš Afganistano, iš Goro provincijos, ten vyksta karas. Noriu patekti į Lietuvą“, - taip pasakojo pabėgėlis, kuris pateikė šusnį dokumentų, įrodančių savo tapatybę.

Paaiškėjo, kad Basiras yra dirbęs su lietuvių kariais Gore, kur Lietuva nuo 2005 metų vadovavo Provincijos atkūrimo grupei, bet vėliau išvedė pajėgas. Basiro teigimu, po lietuvių karių pasitraukimo, padėtis provincijoje pasikeitė dramatiškai.

„Gore pasirodė Talibanas ir „Daesh“ („Islamo valstybė“). Talibai man atsiuntė grasinimą, klausė kodėl dirbau ISAF, sakė, kad mane užmuš“, - pasakojo afganistanietis, rodydamas dokumentą, kuriame mula Abdulu Rasheedu prisistatantis Haqani teroristinio tinklo narys siunčia grasinimus „islamo priešams“.

Lietuviškai Basiras išmoko dirbdamas su Lietuvos kariais, kuriems vėliau ir vertėjavo. Tai DELFi patvirtino ir Lietuvos kariuomenės kapitonas Jurgis Norvaiša, kuris asmeniškai pažinojo Basirą.

„Žinoma, kad jį pažįstu. Puiki proga pasistengti dėl jo. Jis gyveno mūsų bazėje. Jis ne tas vertėjas, kur puikiai kalba lietuviškai – kitas, kiek žinau, jau išėjęs pas Alachą. Basiras neišsiskyrė iš kitų vertėjų“, - pasakojo J. Norvaiša.

Basiras

Be to, Basiras parodė vertėjo pažymėjimą, kuri pasirašė Lietuvos kariuomenės pulkininkas Artūras Radvilas, vadovavęs vienai iš PAG, o šiuo metu, nuo sausio vadovaujantis antrajai pėstininkų brigadai „Žemaitija“.

„Viena lietuvė mergina kasdien su manim kalbėdavosi mano palapinėje, mokydavo skaityti, kai vėliau tapau vertėju“, - pasakojo Basiras. Jis tvirtino, kad Lietuvoje nedykaduoniautų – imtųsi darbo.

„Gal padėsiu verslą, gal dirbsiu viešbutyje, turiu dukrą, motiną, brolį – jie Afganistane ir sakė, kad važiuočiau pirmas. Žinoma, aš noriu ir juos atvežti į Lietuvą“, - pabrėžė pabėgėlis.