Darbo partija vadovaus Žemės ūkio, Švietimo ir mokslo, Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo bei Kultūros ministerijos. Beje, prie Vidaus reikalų ministerijos dirba dalis teisėsaugos institucijų - pavyzdžiui, Policijos departamentas, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT).

Partija „Tvarka ir teisingumas" vadovaus Energetikos ir Aplinkos ministerijoms.Partijos lyderis Rolandas Paksas nepaneigė, kad vienas iš galimų kandidatų užimti aplinkos ministro postą yra „tvarkiečių“ pirmasis vicepirmininkas Valentinas Mazuronis.

Pasak socialdemokratų pirmininko Algirdo Butkevičiaus, antradienį koalicijos partneriai tikisi pasirašyti koalicijos sutartį, tačiau dar prieš tai A. Butkevičius lankysis pas prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Ministerijas grupavo pagal svarbą

„Ūkines ministerijas mes sugrupavome į atskirą pogrupį, po to kitas ministerijas - į kitą, o po to žiūrėjom, kaip galėjome sėkmingiau vadovauti konkrečioms sritims, priskyrus jas tam tikroms partijoms. Pavyzdžiui, Susisiekimo ministerijoje, kuriai yra vadovavę socialdemokratai, buvo sėkmingai įgyvendintos programos - kaimo žvyrkelio programa ir kiti ambicingi projektai", - aiškino A. Butkevičius.

„Ūkio ministerijai, aš manau, mes tikrai turime daug specialistų, kurie galėtų susidoroti su ambicingais projektais dėl verslo paramos", - pridūrė politikas.

Kad Finansų ir Užsienio reikalų ministerijoms turėtų vadovauti socialdemokratai, buvo kalbama jau anksčiau. Kaip žinoma, Lietuva 2013 m. antrą pusmetį pirmininkaus Europos Sąjungai, todėl užsienio reikalų ministro kandidatūra bus renkama atsižvelgiant ir į šį faktorių.

Viešumoje buvo minima Lietuvos ambasadoriaus Baltarusijoje Lino Linkevičiaus kandidatūra.

Iš viso yra 14 ministerijų. Premjero postas atitenka socialdemokratams (pretendentas į ministrus pirmininkus – A. Butkevičius), Seimo pirmininko – Darbo partijai (neoficialiai kalbama apie Virginijos Baltraitienės kandidatūrą).

Pasak A. Butkevičiaus, „tvarkiečiams" galbūt būtų priklausę daugiau nei dvi ministerijos, tačiau jie sutiko atsisakyti Teisingumo ministerijos ir imtis vadovauti Energetikos ministerijai. Kadangi ši ministerija vertinama kaip reikšmingesnė, „tvarkiečiai" turėjo apsiriboti tik dviem portfeliais Vyriausybėje.

Socialdemokratų lyderio teigimu, koalicijos partneriai susitarė, kad partijos pateiks kandidatus į ministrus, tačiau jeigu pretendentas į premjerus - tai yra jis - pasakys, kad kandidatas netinkamas, partija ieškos kito ministro.

„Buvo susitarimas toks - kiekviena partija pateiks kandidatus galimam ministrui pirmininkui ir jeigu galimas ministras pirmininkas pasakys, kad šita kandidatūra yra netinkama, jie privalomai ieškos kitos kandidatūros", - aiškino politikas.

Lenkai negalės gauti 2 ministrų portfelių

A. Butkevičius taip pat atmetė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siekius derėtis su koalicija dėl ministrų portfelių - jo teigimu, ši partija gali pretenduoti nebent į viceministrų postus.

Lenkų rinkimų akcija yra pareiškusi, kad ji nori tokių pat sąlygų kaip ir partija „Tvarka ir teisingumas". Lenkai kalbėjo norintys vadovauti apytiksliai trims ministerijoms.

„Šiuo metu turiu pasakyti, kad tikrai ne, jie gali prisijungti programiniu principu - tai yra prie koalicijos papildomai ir kalbėtis apie viceministrų postus", - teigė socialdemokratų lyderis.

„Gerbiu Lenkų rinkimų akcijos norą, tai natūralus pageidavimas, bet yra trijų partijų vadovų susitarimas, kaip mes galėtume gauti tą vieną ministeriją - arba Darbo partija gali nusileisti, arba socialdemokratai dėl vienos ar kitos ministerijos", - aiškino V. Uspaskichas.

Prie koalicijos sutarties bus priedas dėl V.Uspaskicho ir V.Gapšio

A. Butkevičiaus aiškinimu, partneriai pirmadienį taip pat susitarė, kad prie koalicijos sutarties bus pasirašomas ir sutarties priedas, kuriame bus nurodyta, kokioms ministerijos kuri partija vadovaus, bei tai, jog kad „kai kurie asmenys" negalės užimti aukštų pareigų.

Politikas pavardžių nevardijo, tačiau taip jis atsakė į klausimą, ar bus raštu užtikrinta, jog kaltinamieji Darbo partijos „juodosios buhalterijos" byloje - V. Uspaskichas ir V. Gapšys - neužimtų aukštų postų Vyriausybėje ir Seime.

VRM atiteks už finansinius nusikaltimus teisiamai Darbo partijai

Didžiausia koalicijos partnerių derybų naujiena tapo faktas, kad už finansinius nusikaltimus teisiamai Darbo partijai atiteks vidaus reikalų ministro postas. Kaip žinoma, ši ministerija tiesiogiai kuruoja Policijos departamentą ir FNTT, kuri tiria finansinius nusikaltimus.

A. Butkevičius aiškina, kad su partneriais neva sutarta, jog į vidaus ministro postą bus skiriamas skaidrus asmuo.

Anksčiau iš Darbo partijos gretų vidaus reikalų ministru yra dirbęs Gintaras Furmanavičius.

„Buvo apie tai kalbėta. Darbo partijos vadovo išsakė, kad šita situacija, kuri yra šiuo metu suformuota apie jų partiją, yra netiesa. Tai aš manau, kad jie turės galimybę įrodyti skiriant žmones, kurie atsakingai ir principingai elgsis užimdami šitas pareigas. Aš manau, kad mes tikrai rasime sutarimą, ir galiu garantuoti, kad tikrai jokių nukrypimų nebus, nebus daromos jokios įtakos teisėsaugos institucijoms", - sakė socialdemokratas.

Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas, paklaustas, kodėl jiems svarbi Vidaus reikalų ministerija, aiškino, jog ši ministerija atsakinga už savivaldybes, o to, kad ji kuruoja teisėsaugos institucijas, nesureikšmino.

„Nieko baisaus, mes gi visi norime skaidriai gyventi Lietuvoje", - tarė už sukčiavimo organizavimą teisiamas V. Uspaskichas.

D.Grybauskaitė pageidavo koalicijos be Darbo partijos

DELFI primena, kad Seimo rinkimus laimėję socialdemokratai (39 mandatai) koaliciją tikisi suformuoti su Darbo partija (29) bei partija „Tvarka ir teisingumas“ (11). Prie valdančiosios trijų partijų daugumos pagal formulę 3+1 kviečiama prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija (8), tačiau šį politinė jėga iškėlė sąlygą koalicijoje dalyvauti tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir „tvarkiečiai“, nors šie Seime turi trimis vietomis daugiau.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad valdančiąją daugumą norėtų matyti be Darbo partijos, kurios lyderiai yra kaltinamieji „juodosios buhalterijos“ byloje, o dėl šios partijos atstovų organizuoto rinkėjų papirkimo buvo panaikinti rinkimų rezultatai vienmandatėje Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje.

A.Butkevičius susitiks su prezidente

Socialdemokratų lyderis A. Butkevičius antradienį susitiks su Lietuvos prezidente. Jis tikisi, kad D. Grybauskaitė pritars koalicijai su Darbo partija, bet be V. Uspaskicho ir V. Gapšio aukštuose postuose.

Tiesa, planuojama, kad V. Uspaskichas vadovaus Darbo partijos frakcijai Seime, o V. Gapšys bus pirmasis Seimo vicepirmininkas.

„Aš pasitikiu A. Butkevičiumi, jis yra šiandien lyderis. Mes turime pripažinti, kad Lietuvoje reikalingas lyderis, kuris turi vesti vykdomąją valdžią, o mes turime tarnauti", - sakė V. Uspaskichas, paklaustas, ar jaudinasi prieš A. Butkevičiaus susitikimą su prezidente, kuri nėra nusiteikusi palankiai Darbo partijos atžvilgiu.

„Su visa pagarba prezidentei, tai, ko ji nori... Nenoriu, kad kirstųsi mūsų nuomonės ir visa kita, bet tikrai Seimas pagal Konstituciją formuojasi be prezidento patarimų. Taip yra. Bet  Algirdas iškėlė klausimą – vis tiek turime išgirsti prezidentės nuomonę, mes išgirdome ir nutarėme, kad tiek to, tegul būna taip, kaip sako D. Grybauskaitė“, - pridūrė V. Uspaskichas.

Jis teigė, kad galbūt šalies vadovė ir teisi – aukštus postus negali užimti žmonės, dėl kurių skaidrumo abejojama – tokiu atveju esą Seimo pirmininkas būtų priverstas aiškintis užsienio kolegoms. Pasak V. Uspaskicho, tikra tiesa, kad Seimo pirmininkas turi būti švarų švariausias, bet esą Darbo partija kadanors įrodys, kad ji taip pat švari.