„Dabar esmė yra sužinoti, ar tie tekstai, kurie cituojami, yra autentiški? Jeigu taip, tada kitas žingsnis yra juos vertinti. Nes dabar vertinama tai, kas nėra patvirtinta“, – sakė R. Karbauskis.

Iš pirmadienį prezidentės patarėjo vidaus politikos klausimais Mindaugo Lingės visuomenei pateiktų paaiškinimų jam nėra aišku, ar tikrai toks susirašinėjimas buvo ir ar paviešintas jo turinys tikras.

„Dėl paties susirašinėjimo, tai Jūs pati suprantate, kad susirašinėti niekas nedraudžia, tik klausimas – kaip. Galima siųsti pasveikinimus gimtadienio arba kitų švenčių proga, o kitas reikalas – aptarinėti tokius dalykus, kurie buvo aptarinėjami, duoti užduotis, kurios buvo vykdomos.

Bet tai reikia patvirtinti nuo pradžių – ar iš tikrųjų buvo tekstas, toks, koks parašytas, tada – veiksmai, kurie užfiksuoti tyrime, kad tekstas atitinka tą, kas buvo daroma paskui, t. y. buvo einama, šnekama, buvo viskas daroma. Trūksta pirminio patvirtinimo, kad yra nurodymas. Jeigu yra nurodymas, tada tai jau labai rimta“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių žaliųjų“ lyderiui neužtenka Prezidentūros patikinimo, kad generalinio prokuroro kandidatūra nebuvo derinta su „MG Baltic“.

„Klausimas – ar tekstas yra tikras. Ar derino, ar nederino – tai yra vertinimas. (…) Jeigu tekstas buvo toks, manau, kad jis bus nevienareikšmiškai vertinamas. Man, pavyzdžiui, atrodytų, kad buvo duotas nurodymas. Man taip atrodo skaitant tekstą, bet aš nežinau, ar tas tekstas yra teisingas“, – sakė R. Karbauskis.

Jeigu Prezidentūra nepateiks atsakymų, jo nuomone, Seimas per kurį nors savo komitetą turėtų kreiptis į prokuratūrą ir paprašyti informacijos patvirtinimo.

Seimo pirmininkas irgi laukia prezidentės pasiaiškinimų

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis taip pat teigė, kad prezidentė pati turėtų atsakyti į klausimus dėl laiškų E. Masiuliui, rašė BNS.

„Turinys aiškiai yra negeras, sakyčiau, netgi labai nekorektiškos kai kurios frazės. O ar tie laiškai yra prezidentės, tai reikėtų, kad pati prezidentė ir atsakytų“, – trečiadienį Žinių radijui sakė parlamento vadovas.

Seimo pirmininkas komentavo praėjusį savaitgalį laikraščio „Lietuvos rytas“ paskelbtą D. Grybauskaitės susirašinėjimą su buvusiu liberalų vedliu 2014–2016 metais.

Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas.

Esą D. Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Prezidentūra pirmadienį pateikė atsakymą, kad metamos visos priemonės politizuoti bylą ir paveikti jos eigą bei baigtį. Todėl nuo bet kokių komentarų susilaikė, kad jie nebūtų panaudoti kaltinamųjų gynybai.

Vėliau prezidentės patarėjas M. Lingė pateikė papildomus komentarus ir priminė generalinio prokuroro skyrimo aplinkybes.

„Sprendimui užstrigus prokuratūros vadovybės klausimas buvo aptariamas su Seimo valdyba ir parlamentinėmis frakcijomis, žymiais šalies teisininkais, prokurorų profesine sąjunga. Su jokiomis kitomis interesų grupėmis nė viena kandidatūra derinta nebuvo“, – paaiškino M. Lingė.

Generalinė prokuratūra taip pat susilaikė nuo platesnių komentarų apie kaltinamojo poziciją. Tačiau jos atstovai pažymėjo, kad „aiškiai neturintis nusikalstamų veikų požymių Lietuvos politikų elgesys nebuvo šio ikiteisminio tyrimo dalyku. Todėl duomenys apie neturinčius nusikalstamų veikų požymių Lietuvos politikų tarpusavio kontaktus šiame ikiteisminiame tyrime nebuvo renkami.“