Lietuvos sieną Padvarionių užkardoje saugo ir 16 metų tarnaujantis Valdemaras ir vos vienerius metus pasieniečiu esantis Valdas.

„Kolektyvas čia yra ganėtinai jaunas. Sakykime taip, tarp 20 ir 35 metų didžioji dalis yra. Yra keletas, kurie yra virš 35, netoli 50 metų. Tai tikrai mažuma. Pagrinde yra jaunimas“, – LNK žinioms sakė Padvarionių užkardos vadas Sigitas Valainis.

Tačiau pasieniečių profesinės sąjungos atstovas sako, kad situacija pasienyje yra prastesnė nei bando parodyti valdžia.

„Tarnybos kokybė labai prastėja. Žmonės į tarnybą nenori eiti, nors (vidaus reikalų, aut. p.) ministrė visur postringauja, kad tokio biudžeto kaip šiais metais tarnyba niekada neturėjo, kad atlyginimai pakilę.

Bet tik po ministrės žodžių nepraėjo net savaitė laiko, išeina VSAT vado įsakymas dėl taupymo programos – į darbą, kursantų nepriiminėti, viršvalandžių nemokėti“, – kalbėjo Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos vadovas Rimantas Liepa.

Baltarusijos pasienis

Pasieniečiai pripažįsta, kad pareigūnų tarnyboje šiek tiek trūksta.

„Šiuo metu užkardoje tarnauja 137 pareigūnai. Trūkumą šiokį tokį turime – apie 12 pareigūnų. Bet čia yra normalus dalykas, kadangi nuolatos pas mus yra trūkumas, kadangi esame netoli Vilniaus, tai šiek tiek žmonės migruoja – kas į muitinę, kas į policiją, kitas tarnybas“, – teigė Padvarionių užkardos vadas S. Valainis.

VSAT vadovas Rustamas Liubajevas LNK žinioms sakė, kad situacija tikrai nėra tokia bloga.

„Aišku, pas mus nėra komplektas, bet jis yra visiškai natūralus yra – apie 10 procentų per visą mūsų tarnybą. Džiugina tai, kad turime labai daug norinčių tapti pasieniečiais, matyt, kad per neteisėtos migracijos krizę mūsų profesija išpopuliarėjo“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Profesinės sąjungos atstovai teigia, kad tarnybą palieka profesionalai, o jaunimas – čia visai nesiveržia.

„Į tarnybą jaunimas eiti nenori. Dabar jaunimui labai rūpi atlyginimai. Tie, kurie yra profesionalai, jie arba jau sensta ir išeina, arba sąlygos tokios, už kurias jie norėtų gauti atitinkamą atlyginimą. Bet jeigu trūksta apie 400 žmonių tarnyboje, tai tą darbą kažkas vykdo, visgi. Bet už papildomą darbą pradeda niekas nemokėti ir ieško visokių priežasčių nemokėti“, – sakė Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos vadovas R. Liepa.

Tačiau Padvarionių užkardos vadas skaičiuoja, kad jaunimo tarp jo pavaldinių – kaip tik daugiau.

„Jaunimas atneša naujų vėjų, ateina su nauja energija į tarnybą. Kaip ir viskas yra tvarkoje“, – sakė Padvarionių užkardos vadas S. Valainis.

VSAT vadas R. Liubajevas tikino, jog tarnyba pristatė savo pasiūlymus Vidaus reikalų ministerijai.

„Šiuo metu derinsime ir su kitomis institucijomis. Manau, kad artimiausiu metu mes galėsime dislokuoti daugiau pareigūnų prie sienų ir užtikrinti sienos apsaugą“, – teigė VSAT vadas.

O kol kas Lietuvos pasienyje yra ramu.

„Pas paskutinį pusmetį nebuvo užfiksuota nei vieno valstybės sienos pažeidimo. Sąlyginai yra ramu prie valstybės sienos. Bet turime šalia esantį Medininkų pasienio kontrolės punktą, kuriame tikrai yra nemažai darbo“, – sakė Padvarionių užkardos vadas S. Valainis.

Profesinės sąjungos pripažįsta, kad nors darbuotojų trūksta, esamais tarnyba rūpinasi, juos išklauso.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: