Tolerantiško jaunimo asociacija prašo prokurorų ištirti, ar E. Trusevičius savo pasisakymais „nekurstė diskriminuoti žmonių grupės dėl tautybės ir kilmės“. Mat Lenkų sąjungos sekretorius, komentuodamas M. Gamzajevo pasisakymus DELFI, nevengė tiesioginių aliuzijų į Tautinių bendrijų tarybos vadovo kilmę ir tautybę.

„Neužkirtus kelio panašiems išpuoliams gali nutikti, kad tautinių mažumų reikalams mūsų valstybėje darys įtaką imigrantai iš Azijos šalių. Esu tikras, kad Lietuvos piliečiai gebės ir toliau darniai sugyventi, ir toliau sutars. Nereikia mums arbitrų, kuriais bando tapti kai kurie – pvz. gimusieji Azerbaidžane – imigrantai“, - taip azerbaidžaniečio M. Gamzajevo kalbas apie V. Tomaševskį komentare DELFI vertino E. Trusevičius.

Anot Tolerantiško jaunimo asociacijos, tokie pasisakymai turi sulaukti „principingo įvertinimo“.

„Manome, kad rasistinių idėjų skleidimas, skirstant žmones į galinčius daryti įtaką ir jos daryti negalinčius pagal kilmės šalį, nesuderinamas su konstituciniu visų asmenų lygybės prieš įstatymą principu. Siūlymai riboti asmens teisę reikšti savo nuomonę tuo pagrindu, jog žmogus kilęs iš Azijos, turi kurstymo diskriminuoti dėl asmens tautybės ir etninės kilmės požymių. Tikimės, kad principingas tokių pasisakymų įvertinimas prisidės prie atviros visuomenės, kurioje gerbiamas kiekvienas žmogus nepaisant jo rasės, tautybės, kilmės, lyties, seksualinės orientacijos ir kitų požymių, kūrimo bei užkirs kelią tautinės ir rasinės diskriminacijos kurstymui ateityje“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

DELFI primena, jog, M. Gamzajevo nuomone, V. Tomaševskis neturi teisės kalbėti visų tautinių mažumų vardu, o lenkų ir rusų politinių jėgų bendradarbiavimas Lietuvoje esą gali būti surežisuotas Rusijos ambasadoje.

Savo ruožtu V.Tomaševskis DELFI teigė, kad nors lenkų ir rusų partijos dar nesudarė oficialaus susitarimo dėl bendro sąrašo teikimo Seimo rinkimams, tačiau tai veikiausiai tėra laiko klausimas, ir šiuos planus remia „dar 30 visuomeninių organizacijų“.

„Manau, kad mes taikysime praktiką vienyti žmones. Vienyti sąžiningus veikėjus iš kitų politinių ir visuomeninių organizacijų. (...) Mus remia net 30 visuomeninių organizacijų: ir baltarusiškų, rusiškų, lenkiškų, ukrainietiškų tautinių mažumų, ir lietuvių bendrijų. (...) Su Rusų aljansu, kaip partija, mes turime glaudžius santykius, ir šitie mūsų santykiai išlieka glaudūs ir geri. Sprendimo galutinio (rinkimuose dalyvauti su jungtiniu sąrašu – DELFI) nėra, bet pagal visą šitą bendradarbiavimo praktiką, manau, kad čia yra labai geras pasirinkimas ir LLRA, ir Rusų aljansui, ir visoms šitoms visuomeninėms organizacijoms“, - sakė V. Tomaševskis.