Dabar jis stoja į priešingą barikadų pusę siekdamas, kad ši sėkmė nebūtų pakartota, o D. Grybauskaitė neiškovotų teisės dar penkerius metus vadovauti šaliai.

Linas Balsys – buvęs dabartinės prezidentės rinkimų štabo narys ir atstovas spaudai – savo darbą D. Grybauskaitės komandoje vadina klaida. 2012 m. į Seimą prasibrovęs ir prezidento posto sieksiantis politikas teigia, jog prezidentės vietoje jis savo kandidatūros artėjančiuose rinkimuose nekeltų. O rinkimų kampaniją L. Balsys ketina grįsti ne tik dabartinės šalies vadovės kritika, bet ir ekonomikos revoliucijos idėjomis.

Negavo, ko tikėjosi

Linas Balsys
Duodamas interviu DELFI, L. Balsys teigė prieš penkerius metus į D. Grybauskaitės štabą pasukęs vedinas tam tikrų lūkesčių. Šie lūkesčiai esą liko neišpildyti, tad pretendentas į prezidento postą nutarė trissyk trinktelėti durimis: pirmiausiai palikdamas prezidentės komandą, po to – prasibraudamas į Seimą, o galiausiai – ir mesdamas iššūkį buvusiai viršininkei.

„Supratau, kad labai daug žmonių yra nusivylę dabartine šalies vadove. Nežiūrint tų vis aukštų reitingų, kuriuos rodo tam tikros apklausos. Nusprendžiau kelti savo kandidatūrą, nes matau didelį nusivylimą ir pats esu tarp tų nusivylusių“, - kalbėjo L. Balsys.

Politikas tikina, jog D. Grybauskaitės vietoje jis arba viešai atsiprašytų už savo klaidas, arba nekeltų savo kandidatūros antrai kadencijai.

„Aš konstatuoju, kad šalies vadovė iššvaistė turėtą didžiulį žmonių pasitikėjimą. Ir aš tą konstatuoju labai argumentuotai – iš savo praktikos, iš savo matymo, kas vyko ir kas vyksta, ir iš to, ką man sako žmonės, su kuriais aš susitinku Karoliniškių turgelyje, ir mes pasišnekame su savo rinkėjais. (...) Aš galbūt net ir nedalyvaučiau jos vietoje. Nes, manau, tai truputėlį būtų nesąžininga. Arba, aišku, žmogus išeitų, atvirai pasakytų „Taip, aš klydau ten ir ten, aš atsiprašau pensininkų, aš klydau dėl atominės“. Ir taip toliau“, - teigė L. Balsys.

Seimo narys teigė laukęs visiškai kitokio D. Grybauskaitės vadovavimo šaliai.

„Taip, 2009 m. buvau pakviestas į tuometės kandidatės komandą. Ir tikrai patikėjau, kad kažką galima bus Lietuvoje nuveikti naujo. Kad atsiras naujas vėjas, naujas gūsis. Naujos idėjos ir vizijos. Dėl to labai noriai ir aktyviai įsijungiau ir į kampaniją, ir, paskui, į prezidentės komandą.

Tie rinkimų šūkiai, su kuriais kandidatė ėjo į rinkimus, pavyzdžiui – tvirtai žadėjo, kad niekada nemažins pensininkams pensijų. Ėjo į rinkimus kaip žaliųjų pažiūrų, ir man tai buvo priimtina, atstovė. Sakydama, kad Lietuvai nereikia atominės elektrinės – tuo metu buvo „Leo LT“ projektas. (...) Pradėjus dirbti, po poros metų, aš supratau, kad viso to nebėra“, - tęsė L. Balsys.

Tarp D. Grybauskaitės klaidų jis vardija ne tik pensijų karpymą, bet ir palaikymą Visagino atominės elektrinės projektui, sprendimą neprašyti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paramos ir daugelį kitų. Pastaruoju atveju L. Balsys įžvelgia ne tik Latvijos pavyzdį, bet ir TVF vadovybės esą tarp eilučių paslėptą pajuoką Lietuvai.

„Kai lankėsi dabartinė TVF direktorė Christine Lagarde, žinoma Prancūzijos politikė, ji gyrė Lietuvą. Ir ji gyrė Lietuvą – vadovybę, buvusią Vyriausybę, turbūt ir prezidentę – už tą drąsą atliekant tokius veiksmus. Bet už to slypėjo ironija. Aš bent pamačiau iš Ch. Lagarde pasisakymų. Už to slypėjo ironija ir toks truputėlį pasibaisėjimas: kaip gali politikas šitaip elgtis su savo rinkėjais, su pačia pažeidžiamiausia, pačia jautriausia grupe? Na, Lietuva – drąsi šalis“, - interpretavo politikas.

D. Grybauskaitės sėkmę sieja su „mesijo“ laukimu

2009 m. prezidento rinkimų kampanija, prie kurios prisidėjo ir L. Balsys, D. Grybauskaitei buvo labai sėkminga – konkurentai sutriuškinti, o pergalė pasiekta jau pirmajame rinkimų ture. Tačiau į priešingą barikadų pusę perėjęs Seimo narys mano, jog sėkmę lėmė ne tiek kampanija, kiek labai palankiai susiklosčiusios aplinkybės.

„Manau, kad sėkmės receptas – reikia turėti aiškią šalies viziją ir ją žmonėms aiškinti. Tuomet man atrodė, kad ji tos vizijos gal ir neturi, bet turės. Bet taip ir nesusiformavo – šalies vadovė neturi šalies ateities vizijos. Bet tuomet ji ėjo į rinkimus su jau išsipūtusiu reitingų burbulu, kuris jai labai padėjo. Žmonės kažko tikėjosi, aš buvau vienas iš tų žmonių.

Susiformavo tokie lūkesčiai – štai, ateina mesijas. Aš manau, kad šiuose rinkimuose tas mesijo burbulas sprogs. Jis jau sprogsta. Dabar apklausos rodo, kad tik apie trečdalis žmonių tiktai balsuotų už dabartinę prezidentę. Reiškia, kad antras turas – jau automatiškai. Ir aš manau, kad vidury kampanijos tas reitingų burbulas sprogs. Nes žmonės pamatys, kad prezidentė neturi tos vizijos, o dabar jai reikia ir atsiskaityti – ką ji padarė ir ko nepadarė. O ką padarė – labai sunku vertinti, nes beveik nieko nepadarė“, - priekaištus buvusiai bendražygei bėrė L. Balsys.

Rinkiminiai pažadai: kitoks prezidentavimas ir „žalioji ekonomika“

Jei pavyktų laimėti rinkimus, L. Balsys žada šaliai vadovauti kitaip nei jo buvusi viršininkė.

„Mūsų, žaliųjų, principas yra „už švarią aplinką ir už švarią politiką“. Kai mes kalbame apie švarią aplinką, turime omeny visą aplinką, tame tarpe – ir politinę aplinką. Tai, kas dabar vyksta Lietuvoje, ta situcija, kuri susiklosčiusi su prezidento institucija, man kelia didelį nerimą.

Ką žadėsiu? Žadėsiu, visų pirma, ko aš nedarysiu. Nesinaudosiu telefonine teise, nevykdysiu teisingumo prezidento kabinete, kaip žinomi atvejai buvo – Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado. Nekiršinsiu ir neintriguosiu atskirų politikų Seime, nekiršinsiu frakcijos su frakcija. Stengsiuosi būti tarpininku. (...) Prezidento institucija politiškai yra labai uždara. Labai mažai žmonių žino, kas ten vyksta. Ir neturi galimybės sužinoti. Netgi jūs, žurnalistai, nebeturite galimybės sužinoti prezidentės darbotvarkės, nes jos ten tiesiog nėra. Ką tai reiškia? Pas prezidentę gali lankytis jai pavaldūs valstybės pareigūnai – generalinis prokuroras, VSD, STT direktorius ir t.t. Ir tai niekur net neskelbiama“, - vardijo buvęs D. Grybauskaitės bendražygis.

Tuo tarpu ekonomikai ir energetikai L. Balsys žada taikyti žaliųjų ideologiją.

„Plačiąja prasme – žalioji ekonomika, žalioji energetika. Ir tai yra labai plati sąvoka. Žalioji ekonomika apie ekonominę veiklą, ekologinę ir socialinę pusę. Ir visi šie trys veiksniai vienas kitą varo, užsuka, stumia ir padeda turėti efektyvų rezultatą. Kalbant paprastai – ekonomika be nesąmonių. Be nesąmoningų projektų, kurie stumiami kažkokių interesų, bet nepaskaičiavus“, - dėstė pretendentas į prezidento postą.

Oponentų kritiką, esą žalioji energetika yra per brangi, L. Balsys kategoriškai atmeta.

„Pasaulyje atliekamas „persimetimas“ nuo „rudosios ekonomikos“, t.y. tradicinės ekonomikos – dujų naftos ir pramonės, prie žaliosios ekonomikos, t.y. prie modernių investicijų ir atsinaujinančios energetikos. Tai yra labai perspektyvu. Ir jeigu pasaulio investuotojai eina ta kryptimi, tai Lietuva irgi privalo eiti ta kryptimi. Tai (žaliosios energetikos kaina – DELFI) yra dar vienas štampas, kurį, labai gaila, ir dabartinė prezidentė labai noriai palaiko, būdama tiek atominės energetikos didžiųjų grupių, tiek dujų ir naftos pramonės įtakoje. Čia turiu omeny „skalūninę“ istoriją. Lietuva turi eiti ne „rudosios“, o žaliosios ekonomikos keliu. Ir tai nėra brangu“, - tikino pašnekovas.

Dar vienas L. Balsio ekonomikos vizijos principas – skolinimosi sustabdymas. „Turime nustoti skolintis. Tia yra mano šūkis. Nustoti skolintis tam, kad pravalgytume arba padengtume kitas skolas, kas visą laiką vyko prie dabartinės prezidentės D. Grybauskaitės ir prie buvusios ministrės Ingridos Šimonytės ir Andriaus Kubiliaus Vyriausybės. (...) Jeigu skolinamės – turime su tikslu skolintis, turime investuoti“, - vizijomis dalijosi L. Balsys.

DELFI primena, jog D. Grybauskaitė dar nepaskelbė, ar sieks antrosios kadencijos. Vis dėlto politologai ir politikos apžvalgininkai tuo beveik neabejoja. Pastaruoju metu stipriai pasipildė aspirantų į prezidento postą gretos. Pirmasis ir kol kas vienintelis įregistruotas kandidatas į prezidentus – „darbietis“ Artūras Paulauskas. Socdemų kandidatas Zigmantas Balčytis pasilieka ir atsarginį variantą – jis įrašytas pirmu numeriu partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąraše. Kiti įvardinti kandidatai – Vilniaus meras Artūras Zuokas, „valstietis“ Bronis Ropė bei, žinoma, buvęs prezidentės komandos narys L. Balsys.

Liberalų sąjūdis paskelbė remsiąs D. Grybauskaitės kandidatūrą. Tikėtina, kad savo kandidato nekels ir konservatoriai.