Geopolitinis kontekstas


Užpraeitą savaitę įvykusio NATO užsienio reikalų ministrų susitikime vienas svarbiausių buvo Ukrainos klausimas. Generalinis sekretorius J. Stoltenbergas pažymėjo, kad šalis kaip niekad arti narystės Aljanse.

Tai suteikia vilties prieš kitais metais Vašingtone įvyksiantį NATO viršūnių susitikimą, kuriame tikimasi pakviesti Ukrainą į Aljansą. Taip pat kalbėta, kad NATO šalys inicijuoja programą, kuri leis Ukrainos ginkluotąsias pajėgas priartinti prie NATO standartų, užtikrinti sąveiką su Aljanso valstybėmis.

Reikia viltis, kad pagaliau nuo gražių kalbų bus einama prie darbų, teikiant prioritetą visiškai patenkinti kovojančios Ukrainos karinius poreikius.

Tęsiasi aštrios diskusijos dėl Ukrainos prezidento V. Zelenskio ir kariuomenės vado gen. V. Zalužno konflikto. Šalies valdovas generolą apkaltino politikavimu, įvairiais lygmenimis keliamos istorijos apie aktyvios karo fazės pradžią, kuomet iš esmės be mūšio rusams buvo atiduota pietinė Ukraina.

Daugėja balsų dėl šios nesėkmės kaltinant prezidento aplinką, o karinei vadovybei suteikiant antraeilį vaidmenį. Visos šios diskusijos neigiamai veikia tiek bendradarbiavimą su sąjungininkais, tiek Ukrainos gyventojų bei karių moralę.

Paskelbta, kad 2024 m. Rusijos išlaidos jėgos struktūroms (daugiausia kariuomenei) gali siekti 30 ar net 40 proc. viso biudžeto. Net nesigilinant, koks šio sprendimo turinys (kam ir kiek bus skirta, ar nebus pravalgyta ar išvogta), agresorius demonstruoja politinę valią ir susitelkimą tęsti kovą.

Situacija fronte. Luhansko kryptis


Svatovė. Ukrainos pajėgos sugebėjo neleisti priešui pasistūmėti sektoriaus šiauriniame flange. Nors rusai užėmė keletą pozicijų prie Lymano Peršijaus „niekieno žemės“, tačiau Kupjanskas toliau neblokuotas, o kelias link Krochmalnės neperkirstas.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Karas Ukrainoje

Kremina. Rusams suintensyvinus veiksmus prie Ternų, jiems pavyko pasistūmėti. Agresorius buvo perėmęs svarbių aukštumų kontrolę, tačiau ukrainiečiai kontratakavo ir šiuo metu rusų rankose liko dalis šių aukštumų. Jei rusai išlaikys tokį pat operacijų intensyvumą, neatmestina, kad gali perimti iniciatyvą į savo rankas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lysyčanskas. Sektoriuje dominavo pozicinės kautynės ir artilerijos darbas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis


Bachmutas. Agresoriui pavyko pasistūmėti Chromovės link, ukrainiečiai nesugebėjo artilerija ir kontratakomis jų išmušti iš užimtų pozicijų.

Nepaisant intensyvių susidūrimų pietiniame flange čia kontaktinė linija iš esmės išliko stabili. Taip pat ukrainiečiai tęsė lokalias atakas Majorskės ruože. Jiems pasistūmėti nepavyko, tačiau Ukrainos artileristai sugebėjo sunaikinti keletą svarbių rusų taikinių gynybos gilumoje.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Avdijivka–Marijinka. Agresoriui visgi pavyko įsitvirtinti dalyje Stepovės, tačiau ukrainiečiai ne tik ginasi, bet ir kontratakuoja. Situacija šiame ruože išlieka dinamiška.

O pramoninėje zonoje rusams nepavyko išvystyti taktinės sėkmės. Nepadeda ir intensyvesnės rusų atakos prie Opytnės. Ten antroje savaitės pusėje tapo itin dinamiška – rusai puola, ukrainiečiai kontratakuoja. Kita vertus, rusams pavyko pasistūmėti Marijinkoje ir, kad stabilizuotų padėtį, ukrainiečiai gali būti priversti mesti dalį rezervų į šį ruožą.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Vuhledaras. Savaitės antroje pusėje ukrainiečiai surengė atakų prie Mykilskės. Neatmestina, kad tai trikdomojo pobūdžio veiksmai, siekiant agresoriui kurti įtampos židinius.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis


Ukrainiečiai intensyviai smūgiavo agresoriaus V2 ir logistinei sistemai Tokmake bei Melitopolyje. Savo ruožtu agresorius surengė keletą stiprių smūgių objektams, esantiems Zaporižios mieste.

Karas Ukrainoje

Orichivas. Kaip ir rašėme praeitą savaitę, dėl mūšių prie Avdijivkos ukrainiečiai priversti perdislokuoti vienetus į rytus, todėl mūšiai Orichivo sektoriuje įgavo lokalų pobūdį, abi pusės stengėsi pasigerinti savo taktinę situaciją, tačiau pajėgų didesniems tikslams įgyvendinti nei rusai, nei ukrainiečiai šiuo metu neturi.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Didžioji Novosilka. Sektoriuje dominavo pozicinės kautynės.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Pietų kryptis


Ukrainos pajėgos sustiprino savo pozicijas kairiajame Dniepro krante. Jų karių skaičius vien prie Krynkų išaugo iki 300. Praeitą savaitę tiek pajėgų ukrainiečiai laikė visuose placdarmuose (Krynkai, prie Antonivkos geležinkelio tilto, Ološkuose prieigose ir prie Hola Prystanės). Rusai intensyviai kontratakuoja, naudoja aviaciją, tačiau šiuo metu situacijos pakeisti nesugebėjo.

Abi pusės tęsė smūgius priešininko gynybos gilumoje. Ukrainiečiai atakavo taikinius Sevastopolyje ir Džankojuje, o rusai smūgiavo jūrų uostų infrastruktūrai.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Mūšių dinamika


Agresorius tęsė smūgius Ukrainos teritorijoje, prioritetą teikdamas dronų savižudžių atakoms. Taigi šioje grafoje nuostolių skaičius išliko aukštas, o numuštų raketų ukrainiečių sąskaitoje nepalyginamai mažiau.

Praėjusią savaitę rusai nerengė tokio dydžio dronų atakų kaip užpraeitą, tačiau vykdydami kiek mažesnius, bet dažnesnius išpuolius stipriai apkrovė Ukrainos oro gynybą.

Kitus agresoriaus nuostolius nemaža dalimi lėmė intensyvūs susidūrimai Avdijivkos sektoriuje.

a. Rusų gyvosios jėgos nuostoliai smarkiai išaugo (6260 ir 7210). Tačiau toliau mažėjo šarvuotos technikos netektys (191 ir 179), o artilerijos nuostoliai sumenko žymiai (139 ir 81).

Pastarojoje grafoje per mėnesį matomas nuoseklus nuostolių mažėjimas. Neatmestina, kad Ukrainos pajėgos ima jausti artilerijos sistemų ir šaudmenų stygių. Tikėtina, ukrainiečių artileristai bando suvaldyti rusų pėstininkų „mėsos šturmus“ (dėl ko nuostoliai šioje grafoje auga), o naikinti taikinių gynybos gilumoje ima trūkti pajėgumo.

Karas Ukrainoje

Ukrainiečiai situaciją bando kompensuoti pasitelkę FPV dronus, tačiau padėtis išlieka įtempta.

b. Taip pat Ukrainos gynėjai toliau sėkmingai atakuoja rusų logistiką. Tai atspindi jų nešarvuotų automobilių nuostolių dinamika (168 ir 144).

Bendras vertinimas ir prognozės


Vakarams trūkstant ryžto kardinaliai ir operatyviai pakeisti karinės pagalbos Ukrainai mastus ir struktūrą, Ukrainos politinėje ir karinėje vadovybėje vyraujant nesutarimams, Kremlius demonstruoja susitelkimą ir ryžtą siekti pergalės.

Tai rodo ne tik labai aukšta nuostolių tolerancija kontaktinėje linijoje, bet ir Rusijos sprendimas 2024 m. jėgos struktūroms skirti 30–40 proc. biudžeto. Ši tendencija turėtų neraminti Ukrainą ir sąjungininkus bei skatina keisti dabartinę situaciją.

Rusija yra pasirengusi pradėti plataus masto smūgių kampaniją Ukrainos gynybos gilumoje (įtraukiant masinius smūgius raketomis).

Karas Ukrainoje

Perspektyvos Avdijivkos sektoriuje lieka nepakitusios:

Rusų karinė vadovybė turi didelę motyvaciją artimiausiu metu pasiekti sėkmę Avdijivkos sektoriuje. Tai rodo itin aukšta nuostolių tolerancija bei prioritetinis rezervų panaudojimas šiame sektoriuje.

Agresorius turi kiekybinę persvarą visuose pajėgų komponentuose, oro pajėgų komponente ši persvara ženkli.

Rusai geba išnaudoti aukščiau įvardintus pranašumus ir kaitalioja pagrindinių pastangų kryptis, taip vargindami ukrainiečių pajėgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)