"Transparency International" Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas teigė, kad šiemet verslo atstovai geriau negu praėjusiais metais vertina Lietuvos antikorupcinę aplinką, tačiau bendrame pasaulio ir Europos Sąjungos kontekste Lietuva pažangos nepadarė.

"Turime neblogus antikorupcinius įstatymus, bet neskiriame tinkamo dėmesio ir pajėgumų jų įgyvendinimui", - pranešime spaudai sakė S.Muravjovas.

2012 metų tyrime Lietuvai skirti 54 balai iš 100 galimų ir 48 vieta 176 šalių sąraše. Balų skalėje 0 reiškia absoliučiai korumpuotą šalį, o 100 – labai skaidrią valstybę. 2011 metais Lietuva užėmė 50 vietą iš 183 valstybių.

Šiemet tyrime pirmauja Danija, Suomija ir Naujoji Zelandija (90 balų), paskutiniai sąraše yra Afganistanas, Šiaurės Korėja ir Somalis (8 balai).

Lietuva sąraše smarkiai lenkia labai korumpuotomis laikomą Rusiją (133 vieta) ir Baltarusiją (123 vieta). Lietuva taip pat yra viena pozicija aukščiau už Latviją (49 vieta), bet atsilieka nuo Estijos (32 vieta) ir Lenkijos (41 vieta).

Tarp Europos Sąjungos (ES) narių Lietuva šiemet smuko viena vieta žemyn iš 19-os į 20-ą vietą. ES iš viso yra 27 valstybės.

"Transparency International" teigimu, korupcijos padėties vertinimus pateikia tiek vertinamose šalyse, tiek svetur gyvenantys įvairių sričių ekspertai ir verslo lyderiai.