Akivaizdu viena

Pirmiausia jie įvertino žinias apie tai, kad buvo sulaikytas vienas įtakingiausių Rusijos kariuomenės elito atstovų, generolas Sergejus Surovikinas. Kol kas nėra aišku, ar tai tiesa, tačiau pasak jų, akivaizdu viena.

Kremlius siekia kurti įspūdį, jog baudžia maištą sukėlusius ir parėmusius asmenis. Žinoma, negalima atmesti, kad sulaikytieji tiek saugumo struktūrose, tiek kariuomenės vienetuose iš tiesų prisidėjo/palaikė, todėl ir yra sulaikomi.

Kita vertus, neišprususioje ir kritiškai negebančioje mąstyti visuomenėje, gandai (net nepasitvirtinę) daro didžiulį efektą“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi jie.

Karas Ukrainoje

Fronto naujienos

Pasak karo ekspertų, Luhansko kryptyje esančiame Svatovo sektoriuje fikduojama sąlyginė ramybė.

„Ukrainiečiai toliau pergrupuoja vienetus linijoje Kupjanskas – Dvorichna – Charkivas, čia savo ruoštu aktyviai veikia rusų artilerija, siekdama trikdyti Ukrainos gynėjams“, – rašė jie.

Kreminoje rusų pajėgos tęsia lokalias atakas pietiniame flange, kontaktinė linijoje pakitimų nėra nustatyta, o Lysyčianske vis pasirodo pranešimai apie ukrainiečių pajėgų sėkmę, teigė karo ekspertai.

„Vis dar pasirodo informacija, kad ukrainiečiai sugebėjo pasistūmėti Shipilivka link. Tai pateikiama kaip priežastis, kodėl sustojo rusų puolimas Kremina prieigose. Čia būtina pastebėti, kad okupantų puolimas link Lymano išsikvėpė gerokai anksčiau, nei pasirodė informacija apie ukrainiečių taktinę sėkmę prie Shipilivka“, – konstatavo jie.

Donecko kryptyje esančiame Bachmuto mieste – žinios apie pokyčius. Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai citavo Ukrainos Generalinio štabo pranešimus, kuriuose teigiama, kad Ukrainos pajėgos sektoriuje „perėmė strateginę iniciatyvą ir vykdo puolimą plačiame fronte“.

Karas Ukrainoje

„Tokius vertinimus Ukraina pateikia labai retai (skirtingai nuo rusų), tad gali būti, jog fronte vyksta dar smagesni dalykai nei matome viešoje erdvėje, bet ir taip gerų žinių nemažai“, – rašė jie.

Šiauriniame šios krypties flange ukrainiečių vienetų judesiai taip pat tęsiasi, teigė karo ekspertai.

„Informacija reikalauja patvirtinimo, tačiau panašu, kad ukrainiečiams pavyko pajudėti pirmyn visuose ruožuose (Berhivka, Zeleznianske, Rozdolivka). Tiesa, neaiškus sėkmės lygis, pagal viešai prieinamus duomenis šį kartą, geriausiai sekėsi valyti kelią Slovyansk – Bakhmut.

Galimai tęsiasi tradicinė ukrainiečių taktika atkąsti nedideles būrio – kuopos dydžio okupantų pozicijas, o šių taktinių sėkmių visuma formuoja operacinį efektą. Rusai bando atsiimti pozicijas prie Orihovo Vasylivka ir Rozdolivka, tačiau nesėkmingai“, – rašė jie.

Kaip pastebi centro analitikai, po kelių ramesnių parų Bachmuto vakarinėse prieigose vėl prasidėjo pozicinės kautynės, o Pietiniame šalies flange matomi pokyčiai.

„Spaudimas flanguose (šiaurė – link Mariupolio kapinių ir pietūs – Kurdiumivka) nemažėja, nepatvirtintais duomenimis ukrainiečiai dar šiek tiek pasigerino savo padėtį.

Tačiau, panašu, kad rusai prisitaikė prie prarastų patogių gynybai pozicijų palei kanalą, kadangi jau kelinta diena geba formuoti puolimo grupes bei kontratakuoja. Tai rodo, kad lengvo pasivaikščiojimo Ukrainos gynėjams čia nebus“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi karo ekspertai.

Avdijivkos – Mariinkos ruože tęsiasi kautynės.

„Kautynės šiauriniame Avdiivka flange ir Pervomaiske tęsiasi. Pasirodė optimistinių pranešimų, kad Ukrainos vienetai stumiasi Vesle – Kamyanka ruože, tačiau to patvirtinti negalime. Taip pat, tradiciškai karšta Mariinkoje“, – teigė Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Anot jų, Vuhledare rusai toliau bando kaustyti Ukrainos pajėgas sektoriuje ir puola Novomykhailivka apylinkėse, bet kontaktinėje linijoje pokyčių nefiksuota.

Zaporižios kryptyje esančiame Orihive tęsiasi susidūrimai niekieno žemėje prie Zherebianki gyvenvietės. Ir čia, anot karo ekspertų, pakitimų kontaktinėje linijoje kol kas nėra.

Panaši situacija, kaip rašoma apžvalgoje, ir prie Robotyne.

„Ukrainiečiai masažuoja rusų pozicijas, ruošiasi tolimesnėms operacijoms“, – įvertino karo ekspertai.

Netoli Velyka Novosylka aiškėja, kad Ukrainos gynėjams pavyko pajudėti į pietus nuo Rivnopilio.

„Greičiausiai, ukrainiečiai įsitvirtina no mans land tarpe esančiame tarp Rivnopilio ir Priyutne. Taip pat, tęsiasi jų operacijos Levadne ruože. Apibendrinant, galima teigti, kad Ukrainos pajėgos intensyvina operacijas siekdamos iš šiaurės ir iš vakarų pulti agresoriaus gynybos pozicijas ruože Priyutne – Staromayorske“, – rašė jie.

Na, o šalies pietų kryptyje mažėja informacijos srautas apie kautynes kairiajame Dniepro krante.

„Tačiau sunku pasakyti ar ukrainiečiai atsitraukė ar įsitvirtino, taip priversdami atsitraukti okupantus. Rusų šaltiniai praneša, kad mūšiai tęsiasi.

Kaip ten bebūtų, akivaizdu, kad jau dabar tokios ukrainiečių operacijos duoda efektą – rusai kairiajame Dniepro krante yra priversti laikyti savo pajėgas, negalėdami jų permesti į Zaporižios kryptį. Labai tikėtina tokie Ukrainos vienetų reidai tęsis ir ateityje. Stebėsime situaciją“, – feisbuke ketvirtadienio vakarą žadėjo karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją