Anot jų, agresorius toliau gyvena savo paraleliniame pasaulyje ir tiki, kad jo „gero ir blogo policininko“ žaidimas Vakaruose dar kažkam rūpi.

„V. Putinas Stalingrado mūšio minėjime Vakarams grasino rimtesniais ginklais nei tankai. Savo ruožtu užsienio reikalų ministras S. Lavrovas čiulbėjo, kad Rusija neatsisako derėtis su Ukraina, tik neva Vakarai eskaluoja konfliktą“, – rašo ekspertai.

Jie pabrėžia, kad, Kremliaus manymu, branduolinio vėzdo ir taikaus čiulbėjimo derinys turėtų suaktyvinti antiamerikietiškomis nuotaikomis besivadovaujančius politikus Vakaruose ir kituose pasaulio regionuose.

Karybos žinovai neatmeta, kad vienas iš tokių taikinių – su agresoriumi flirtuojanti Turkija.

Praėjusią savaitę Rusijos iniciatyva į Turkijos–Sirijos–Rusijos formatą įtrauktas Iranas. Netikėtai turkai tokį sprendimą sveikino.

„Galbūt įtakos dalybos Sirijoje yra tai, kam Erdoganui reikalinga Rusija?“ – klausia jie.

O Vakarai, pasak ekspertų, išlieka principingi ir remia Ukrainą. Tai matyti ne tik tiekiant ginkluotę (kalbos apie „F16“ ar kitų vakarietiškų naikintuvų perdavimą Ukrainai intensyvėja).

Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen ir eurokomisarų vizito į Kyjivą metu kalbėta ne tik apie finansinę paramą Ukrainai ir Kyjivo galimybes pradėti narystės ES procesą. Komisijos pirmininkė paskelbė, kad greitu metu darbą pradės specialus teisininkų centras, tirsiantis karo Ukrainoje nusikaltimus.

Tai karo nesustabdys, bet siunčia dar vieną aiškią politinę žinutę agresoriui, kad atgal kelio nebus.

Luhansko kryptis

Svatovė. Savaitės viduryje agresorius sumažino intensyvumą Novoselivskėje ir pagrindines pastangas nukreipė link sektoriaus flangų. Ukrainiečiai apsigynė, tačiau agresoriaus aktyvumas sukaustė gynėjų veiksmus.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Agresoriaus vienetai pradėjo intensyvesnes lokalias atakas, kurios savaitės pabaigoje virto intensyviais puolamaisiais veiksmais. Ukrainiečiai buvo priversti palikti tam tikras pozicijas. Okupantai pasistūmėjo 2–4 km ir įsitvirtino.

Taip jie gerokai sumažino grėsmę keliams Svatovė–Kremina ir Kremina–Rubižnė, ukrainiečių puolimas tokiomis sąlygomis mažai tikėtinas, kadangi agresorius toliau puola.

Neatmestina, kad užsiėmę savo pasiruošimais pulti, ukrainiečiai tinkamai neįvertino agresoriaus pajėgumo perimti iniciatyvą.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Lysyčanskas. Tikėtina, siekdamas prikaustyti ukrainiečių pajėgas kontaktinėje linijoje ir neleisti joms paremti Ukrainos pajėgų vienetų, esančių Kreminos sektoriuje, agresorius rengė lokalias atakas. Matant situaciją Kreminoje, panašu, kad šį tikslą rusams pavyko įgyvendinti.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis

Bachmutas. Agresoriaus puolimas šiaurės rytiniame ruože (Krasna Horos–Rozdolivkos ruože) sulėtėjo.

Tačiau savaitės pabaigoje rusams nežymiai pasistūmėjus prie Krasna Horos, ukrainiečių padėtis nebeatrodo tokia tvirta. Gerokai blogesnė padėtis pietvakariniame ruože. Kelias Kostiantynivka– Bachmutas ties Časiv Jaru ir Ivanivske virto kontaktine linija.

Padėtis blogėja kasdien, daugėja sąlygų ir galimybių Bachmutui blokuoti.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Avdijivka–Marijinka. Ukrainiečiai sėkmingai gynėsi nuo intensyvių, tačiau lokalių agresoriaus atakų. Savaitės pabaigoje Vodianų–Opytnės ruože rusai pabandė pulti link Avdijivkos, pasistūmėjo kelis šimtus metrų, tačiau ukrainiečiai ir čia juos sustabdė. Marijinkoje sunkios kautynės tęsiasi toliau.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Vuhledaras. Ukrainiečiai sustabdė agresoriaus puolimą ir primetė savo mūšio ritmą. Rusai dar bando kartkartėmis atakuoti, tačiau tik tam, kad ukrainiečiai neimtų visiškai dominuoti ir nesiryžtų bandyti sugrąžinti rusus į pradines jų pozicijas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Mūšiai kontaktinėje linijoje nurimo. Tikėtina, ukrainiečių artileristai daugiausia energijos ir resursų skyrė įsidrąsinusiems agresoriaus manevriniams vienetams apšaudyti kontaktinėje linijoje ir artimoje jų gynybos gilumoje.

Vertinimas: pozicinė gynyba – lygiosios.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai vykdo nedidelius SOP grupių reidus per Dnipro upę ir, tikėtina, taip siekia prikaustyti kairiajame upės krante esančius rusų manevrinius vienetus, kad jie nebūtų permetami į Zaporižios kryptį.

Abi pusės viena kitos atžvilgiu išlaiko didelį artilerijos apšaudymų intensyvumą.

Vertinimas: pozicinė gynyba – lygiosios.

Mūšių dinamika

Užpraeitą savaitę surengęs masinį smūgį raketomis ir UAV praėjusią savaitę agresorius taupė savo atsargas ir masinių smūgių nevykdė.

Mūšių kontaktinėje linijoje intensyvumas:

Bendri agresoriaus artilerijos nuostoliai labai sumenko (59 ir 37). Tai ekspertai sieja su agresoriaus artilerijos vienetų vietų (šaudymo pozicijų, artilerijos rajonų) dažnesniu keitimu ir geresne maskuote, kadangi Ukrainos artilerijos aktyvumą rodo kiti parametrai.

Rusų MLRS nuostoliai išliko panašūs (8 ir 6), o agresoriaus oro gynybos priemonių sunaikinta rekordiškai daug (1 ir 6).

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai išliko aukšti (5400 ir 5130), tačiau rusų šarvuotos technikos netektys gerokai sumenko (150 ir 62).

Ekspertai primena, kad agresorius kontaktinėje linijoje buvo aktyvus ir atskiruose ruožuose pasiekė taktinių laimėjimų. Dėl to galima daryti prielaidą, kad rusai puolamuosius veiksmus vykdė daugiausia pėstininkų pagalba, o šarvuota technika daugiau naudota kaip paramos ugnimi priemonės remti šturmus.

Užpraeitą savaitę patyręs rekordinių aviacijos nuostolių, praėjusią savaitę agresorius ją naudojo gerokai atsargiau. Taigi jo nuostoliai šioje srityje gerokai sumažėjo (13 ir 1).

Prognozės

Tikėtina, kad šią savaitę agresorius surengs masinį smūgį raketomis ir UAV prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą ir karinius taikinius.

Karas prieš Ukrainą

Neatmestina, kad siekiant varginti Ukrainos visuomenę vėl bus atakuoti gyvenamieji namai su civiliais.

Įkvėptas taktinės sėkmės Kreminos sektoriuje, agresorius greičiausiai intensyvins puolimą Svatovės sektoriuje, ypač spausdamas šiaurinį ir pietinį ukrainiečių grupuotės flangus.

Tokioje situacijoje ukrainiečių aktyvesnis puolimas mažai tikėtinas.

Tikėtina, kad Kreminos sektoriuje agresorius sieks vystyti taktinę sėkmę ir į gynybinius mūšius įvelti ukrainiečių rezervus, taip užkertant kelią galimam Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimui.

Panašu, kad ukrainiečiai šiame etape pirmiausia gali siekti numušti agresoriaus puolimo tempą ir potencialą, susigrąžinti iniciatyvą į savo rankas, o tada atakuoti. Mažai tikėtina, kad visa tai Ukrainos gynėjams pavyks padaryti per šią savaitę.

Labai gali būti, kad agresorius bandys išnaudoti savo sėkmę ir kirsti kelią Kostiantynivka–Bachmutas prie Časiv Jaras–Ivanivskė bei užimti Krasna Horą, taip sudarant sąlygas toliau judėti link kelio Slovjanskas–Bachmutas.

Dėl to neatmestinas ukrainiečių siekis išlyginti kontaktinę liniją.

Pavyzdžiui, atsitraukiant iš rytinės Bachmuto miesto dalies už Bachmutovkos upės ar net pradedant pajėgų išvedimą iš paties miesto.

Rusai greičiausiai tęs puolimą Rozdolivkos–Veselės ruože bei atakas Lysyčansko sektoriuje, siekdami judėti Siversko link, taip komplikuodami ukrainiečių pastangas Kreminos sektoriuje.

Tikėtina, ukrainiečiai kontratakomis bandys išstumti agresorių iš Vuhledaro pietrytinių prieigų. Neatmestina, kad rusai į mūšį įvedinės rezervus, siekdami susigrąžinti iniciatyvą į savo rankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)