Pirmadienį Liuksemburge užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo Europos Sąjungos Užsienio reikalų taryboje, kurioje ministrai diskutavo apie Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir būdus padėti karo siaubiamai šaliai, o taip pat apie ES santykius su Kinija.

Tarybos metu buvo priimtas politinis sprendimas dėl ES karinės paramos misijos Ukrainoje ir tolesnės karinės paramos teikimo per Europos taikos priemonę.

„Atėjo metas Europos Sąjungai dar ryžtingiau padėti Ukrainai ir, atliepiant Ukrainos prašymus, tapti finansinės paramos Ukrainai lydere, didinti karinę paramą. Šiandien Dmytro Kuleba kreipėsi į mus iš slėptuvės, griaudint sprogimams. Visa tai vyksta Europos kontinente, šalia kiekvieno iš mūsų. ES nedelsdama turi imtis politinės lyderystės, steigiant Specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimui tirti, o taip pat įvertinant Irano vaidmenį Rusijos kare prieš Ukrainą. ES lyderystės reikia ir tęsiant griežtą sankcijų politiką 9-as sankcijų paketas turi būti greitas ir bekompromisis atsakas Rusijai už visus įvykdytus žiaurumus ir naują eskalacijos bangą prieš civilius žmones,“ - pažymėjo ministras G. Landsbergis.

„Dar viena erdvė ES vaidmeniui – ieškoti būdų užtikrinti Ukrainai patikimą interneto ryšį ir taip apsaugoti šalį nuo vienintelio interneto tiekėjo [geros valios]. Lietuva yra pasiryžusi prisidėti ir, tikiuosi, kad ES, kaip geopolitinė sąjunga, taip pat,“ - sakė G. Landsbergis.

Ministrai taip pat aptarė aktualius užsienio politikos klausimus: situaciją Irane, Etiopijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, pasirengimą Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijai, ES civilinės misijos dislokavimą Armėnijoje, pasienyje su Azerbaidžanu.

Ministrai apsikeitė nuomonėmis dėl tolesnių ES santykių su Kinija, siekiant užtikrinti ES vienybę, ekonominį ir strateginį atsparumą geopolitinių pokyčių akivaizdoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją