Kaip savo apžvalgoje teigia ekspertai, per paskutines dvi dienas agresorius raketomis ir dronais – savižudžiais vėl atakavo Ukrainos infrastruktūrą.

Beje, fiksuojami senokai matytų Kh101/555 raketų smūgiai. Tai vienos modernesnių Rusijos turimų raketų. Tikėtina, agresorius kurį laiką vengė jas naudoti, nes nebuvo pasigaminęs pakankamo kiekio atsargų (per mėnesį gali pasigaminti apie 30 – 40 raketų).

Šį kartą okupantai nusprendė nustebinti masiškumu – išpyškino visą mėnesio rezervą, dar pridėdami ir keletą „Kalibr“ raketų.

Tačiau nustebo patys, nes Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė 33 Kh101/555 raketas iš 36 paleistų.

Luhansko kryptis

Svatovė. Sektoriuje išlieka nelengva padėtis. Per pastarąsias dvi dienas rusai buvo išplėtę savo placdarmą vakariniame Žerebeco upės krante, ruože Novojehorivka – Nadja. Tačiau vakar Ukrainos gynėjai apšaudė juos artilerine ugnimi bei kontratakavo, taip išmušdami rusus iš aukštumų prie Nadjos, dabar čia yra „niekieno žemė“.

Situacija dinamiška, tačiau ekspertai sako nesantys tokie optimistiški kaip kai kurie ukrainietiški šaltiniai.

Dar anksti kalbėti apie situacijos stabilizavimą. Mūšis tęsiasi. Dabar esamas placdarmas rusams leidžia permetinėti nedidelį kiekį savaeigės artilerijos, ką jau kalbėti apie minosvaidžius. Kita vertus, per upę besikeliančios haubicos, jų šaudmenys yra geras taikinys toliašaudei Ukrainos artilerijai.

Be to, kontaktinė linija yra 6-8 km nuo upės, tad pagrindiniai rusų netiesioginės ugnies paramos vienetai liks rytinėje Žerebeco upės pusėje.

Nors agresorius neturi didelio kiekio toliašaudės artilerijos, gebančios efektyviai remti pajėgas (pvz. 40 km atstumu), tačiau kaip ir anksčiau jie gali kokybę kompensuoti kiekybe. Tokiais atvejais okupantai koncentruodavo MLRS sistemas taip pat suintensyvindavo savo aviaciją. Tokius požymius matome ir dabar. „Taigi, lengva nebus“, – konstatuoja ekspertai.

Kremina. Tęsiasi abipusės atakos visuose ruožuose. Pietiniame flange rusai pabandė pasistūmėti „niekieno žemėje“, tačiau juos Ukrainos vienetai nustūmė atgal.

Lysyčanskas. Agresorius kiek suaktyvėjo Šipilivkos – Bilohorivkos ruože, tačiau ukrainiečiai apsigynė.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Ukrainiečiai juda „niekieno žemės“ kalvose prie Orihovo Vasylivkos. Rusai dar bando laimę prie Chromovės, tačiau spaudimas nebe toks intensyvus.

Dar sunku spręsti, ar atakos pasibaigė ir rusai pereidinės į gynybą. Neatmestina, kad priveš šviežienos ir bus bandoma daužyti galvą į sieną toliau. Beje, ekspertai sako, kad juos vėl ima kankinti keistos nuojautos, kad greitu laiku kažkas labai gero nutiks Soledaro ruože.

„Bet tai tik nuojautos nuo sofos“, – pabrėžia jie.

Pietinis flangas. Mūšis Klišijivkoje tęsiasi. Rusai turėjo aibes laiko čia įsirengti gynybines pozicijas, o tą jie daryti moka neblogai, tačiau visgi po truputį yra išstumiami lauk.

Tačiau faktas, kad ukrainiečiai jau gyvenvietėje, kontroliuoja aukštumas ir veržiasi siekdami atkirsti rusų atsitraukimo kelius. Taip pat Ukrainos pajėgos spaudžia Andrijivkoje ir Kurdiumivkoje.

Ukrainiečiai greitu laiku turėtų imti savo didesnius vamzdžius ir kreipti juos į agresoriaus gynybos gilumą, siekdami neleisti jam persigrupuoti.

Todėl gali būti, kad greitu laiku išgirsime apie ukrainiečių artilerijos smūgius rusų antroje gynybos linijoje (Opytnė – Odradivka – Mykolajivka Druha – Zaicevė).

Zaporižios kryptis

Orihivas. Kamjanskė – Žerebjankai. Ukrainos gynėjai tęsia lokalias atakas Luhovės link, rusai permetinėja rezervus ir koncentruoja artilerijos ugnį. Tikėtina, ukrainiečiai tęs jau išbandytus lokalius smūgius įvairiose kontaktinės linijos vietose, taip vargindami okupantus bei siekdami ištampyti jų gynybą.

Robotynė. Trečiadienį nuo ryto agresoriaus karo propagandistai žviegė apie grandiozinį Ukrainos pajėgų puolimą. Kalbama, kad Ukrainos pajėgos metė į mūšį pagrindines pajėgas, esą ne mažiau kaip 80 šarvuotos technikos vienetų (tai bent du batalionai ar net brigada), atakuoja rytiniame Robotynės flange.

Agresorius skelbia, kad ukrainiečiai „nežymiai“ pasistūmėjo, tačiau esą rusai nelygioje kovoje dešimtimis degina „fošystų“ techniką.

Šitą giesmelę esame girdėję ir prie Charkivo ir prie Chersono ir prie Bachmuto. Tikėtina, kad agresorius „grandioziniu puolimu, kurį iš dalies pavyko atremti“ bando pateisinti pastarųjų dienų nesėkmes.

Galbūt Ukrainos vienetai iš tiesų per šias dvi dienas stipriau stuktelėjo, tačiau laimėjimai susikaupė, o nebuvo vienos dienos proveržis.

Karas Ukrainoje

Dabar Ukrainos pajėgos įsitvirtina šiaurinėse ir šiaurės rytinėse gyvenvietės prieigose, „niekieno žemės“ rytinėse prieigose. Agresorius atsitraukė į pačią gyvenvietę, kuri yra žemumoje. Tuo pačiu Ukrainos gynėjai dar pasistūmėjo Verbovės link.

Velyka Novosylka. Mūšis dėl Staromajorskės tęsiasi. Ukrainiečiai per pastarąsias dvi dienas pasistūmėjo šiaurinėse ir vakarinėse gyvenvietės prieigose. Didžiausias pajudėjimas būtent vakariniame gyvenvietės flange (apie 1 km).

Tokiais veiksmais ukrainiečiai ne tik po truputį izoliuoja miestą vakariniame flange, bet ir maksimaliai išvengia pavojingų mūšių apgyvendintoje vietovėje. Jei ukrainiečiai taip tęs toliau, pasieks „Atminties parką“ gyvenvietės pietuose.

Tokiu būdu visa Staromajorskė liks „užrakinta“ Mokryj Jalio upės vingyje. Tęsdami operacijas Urožainės link, Ukrainos vienetai, tikėtina, bando užkirsti kelią rusams pasprukti iš šių potencialių spąstų.

Pietų kryptis

Agresorius vėl priverstas stabdyti judėjimą Krymo tiltu. Atsižvelgiant į tai, kad stabdomas judėjimas į Rusijos pusę, galima daryti prielaidą, kad agresorius nori turėti kuo didesnes galimybes vežti logistiką į Krymą, todėl civiliniam transportui uždaro vieną kelio pusę.

Šią prielaidą patvirtina ir uždarytas judėjimas Arbatsko nerijoje. Čia esančiu keliu rusai gali vežti karinius krovinius į Geničeską, o tada į Zaporižios kryptį. Galima neabejoti, kad tai mato ir Ukrainos žvalgyba.

Feisbukas užblokavo paskyrą

Socialinis tinklas „Facebook“ trečiadienį užblokavo Ukrainos kariams paramą renkančio ir karo apžvalgas skelbiančio pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ paskyrą.

Liepos 26 d. popietę ji tapo neprieinama „Facebook“ vartotojams, nurodant, kad puslapis ir jame skelbiama informacija „neatitinka „Facebook“ bendruomenės standartų“.

„Locked N' Loaded“ atstovai kreipėsi į valstybės institucijas, jog socialinį tinklą valdančią bendrovę „Meta“ paragintų imtis veiksmų ir atidžiau vertinti prorusiškų jėgų vykdomas informacines atakas prieš Ukrainą remiančius judėjimus socialiniame tinkle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)