Savo mintimis apie į Baltarusiją atvykusius „Wagner“ karius politikas pasidalijo savo feisbuko paskyroje.

„Į kaimyninės Baltarusijos teritoriją atvyko pirmieji „Vagnerio” grupuotės, kurią mano siūlymu Lietuvos Seimas yra pripažinęs teroristine organizacija, smogikai. Tiesa, prieš perkėlimą į Baltarusiją, jie Rusijos Gynybos ministerijai grąžino sunkiąja ginkluotę bei techniką ir šiuo metu nėra rimtesnę kovinę galią turinti grupuotė, todėl Lietuvos saugumui papildomos tiesioginės grėsmės nekelia.

Nėra ir kokių nors požymių, kad jų dislokavimas Baltarusijoje turėtų kokių nors tiesiogiai Lietuvai priešiškų tikslų, o yra tik Rusijos vidaus problemų laikinas sprendimas“, – rašo L. Kasčiūnas.

Jis prideda, kad vis dėlto situacija yra atidžiai stebima ir pabrėžia priešakinės NATO gynybos stiprinimo svarbą.

„Kita vertus, šių karo nusikaltėlių ir galvažudžių perkėlimo į Baltarusiją procesas prasidėjo ir tolesni scenarijai priklausys nuo grupuotės pajėgumų/kovinės galios ir veikimo mandato (rotacijos į Afrikos ir kitas jų misijas, Baltarusijos kariuomenės mokymai, paramai Lukašenkos režimui ar pan.).

Lietuvos valstybė ir NATO sąjungininkai šį procesą atidžiai stebi ir vertina. Geriausias atsakas į tokius iššūkius yra nuolatinis priešakinės NATO gynybos stiprinimas. Tai nuosekliai ir darome. Tai numatyta ir naujuose NATO gynybos planuose, kurie šią savaitę pativirtinti Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime“, – dėsto politikas.

„Delfi“ primena, kad šeštadienio rytą pranešta apie Baltarusijoje pastebėtą didelę transporto priemonių koloną, neva priklausančią „Wagner“. Kolonoje buvo lengvieji ir krovininiai automobiliai su taip vadinamos Donecko liaudies respublikos registracijos numeriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)