Apie dabartinę karo Ukrainoje eigą atsargos pulkininkas G. Bagdonas kalbėjo LNK. Jo teigimu, pradėjusi intensyvesnį puolimą Ukrainos Rytuose, Rusija kol kas nieko nepasiekė arba tik nedidelius taktinius laimėjimus.

„Jei ir užėmė atskirus labai mažus kaimus, tai kitur turėjo atsitraukti – net ir iš senesnių pozicijų. Kas labai sveikintina, tai ukrainiečiai dar sekmadienį, parą prieš rusams pradedant tą vadinamą Donbaso puolimą, pirmi pradėjo kontratakas iš Charkivo rytų pusės. Panašu, kad ukrainiečiai nori atkirsti tiekimo, logistikos kelią į Iziumą, kur vyksta pagrindinis puolimas. Būtų didelė pergalė, jei ukrainiečiams tai pavyktų“, – sakė buvęs kariškis.

G. Bagdonas atkreipė dėmesį, kad nuo pat karo pradžios viena didžiausių okupantų problemų – logistika.

„Kad Ukraina atsilaikys, tai tikrai. Pagal skirtingus informacijos šaltinius, Rusijos kariuomenė turi nuo 76 bataliono dydžio kovinių grupuočių iki 87. Viena bataliono grupė, priklausomai nuo ginklų rūšies, yra nuo 800 iki truputį daugiau nei 1 tūkst. karių. Dar papildomai telkia pajėgas arba antram ešalonui, arba permes į frontą dar virš 20 tokių kovinių grupių. To nepakanka, jėgų persvaros Rusija akivaizdžiai neturi“, – konstatavo atsargos pulkininkas.

Gintaras Bagdonas

Jo vertinimu, tai, kad okupacinės rusų pajėgos pradėjo vadinamąjį antrąjį karo etapą Donbase, tik demonstruoja, jog yra didelis politinis spaudimas iš Kremliaus dėl bent kažkokios pergalės iki gegužės 9 dienos.

„Neabejoju, kad jie bet kokia bando tą padaryti, bet tai, logiškai žiūrint ir kariškai vertinant jėgų santykį, yra neįmanoma“, – akcentavo G. Bagdonas.

Pašnekovas pastebėjo, kad panašu, jog iš Vakarų aktyviau pradėjo judėti ir sunkioji ginkluotė į Ukrainą.

„Ukrainą jau pasiekė haubicos, kurių šaudymo nuotolis gali būti nuo 14 iki daugiau nei 20 mylių – 18 vienetų tokių haubicų. Kitais informacijos šaltiniais, referuojant į Pentagoną, skelbiama, kad perdavė rusų arba sovietų gamybos naikintuvus, neįvardinant, iš kurios šalies ir eilę kitos ginkluotės“, – sakė buvęs karys.

Donbasas

Nepaisant to jis taip pat paaiškino, kad ukrainiečiams reikia laiko įvaldyti modernesnę vakarietišką ginkluotę.

„Kol ginklai nepasiekia Ukrainos kariuomenės, to nereikia skelbti ir, aš bent jau, nemačiau labai nepatikrintos ar nekonkrečios informacijos. Manau, kad veža naktimis, maskuojant“, – svarstė G. Bagdonas.

Kalbėdamas apie Mariupolio gynėjų „Azov“ pulko situaciją, atsargos pulkininkas teigė, kad tai, ką šie kariai iki dabar padarė, yra žygdarbis.

„Tos rusų pajėgos negali vykti prisidėti prie pagrindinių puolamųjų jėgų. Taigi, jie atlaiko didžiules pajėgas. Žinoma, būtų daugiau nei fantastiška, jei Mariupolį jiems pavyktų visada išlaikyti – deja, tokių lūkesčių aš nematau jiems“, – pridūrė G. Bagdonas.

Visą LNK pokalbį su buvusiu kariu žiūrėkite čia: