DELFI primena, kad iškėlus tyrimo dėl Seimo narės Irinos Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais klausimą, R. Karbauskis kalbėjo, kad V. Pranckiečio atstatydinimas Seimo salę pasieks tik atlikus tyrimą, jei tik bus sulaukta opozicijos palaikymo. Seimo pirmininkas V. Pranckietis kaltinamas tuo, kad, nors informaciją apie I. Rozovą turėjo, reikalingų veiksmų nesiėmė.

Opozicijos atstovams pranešus, kad klausimo dėl V. Pranckiečio jie nepalaikys, R. Karbauskis ketvirtadienį prabilo apie kitą įvykių variantą. Jis sakė, kad Seimą klausimas dėl V. Pranckiečio atstatydinimo gali pasiekti greitu metu. Paklaustas, ar tai gali įvykti dar šį mėnesį, R. Karbauskis nedaugžodžiavo, pasakė tik „galbūt“.

Seimo pirmininko postas pagal liepos 5 dieną pasirašytą koalicijos sutartį turi atitekti „socialdarbiečių“ atstovams parlamente.

Slapta korta – R. Baškienė

P. Urbšys DELFI papasakojo apie tai, kas kalbama Seimo koridoriuose. O juose kalbama apie R. Karbauskio planą, kaip pasiekti savo tikslą – patraukti Seimo pirmininką. Ir tai, anot pašnekovo, daroma net gąsdinant dėl LSDDP pasitraukimo iš koalicijos.

„Yra kalbama, kad reikia nukirsdinti Seimo pirmininko galvą valstybės gerovei. Ir yra gąsdinami „valstiečių“ frakcijos nariai, kad jei LSDDP negaus Seimo pirmininko pozicijos, jie išeis iš koalicijos. Nors iš tikrųjų jų pasitraukimas būtų lygus jų politinei savižudybei. Nes ji laikosi dėl koalicijos ant tos valdžios politinės lyties“, – situaciją vertino parlamentaras.

„R. Karbauskis toliau manipuliuoja tuo gąsdinimu, kad byrės koalicija"

Jis teigė, kad visi politiniai sprendimai turi antrą dugną – viešai nedeklaruojamą tikslą. Šiuo atveju, anot P. Urbšio, kuriamas planas, kuris įtiktų daugumai LVŽS frakcijos narių.

„R. Karbauskis toliau manipuliuoja tuo gąsdinimu, kad byrės koalicija. Bet visada politika turi du dugnus. O antrame dugne yra šnibždamasi, kad nebūtinai parlamentarai gali nubalsuoti už G. Kirkilą. Tada eina pareigas ne kas kitas, o Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas – Rima Baškienė“, – įvykių versiją DELFI pateikė P. Urbšys.

Jo teigimu, šis planas yra tam tikras kompromisinis variantas tiems valstiečių frakcijos nariams, kurie nenori atiduoti Seimo pirmininko pozicijos koalicijos partneriams „socialdarbiečiams“ ir kurie nenori šiame poste matyti LSDDP lyderio G. Kirkilo.

„Čia yra R. Karbauskio žinutė tiems valstiečiams, kurie gal nelabai pritaria susidorojimui su V. Pranckiečiu ir nelabai nori, kad G. Kirkilas ar kas nors iš LSDDP taptų Seimo pirmininku. Jiems, būtent jiems, yra siunčiama žinutė, kad galima kažkaip išsaugoti tą poziciją Seime. Nes balsuojant už V. Pranckiečio atstatydinimą galima padaryti ir taip, kad ateitų R. Baškienė – jūsų vertybes atitinkantis žmogus. Nors iš tikrųjų tai čia yra blefas – koalicinė sutartis vis tiek yra. Ir pagal koalicinę sutartį ta pozicija liks LSDDP atstovams“, – DELFI pasakojo P. Urbšys.

Politiko teigimu, tokia situacija, kai Seimo pirmininku būtų nepatvirtintas G. Kirkilas, taptų paprasčiausia politine apgaule.

Rima Baškienė, Ramūnas Karbauskis

„LSDDP liktų prie suskilusios geldos. Įsivaizduokime, R. Karbauskis jiems bruko Seimo pirmininko vietą, bet kartu pats R. Karbauskis frakcijos viduje nestabdo procesų, kurie nukreipti prieš G. Kirkilą“, – pasakojo jis.

Kuo gąsdina koalicijos partnerius?

P. Urbšio teigimu, panašu, kad R. Karbauskis puikiai strateguoja, bandymas visoms valdančiųjų frakcijomis rasti argumentų, kodėl būtina atstatydinti dabartinį Seimo pirmininką.

Buvęs „valstiečių“ frakcijos narys P. Urbšys pasakojo, kad atskiras dviveidiškas planas kurpiamas ir „Tvarkos ir teisingumo“ atstovams Seime, tiek tiems, kurie su frakcija „Lietuvos gerovei“ palaikys valdančiuosius, tiek ir vienui vienam Mišrioje Seimo narių grupėje likusiam Remigijui Žemaitaičiui.

„Susidaro įspūdis, kad viena akimi yra merkiama R. Žemaitaičiui, kad viskas gerai, nesvarbu, kad tu esi vienas, bet tu esi koalicijos partneris. Ir atrodo, kad kitą akį R. Karbauskis merkia naujai frakcijai „Lietuvos gerovei“ bei jos sudėtyje esantiems „tvarkiečiams“, kad pirma reikia susitvarkyti su V. Pranckiečiu, o tada ateis laikas ir R. Žemaitaičiui. Taip jie ir yra motyvuojami“, – DELFI pasakojo politikas.

Juozas Bernatonis, Rimantas Sinkevičius, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis

P. Urbšys įvardijo priežastį, kodėl palaikyti Seimo pirmininko V. Pranckiečio atstatydinimą yra motyvuoti ir koalicijos sutartį pasirašę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA – KŠS) atstovai.

„Juos irgi turėtų gąsdinti koalicijos tvarumo klausimas. Jeigu nebus balsuojama dėl V. Pranckiečio, tai tada sugrius visa koalicija ir tada neteksite postų“, – šnabždesius Seime įgarsino politikas.

DELFI primena, kad LLRA–KŠS šiuo metu vadovauja dviem ministerijoms: susisiekimo ministerijai – Jaroslavas Narkevičius, vidaus reikalų – Rita Tamašunienė.

P. Urbšys pabrėžė, kad kalbos apie koaliciją yra laužtos iš piršto, nes nė vienai frakcijai pasitraukti iš jos nėra naudinga.

„Bet koks pasitraukimas iš tos koalicijos lems, kad ta politinė jėga bus labai susilpnėjusi“, – tvirtino parlamentaras.

Visos kortos – Karbauskio kišenėje

Mišrios Seimo narių grupės narys P. Urbšys tikino, kad artėjantys rinkimai dar stipriau „valstiečių frakcijos narius verčia paklusti partijos pirmininkui R. Karbauskiui.

„Šiuo atveju yra taip, kad R. Karbauskis demonstruoja neeilinį gebėjimą blefuoti visais frontais ir manipuliuoti savo politiniais partneriais ir frakcijos nariais. Faktiškai yra taip, kad tai jau pačių žmonių pasirinkimas. Dabar labai aktualu „valstiečių“ gretose yra ateities klausimas, susijęs su rinkimais: apygarda, eilės numeris. Visas kortas čia turi R. Karbauskis“, – tvirtino P. Urbšys.

„Jis kaip buvo Naisių lygyje, taip ir liko“

Jis net tvirtino, kad balsavimas Seime bus pirmasis testas valstiečių“ nariams, kuris parodys, ką rinkimuose pamaloninti, o ko ne.

„Balsavimas dėl V. Pranckiečio bus galimybė R. Karbauskiui atlikti testą – kurie verti ateities ir jo pasitikėjimo būsimuose Seimo rinkimuose, kurie ne“, – tvirtino parlamentaras.

P. Urbšys teigė, kad opozicija, jau pasakiusi, jog nebalsuos dėl V. Pranckiečio atstatydinimo klausimo Seime, daro esminę klaidą.

Ramūnas Karbauskis, Povilas Urbšys

„Jie tikrai palengvins (darbą – aut. past.) tiek R. Karbauskiui, tiek kitiems, kurie siekia V. Pranckiečio atstatydinimo, bus lengviau suskaičiuoti nepaklusniuosius. Ir tada, kai jau tie žmonės atsidurs ties ta riba, ką daryti, būtų geriau jiems už ko nors pasislėpti, nebūti taip lengvai išskaičiuojamiems. O opozicija kaip tik palengvins R. Karbauskiui“, – situaciją vertino jis.

„Jis kaip buvo Naisių lygio, taip ir liko“, – DELFI situaciją vertino politikas P. Urbšys.