Šiemet itin vaizdingai reklamuojasi Kauno politikai – vieni žada aplenkti Vilnių, kiti – spausti Vyriausybę. Kai kurie kandidatai nevengia pasijuokti ir iš savęs. Be to, rinkiminei kampanijai eurų negaili ir patys kandidatai.

Kol kas konkurentai pakankamai diskretiški vienas kito atžvilgiu. Aštresnę nuomonę išsako tik vienas turtingiausių Kauno miesto tarybos narių Visvaldas Matijošaitis.

Mieste daugiausiai galima pamatyti „Vieningo Kauno“, konservatorių, socdemų ir liberalų plakatus. Kiti pretendentai reklamos apimtimis gerokai atsilieka.

V. Matijošaitis politikų šūkius išvadino „Š“, pats pasiskelbė krabu

Stebint politikų reklaminius stendus Kauno gatvėse galima daryti išvadą, kad rimčiausiai artėjantiems rikimams ruošiasi „Vieningas Kaunas“. Šios visuomeninės organizacijos reklaminių plakatų galima rasti ir ant stendų, ir ant daugiabučių, ir ant viešojo transporto stotelių paviljonų.

„Vieningas Kaunas“ rinkimų kampanijai kol kas surinko beveik 42 tūkst. eurų. Iš jų po 13,5 tūkst. eurų skyrė pats V. Matijošaitis, jo sūnus Dainius Matijošaitis ir Tomas Bagdonavičius. Visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas" reklaminiams stendams mieste jau išleido apie 40 tūkst. eurų, tačiau šiai priemonei išlaidų bus daugiau. „Vieningas Kaunas“ į tiesioginius mero rinkimus siunčia verslininką ir vieną iš organizacijos įkūrėjų V. Matijošaitį.

Verslininkas sako, kad rinkiminėje kampanijoje vengė standartinių pažadų. „Važinėdamas po miestą perskaitau ir aš, taip sakykime, konkurentų, kitų pretendentų šūkius. Visuose šūkiuose tas pats: visokie pažadai miestui: tai šilumą atpigins, tai kiemus sutvarkys, tai Vilnių aplenksime. Kauną jau seniai daug žmonių aplenkia važiuodami pro šalį. Mano manymu, visi tie nuolat kartojami šūkiai, tai, gal negražiai pasakysiu, – eilinis politikų malimas žodžiais „Š“. Ar kaip čia kitaip gražiau pasakius“, - DELFI teigė V. Matijošaitis.

Netoli „Žalgirio“ arenos puikuojasi reklaminis plakatas su V. Matijošaičio atvaizdu ir užrašu: „Subrendęs krabas – geriau“. „Subrendę žmonės pravardžių neklijuoja, bet jei jau vadina krabu, tai vadina. Ką dabar daryt?“, - juokiasi V. Matijošaitis.

Liberalai žada aplenkti Vilnių

„Mes negalime prilygti „Vieningam Kaunui“, – su konkurentais ištekliais negali lygintis ir to slepia Liberalų sąjūdžio kandidatas į Kauno merus Rimantas Mikaitis.

Tačiau liberalų programa šiemet vertinama irgi gana dviprasmiškai. Liberalai žada „aplenkti Vilnių ir viskas bus gerai“.

„Reklamos gal nėra labai daug, tačiau ji atkreipia dėmesį“, - DELFI teigė R. Mikaitis.

Liberalai kol kas surinko 31,3 tūkst. eurų. Ir šiuo atveju daugiausiai paramos sulaukta iš pačios partijos sąskaitų – per keturis kartus iš viso Kauno liberalams pervesta daugiau nei 9 tūkst. eurų. Iš kandidatų dosniausia Ona Balžekienė (8,8 tūkst. eurų), Vytas Snarskis (6,4 tūkst. eurų).

Konservatoriai privers gerbti Kauną

Tuo tarpu Kauno konservatorių didžiausia parama atkeliavo iš pačios partijos sąskaitų – per tris kartus Kauno konservatoriai buvo paremti 64 tūkst. eurų. Tai yra du trečdaliai visos surinktos paramos (92 tūkst. eurų).

Aukojo ir patys kandidatai - Kauno meras Andrius Kupčinskas paaukojo 1001 eurą, jo žmona Jurgita Kupčinskienė – 200 eurų. Dosnūs buvo ir Kauno miesto tarybos narys Kęstutis Mikėnas (5 tūkst. eurų), Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis (2,5 tūkst. eurų).

Konservatorių reklaminiuose plakatuose dominuoja A. Kupčinsko atvaizdas bei trumpa informacija. Tarkime, Taikos prospekte esančiame plakate žadama, kad Vyriausybė bus priversta gerbti Kauną.

„Mes nesakome, kad Vyriausybė negerbia Kauno, bet priversime labiau gerbti. Būna skirtingų Vyriausybių – viena Vyriausybė buvo kai statėme areną ir kiek investicijų sulaukė Kaunas, o dabar galime palyginti, kiek investicijų sulaukia Panemunės tiltas. Matome, kad pagarbos yra kur kas mažiau“, - DELFI teigė A. Kupčinskas.

53,6 tūkst. eurų kol kas surinko Kauno socdemai, o didžiausias injekcijas taip pat atliko partija (23,3 tūkst. eurų).

Dosniai aukoja ir dabartiniai tarybos nariai Židrūnas Garšva (7 tūkst. eurų), vicemeras Vasilijus Popovas (1,3 tūkst. eurų), Arvydas Garbaravičius (5 tūkst. eurų). Mindaugas Plūkas paaukojo 5 tūkst. eurų.