Geopolitinis kontekstas

1. Praeitą savaitę Sąjungininkai kartu su Ukraina dalyvavo eiliniame Ramstein susitikime. Vis daugiau signalų, kad jame skleidėsi Ukrainos rudens–žiemos puolimo sparnai. Atrodo, sprendimas dėl F16 naikintuvų yra priimtas. Tai netiesiogiai patvirtino Rusijos vadovas V. Putinas, pagrasinęs toms šalims, kurios savo oro uostuose priims Ukrainos oro pajėgoms perduodamus F16.

2. Atskirai paminėtina JAV gynybos sekretoriaus L. Austin išsakyta pozicija dėl rusų viešoje erdvėje eskaluojamų Ukrainos vakarietiškos šarvuotos technikos nuostolių. Jo teigimu, agresorius tuos kelis pažeistus vakarietiškus tankus ir PKM parodė šimtus kartų iš dešimties kampų, neva tai skirtingi atvejai. Kas dar svarbiau, jis pažymėjo, jog Ukraina turi pakankamai technikos suplanuotoms ir vykdomoms atakoms bei patvirtino tvirtą JAV paramą Ukrainai. Tame tarpe ir naują JAV karinės paramos paketą Ukrainai, kuris niekinėmis paverčia kalbas apie neva supykusius amerikiečius dėl ukrainiečių jazz‘o perduodant vakarietišką ginkluotę RSK ir RLL, jų reidų į agresoriaus teritoriją metu.

3. Ekspertai atkreipė dėmesį, kad, kaip ir prognozuota, V. Putinas paskelbė, jog Rusija svarsto pasitraukti iš „grūdų susitarimo“.

„Šalia bandymo šantažuoti Vakarus, galima įžvelgti ir Kremliaus bandymą tokiomis žinutėmis kelti vatinį patriotizmą savo auditorijai. Tai, kad Putinas flirtuoja su savo auditorija rodo ir jo patikinimas, kad šiame etape mobilizacijos nebus“, – įvertino ekspertai.

4. Be to, Kremliaus šeimininkas paskelbė „sensacingą“ naujieną. Esą 2022 m. pavasarį Ukraina ir rusija Stambule viską buvo susitarę, tik Vašingtonas neleido pasiekti taikos susitarimo. Viena vertus, tai gali būti savotiškas kvietimas dabar „ištaisyti skriaudą“ reaguojant į Rusijos grasinimą pasitraukti iš „grūdų susitarimo“.

„Tuo pačiu, tai tradicinis Putino aplinkos naratyvas, kad Vakarai vėl apgavo sąžiningą ir pagal „paniatkes“ veikiantį pu“, – rašoma apžvalgoje.

Situacija fronte

„Locked N‘ Loaded“ pateikia žemėlapį:

„Locked N‘ Loaded“ karo Ukrainoje savaitės apžvalga

Luhansko kryptis

Svatove. Savaitės bėgyje kontaktinėje linijoje didžiąja dalimi vyravo štilis. Agresorius surengdavo viena kitą lokalią ataką, tačiau tai buvo labiau išimtys. Iš Ukrainos pajėgų pusės vyravo mįslinga tyla. Rusiški šaltiniai intensyviai pranešinėjo apie ukrainiečių formuojamas puolimo grupes linijoje Charkiv–Kupjansk.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Ukrainos gynėjai turi persvarą vertinant tikslesnę, bet ne skaitlingesnę artilerijos amuniciją. Jie ne kartą sėkmingai smūgiavo į rusų gynybos gilumą, ypač nuskambėjo istorija apie ištaškytą agresoriaus generolo kalbos porą valandų laukusį rusų vienetą (tikėtina – apie kuopos dydžio). Kontaktinėje linijoje vyravo pozicinės kautynės.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lysychansk. Agresorius šalia atakų Vesele–Spirne ruože ėmė intensyvinti atakas Bilohorivka. Per šią savaitę okupantams pajudėti į priekį nepavyko. Susidaro įspūdis, kad jis žaidžia „va bank“. Jei rusų pajėgos išseks nepasiekusios rezultato, ukrainiečiai šiaurinį Bakhmut flangą galės apglėbti gerokai lengviau.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis

Bakhmut. Ukrainiečiams dar pavyko pasistūmėti flanguose, tačiau pasiekti operacinių tikslų (Krasna Hora ir Klishiivka) nepasisekė. Tiesa, Ukrainos vienetai nepaisydami agresoriaus intensyvaus puolimo Lysychansk sektoriuje, sugebėjo pasigerinti savo taktinę situaciją prie Rozdolivka. Jei ukrainiečiai ims intensyviau stumtis šiame ruože, iniciatyva pereis į jų rankas nepaisant to, jei ir nebus užimtos Krasna Hora ir Klishiivka gyvenvietės. Rusai pritraukė rezervinius vienetus bei kasdien puolė pavojingiausiomis jiems kryptimis.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Avdiivka–Mariinka. Ukrainos pajėgos tęsė sėkmingas lokalias atakas Pervomaiske ruože bei savaitės pabaigoje išmušė okupantus iš pozicijų prie Vesele (šiaurinis Avdiivka flangas). Mariinka, galima būtų teigti, kad ukrainiečiai išlygino padėtį sektoriuje. Tačiau rusai sustiprino spaudimą Mariinka, nežymiai pasistūmėjo bei atnaujino atakas Novomykhailivka. Tačiau ukrainiečių sėkmė atsvėrė šį agresoriaus aktyvumą. Dar anksti kalbėti apie perimtą iniciatyvą, tačiau Ukrainos gynėjai sektoriuje išlygino padėtį.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Vuhledar. Ukrainiečiai ėmė rengti lokalias atakas, jiems pavyko pajudėti no mans land (vieta tarp dviejų kariuomenių apkasų, – Delfi). Tikėtina, jie gerinasi savo taktinę situaciją, kad sulaukę lūžio Velyka Novosylka sektoriuje, galėtų rengti intensyvias atakas link Volnovakha. Agresorius, saugodamas savo grupuotės Zaporizhia rytinį flangą, aktyviai naudojo aviaciją, bei vykdė atakas Mariiinka apylinkėse.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Zaporizhia kryptis

Savaitės bėgyje ukrainiečiai intensyviai smūgiavo agresoriaus logistinei sistemai (Tokmak, Melitopol, Berdyansk, Mariupol). Kaip jau buvome svarstę po Kahovka užtvankos susprogdinimo, taip ir įvyko, agresorius Pietų kryptyje atsilaisvinusias pajėgas permetė į Zaporizhia kryptį.
Orihiv. Ukrainiečiai įsitvirtino Lobkove ir čia, tikėtina, prikaustė ženklias rusų pajėgas. Tuo pačiu, Ukrainos gynėjams savaitės bėgyje pavyko susikurti placdarmą Robotine link. Jų mobilios grupės gebėjo kirsti kontaktinę liniją ir vykdyti operacijas šios gyvenvietės apylinkėse. Tikėtina, Ukrainos vienetai „valė“ gerai įtvirtintas rusų pozicijas nuo priešo pėstininkų ir technikos, o vengiant rusų kontratakų, atsitraukdavo. Tačiau kol kas šie pozityvūs ženklai dar nekuria operacinio lygio efektų.

Vertinimas: lygios po aktyvių veiksmų.

Velyka Novosylka. Ukrainiečiai išplėtė savo placdarmą išlaisvindami Makarivka ir Storzheve bei užėmė nusidriekusią no mans land nuo Makarivka iki Novodonetske vakarinio flango. Tokiu būdu jie toliau siekė perskelti rusų pajėgas palei Mokry Yali link Staromlinivka bei gabalais pjaustyti sektoriaus rytinį bei pietinį flangus.

Vertinimas: Iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Pietų kryptis

Ukrainos pajėgos apšaudė Krymo bottleneck‘ą bei taikinius pačiame Kryme, intensyviai vykdė žvalgybą su dronais. Rusai atsakė smūgiais Odesa, Mykolaiv ir Cherson.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Mūšių dinamika

Aptariamuoju laikotarpiu, lyginant su praeita savaite, agresoriaus raketų (51 vs 28) ir dronų – savižudžių (125 vs 71) smūgių mastai toliau mažėjo. Tuo pačiu pasirodė informacija, kad Maskvą pasiekė nauja Irano gamybos dronų siunta, tad, tikėtina, dviejų savaičių bėgyje smūgiai Shachedais gali vėl suintensyvėti.

Agresoriaus nuostolių dinamika kituose parametruose rodo intensyvius mūšius, tačiau tuo pačiu signalizuoja, jog ukrainiečių puolimas dar vis yra pirminėje fazėje:

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai (5700 vs 4180) ir šarvuotos technikos netektys (208 vs 156) kiek sumenko, tačiau vis dar yra aukšti.

Agresoriaus bendros artilerijos sistemų netektys taip pat krito (201 vs 120), tačiau tai yra visiškai natūralu, aukštame lygmenyje išlaikyti tokį efektyvumą Ukrainos pajėgoms būtų tikrai sudėtinga. Tas pats pasakytina apie rusų oro gynybos priemonių nuostolius (15 vs 2). Tikėtina, okupantų oro gynybos vienetai persigrupuoja, atkreipia didesnį dėmesį į priedangą ir maskuotę, dėl ko kurį laiką ukrainiečiams naikinti taikinius tampa sudėtingiau. Ankstesnių panašių atvejų patirtis sako, kad Ukrainos pajėgų karinei žvalgybai pakakdavo 2–3 savaičių, kad identifikuotų naujus taikinius. Kaip bus dabar – matysime.

Ankstesnių savaičių artilerinių sistemų praradimus rusai bandė kompensuoti aktyviai naudodami aviaciją. Ypač gausiai ji naudota Zaporizhia kryptyje. Nors agresoriaus propagandistai skelbia apie „didžias“ atakos sraigtasparnių pergales, tačiau vien per šią savaitę agresorius neteko 5 tokio tipo orlaivių.

Jūsų dėmesiui pateikiame agresoriaus dviejų savaičių nuostolių dinamiką.

„Locked N‘ Loaded“ ekspertų karo Ukrainoje savaitės apžvalga

Grafike pateikiami santykiniai nuostolių dydžiai kiekvienoje kategorijoje, siekiant pademonstruoti dinamiką. Detalūs skaičiai už praėjusias dvi savaites yra žemiau esančiose lentelėse. Šaltinis: Ukrainos Generalinis štabas.

„Locked N‘ Loaded“ karo Ukrainoje savaitės apžvalga

Bendras vertinimas ir prognozės

Ukrainos pajėgos toliau veikia pirmoje plataus masto puolimo operacijos fazėje (priešo pajėgų sukaustymas, galimybių pagrindinėje ir remiančioje puolimo ašyse sudarymas), kurią pagal NATO standartus galima būtų įvardinti angl. shaping operations.

Ukrainos pusė kol kas operacinių tikslų dar nepasiekė. Dėl šios priežasties mažai tikėtina, kad kitą savaitę ukrainiečiai pereitu į kitą puolimo fazę (puolimas pagrindinėmis pajėgomis), kurią vėlgi pagal NATO standartus galima įvardinti angl. Decisive operations. Reiktu atkreipti dėmesį, kad šioms dviem fazėms paraleliai vyksta nuolatinis pajėgų kaupimas ir aprūpinimo užtikrinimas (maisto, vandens, kuro, tepalų, amunicijos, tabelinių ir netabelinių priemonių pristatymas, remontas ir pan.), kas pagal vakariečius yra įvardijama angl. Sustaining operations.

Panašu, kad prognozė dėl agresoriaus raketų ir dronų smūgių lieka nepakitusi. Agresorius nekeis savo siekio naikinti vakarietiškas Ukrainos oro gynybos sistemas ir ukrainiečių puolimo atveju, tikėsis savo manevrinių vienetų, artilerinės ugnies paramos ir fronto aviacijos pastangomis sustabdyti Ukrainos pajėgas. Neatmestina, kad modernesnes raketas kontaktinėje linijoje rusai gali bandyti pakeisti S300 raketų ar dronų smūgiais. Nors šią savaitė tokių požymių kontaktinėje linijoje nebuvo, bet tikimybė išlieka.

Labai tikėtina, kad agresorius stebės ar jo „aktyvios priemonės“ (siekis pasitraukti iš „grūdų susitarimo“) duos vaisių stabdant ukrainiečių puolimą (vienas iš pvz.: dalies Afrikos valstybių vadovų vizitai į Kijevą ir Maskvą).

Tam tikros sėkmės atveju, šią situaciją agresorius toliau bandys išvystyti diplomatinėmis priemonėmis (pvz.: „Minsk 3“ susitarimas ar pan.). Nesėkmės atveju, ieškos kitų „aktyvių priemonių“, kurios duotų norimų rezultatų (pvz.: manipuliavimas Kinijos „12 punktų taikos planu“, Zaporizhia atominė elektrinė, branduolinis šantažas arba vėl pasitelkti taip vadinamų „false flag“ operacijų metodą siekiant apkaltinti ukrainiečius, kaip tai matome praktiškai visada nuo MH17 numušimo ar dujotiekio sprogimo Baltijos jūroje iki Kahovka užtvankos susprogdinimo).

Visa ekspertų apžvalga – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją