Už kelių tūkstančių kilometrų esančiame Barnaulo mieste gyvenantis dizaineris kreipėsi į DELFI, teigdamas, jog LPS neturi teisės naudoti tokį logotipą. Pati K. Brazauskienė tvirtina logotipo kūrimo paslaugas užsakiusi iš profesionalų ir nieko nežinojusi apie A. Markino kūrinį.

Panašumą pastebėjo Lietuvoje gyvenantis bičiulis

A. Markinas DELFI teigė apie LPS logotipą sužinojęs iš Lietuvoje gyvenančio draugo. Internete suradęs LPS simbolio nuotrauką, dizaineris tiesiog apstulbo.

„Jis nėra panašus į mano kurtą logotipą. Jis nukopijuotas. Logotipą dariau dar 2010 m. (...) Nesupratau šito pokšto, – piktinosi A. Markinas. – Jie paėmė logotipą ir netgi pasinaudojo juo nemokšiškai. Gal čia net ne dizaineris paėmė, o koks nors tos partijos politikas pamatė paveiksliuką, jis jam patiko, pasisodino dizainerį, tas perpiešė už penkias kapeikas – ir viskas, logotipas gatavas. O kaip autorinės teisės?“

Pasak jo, logotipas kurtas vaikų teisių gynimo organizacijos „Detstvo“ („Vaikystė“ – rus.) konkursui. „Užsakovas pasirinko kitą variantą. Šitas ženklas nėra parduotas, bet pats savaime jis geras ir kokybiškas“, – tęsė A. Markinas. Pašnekovas teigė paviešinęs projektą internete, tikėdamasis taip pritraukti klientų. Tačiau vaikų teisių gynėjams kurto simbolikos atsiradimas ant Lietuvoje veikiančios partijos lankstinukų nebuvo tai, ko jis tikėjosi.

Paklaustas, ar ketina bylinėtis su LPS dėl plagiato, A. Markinas teigė neturįs tam finansinių galimybių.

„Pagal įstatymus, turiu teisė kreiptis į teismą. Tačiau tik atsakovo teritorijoje, t.y. Lietuvoje. Neturiu lėšų važiuoti į Lietuvą ir bylinėtis, juo labiau – su politine partija“, – aiškino dizaineris.

Logotipas kainavo nebrangiai

LPS lyderė K. Brazauskienė DELFI teigė nieko nežinanti nei apie A. Markino kūrinį, nei apie jo pretenzijas.

„Tegul parodo. Norėčiau pamatyti, - menininko skundo patikėti negalėjo politikė. - Aš užsakiau ir man sukūrė (logotipą – DELFI). Ir man labai patiko.“

Anot pašnekovės, partijos logotipo kūrėjai jai neminėjo nieko apie galbūt „pasiskolintą“ rusų menininko piešinį. Esą jei paaiškės, kad LPS simbolika iš tiesų stebėtinai panaši į A. Markino kūrinį, partijos vadovė aiškinsis, iš kur logotipo autoriai sėmėsi įkvėpimo.

Paklausta, kiek kainavo LPS logotipas, partijos vadovė teigė, kad tai brangiai neatsiėjo. Konkretaus skaičiaus K. Brazauskienė nepateikė.

LPS Lietuvos politikos žemėlapyje atsirado tik prieš kelias savaites. Prezidento sąjungos vardu persikrikštijo „ubagų partija“ pravardžiuota Lietuvos laisvės sąjunga. Jos lyderis, buvęs Kauno meras bei eksparlamentaras Vytautas Šustauskas partijos pirmininko postą užleido K. Brazauskienei, pasitraukusiai iš socialdemokratų gretų.