Vizito metu numatyti susitikimai su Taivano prezidente Tsai Ing–wen, užsienio reikalų, gynybos, ekonomikos ir prekybos ministrais, gynybos ir verslo atstovais, nevyriausybinėmis organizacijomis.

Antradienį prezidentė Taipėjuje kartu su Taivano prezidente ir buvusiu Latvijos prezidentu Raimondu Vėjuoniu stebės Pasaulio vyrų krepšinio čempionato Lietuvos ir Latvijos rinktinių kontrolines rungtynes, kurios vyks čempionato varžybų Filipinuose išvakarėse.

Į oficialius kitų valstybių atstovų apsilankymus Taivane dažniausiai griežtai sureaguoja Kinijos valdžia. Šiuo metu kadenciją baigusi prezidentė D. Grybauskaitė formaliai Lietuvai neatstovauja.

Komunistinės Kinijos vadovybė Taivaną laiko Liaudies Respublikos dalimi ir prieštarauja oficialiems jos diplomatinių partnerių ir Taipėjaus vyriausybės kontaktams. 23 mln. gyventojų turintis Taivanas jau seniai laiko save nepriklausomu. Rusijos invazija į Ukrainą padidino baimę, kad Kinija gali jėga aneksuoti demokratinę salą. Įtampa dėl Taivano nebuvo tokia didelė nuo 1990 metų.

Apie tai, kad yra svarstomi ketinimai apsilankyti Taivane, yra užsiminusi Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen. Praėjusių metų liepą Lietuvoje su delegacija apsilankė Taivano parlamento vadovas You Si–Kunas. Vizito metu jis susitiko su Seimo vadove V. Čmilyte–Nielsen. Reaguodamas į Lietuvos sprendimą priimti Taivano delegaciją, Pekinas pareiškė „griežtą protestą“ Lietuvai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją