Šią savaitę susitikę Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos atstovai išreiškė pritarimą ESBO iniciatyvai nuo paliaubų linijos Donbase atitraukti ne tik sunkiąją ginkluotę bet ir mažesnius kaip 100 mm kalibro ginklus, tačiau Vilniuje ketvirtadienį viešėjęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris pastebėjo, jog ESBO stebėtojai šiuo metu gali dirbti tik maždaug 50 proc. konflikto apimtos teritorijos.

L. Linkevičiaus teigimu, paliaubų laikymąsi stebintis ESBO personalas privalo turėti galimybę veikti visoje Rytų Ukrainoje, nes priešingu atveju Minske pasiekti susitarimai be paliaubų liktų neįgyvendinti.

„Jei nebus pasiekta, kad ESBO stebėtojai būtų prileisti prie tų karščiausių taškų ir ypač prie išorinės sienos, tai tikėtis tų susitarimų įgyvendinimo būtų naivu dar ir todėl, kad tebestebima ir iš įvairių šaltinių gauname informaciją, kad tiekiami ginklai ir kitokia parama separatistams“, – teigė L. Linkevičius.

F. W. Steinmeieris pabrėžė, kad Europos Sąjunga nėra Ukrainos konflikto dalis, tačiau Bendrija suinteresuota konflikto sureguliavimu, o tam reikalinga ESBO stebėsena.

„ESBO darbas turi būti įmanomas – turime sudaryti galimybes jai veikti ir remti ESBO finansiškai“, – teigė Vokietijos ministras.