Virdulys kalėjime praverčia – jame ir kiaušinį galima išsivirti, ir košę užpilti. Tačiau priklausomai nuo elgesio, kai kuriems nuteistiesiems leidžiama pirkti tam tikrus produktus, kurių kiti negali įsigyti. Pavyzdžiui, kiaušinius, makaronus.

Tačiau kadangi anksčiau skirtinguose kalėjimuose galiojo skirtingos tvarkos, net ir po reformos kai kurie nuteistieji, net jei įstatymas ir draudė, skanesnį maistą pirkti galėjo.

Kai tai buvo galutinai uždrausta ėmė įvairiais būdais: bado akcijomis, grasindami žaloti save ėmė to reikalauti.

Aštuoniems Marijampolės kalėjime iki gyvos galvos kalintiems nuteistiesiems prieš kurį laiką valdžia nusileido. Ir leido įsigyti tai, ko jie pageidauja.

„Tie savęs žalojimo atvejai niekur neveda. Bet kai yra nuolaidžiaujama, tai sudaro negerą precedentą. <...> Tai gali sukelti ir masinių neramumų visose įstaigose. Kodėl gali badauti aštuoni, o negali penki tūkstančiai“, – LNK žinioms sakė Vilniaus kalėjimo saugumo valdymo skyriaus viršininkas Darius Čekavičius.

Kol kas daugiau neramumų nekilo, Kalėjimo valdžia tikisi, kad ir nekils.

„Aš manau, kad tam kiekviename kalėjime veikia nuteistųjų tarybos, kurios ir yra nuteistųjų balsas. Ir būtent tą racionalumą ir adekvatumą turėtų išsaugoti ir išlaikyti“, – tikino Lietuvos kalėjimų tarnybos direktorius Virginijus Kulikauskas.

Tarnybos vadovas nesutinka, kad nuteistiesiems buvo nusileista.

„Pasitarus su pačio kalėjimo administracija priėmėme tokį sprendimą padaryti savotišką pauzę. Tai nėra joks atsitraukimas, ar nuolaidžiavimas, kaip dabar girdisi spaudoje. O tiesiog pauzė įsivertinti teisės akto esmę ir tobulumą“, – aiškino V. Kulikauskas.

Tačiau pareigūnų profesinės sąjungos situacijos kitaip neįsivaizduoja ir sako, kad dėl tokio nuolaidžiavimo nukenčia kalėjimų darbuotojai.

„Keli žmonės sugalvojo ir tiesiog pasiekė savo. Manau, kad ženklas visai pareigūnų bendruomenei yra duotas labai negeras. Labai gaila, kad Teisingumo ministerijos dėmesys krypsta ne į pareigūnus, o prioritetas, turbūt, yra nuteistieji“, – LNK teigė Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė.

Anot L. Soščekienės, nors šiemet buvo priimta kalėjimų reforma, Teisingumo ministerija iki galo nesureguliavo įstatymų ir iki galo nesugebėjo nustatyti, kas tikrai galima, o kas ne.

„Kad pareigūnai yra pastatyti į tokią padėtį, kad jeigu neduosi nuteistajam, jie imasi visokių priemonių, žaloja save ir taip toliau. O realiai įstatymas to neleidžia. O pareigūnas, jeigu tai leis, jis gali pats būti nubaustas“, – kalbėjo Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė L. Soščekienė.

Situaciją LNK žinioms pakomentavo ir teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

„Sprendimą priima Lietuvos kalėjimų tarnyba, ne Teisingumo ministerija. Reguliavimą įgyvendina Lietuvos kalėjimų tarnyba ir jos pareigūnai. Jeigu tarnybos nuomone reikia įsivertinti, ar visuose kalėjimuose yra vienodai taikoma tvarka, tai esu tikra, kad Kalėjimų tarnyba tą ir atliks“, – kalbėjo ministrė.

Lietuvos kalėjimų tarnyba siūlymus, kaip sureguliuoti, kas kaliniams galima, o kas – ne, žada pateikti per kelias savaites.

Opozicijos kritika


Savo ruožtu Seimo opozicija piktinasi, kad Laisvės partija, kuriai atstovauja ir teisingumo ministrė, per daug gina kalinių interesus.

Opozicijos atstovė Agnė Širinskienė pateikė kalinių feisbuko grupę padarytą Laisvės partijos atstovės Morganos Danielės įrašą.

„Jame ji labai aktyviai kalba kaip išvengti antstolių, kaip sulaukti senaties, kad tiesiog kaliniai nesusimokėtų administracinių baudų. Matyt, kad yra dirbama su elektoratu ir tikimasi, kad bent jau kaliniai balsuos“, – savo poziciją dėstė parlamentarė A. Širinskienė.

Laisvietė M. Danielė LNK žinioms teigė, jog yra „siaubinga, kad opozicija taip nusišneka“.

„Tai yra piliečių informavimas apie pasikeitusius teisės aktus. Dėl antstolių daugiausiai klausimų turi pažeidžiamos asmenų grupės, jiems tikrai labai sunku suprasti įstatymus, jų kanceliarinį surašymą“, – tikino ji.

Kol politikai ginčijasi, pasak profesinių sąjungų, Lietuvos kalėjimų tarnyboje, kurioje turėtų būti 3,5 tūkst. darbuotojų, trūksta net 700.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: