Rusija, rusai, ne tik Kremlius ar putinizmas ruošiasi naikinti Ukrainą. Protestų Rusijos plačiame glėbyje nesigirdi. Todėl jų visų atsakomybė“, – socialiniame tinkle dėstė A. Januška.

Jis rašė, jog „vakarai davė ukrainiečiams kažkiek ginklų sąžinės nuraminimui, žodinės paramos“.

„Paskelbiama diena, kada Rusija užpuls, ir vakarai kaip bailiai išeina, traukiasi, net lėktuvų skrydžius į Ukrainą blokuoja. Karas lyg ten, ne pas mus. Tai, kad Ukraina gina ne tik save, bet ir Europą, daug kam nieko nereiškiantys žodžiai“, – rašė A. Januška.

Diplomatas teigė, jog „tiek metų vakarų investicijomis, naftos bei dujų doleriais maitintas režimas nusprendžia naikinti demokratinę valstybę“.

„Ukrainiečiai už visai tai sumokės savo krauju. Todėl, kad jie nori gyventi demokratijoje ir nepriklausomybėje. Vakarų demokratijos grasina neregėtomis sankcijomis, bet bankinių atsiskaitymų neblokuos, bankinės sistemos neatjungs, nes gali prarasti savo paskolas. Šrioderio populiarumas Vokietijoje muša lubas, Lietuvoje nemaža tuo besidžiaugiančių“, – teigė A. Januška.

Viešojoje erdvėje pasirodžius konkrečiai prognozuojamai karinės agresijos pradžiai, „Lietuva šiandien kalba kaip ir kosmoso“, rašė diplomatas A. Januška.

Europa pilna Miuncheno appeasement'o dvasios. Daug kalbame apie Miuncheną, bet nematome savyje dabarties Miuncheno ir beribės tuščiakalbystės. JAV įspėja, kad galimai iki užpuolimo ( ir Ukrainos naikinimo pradžios) liko kelios dienos, o Lietuva šiandien kalba kaip iš kosmoso. „Pasak šalies vadovo, tinkamas atsakas būtų plėsti ES ir Ukrainos partnerystę ir suteikti Ukrainai konkretesnę europinę perspektyvą“, – citavo diplomatas A. Januška.

„Kaip rašo A. Applebaum, leidžiamės Vladimiro Putino mokomi, leidžiame Sergejui Lavrovui tyčiotis, Europos užsienio ministrai susitikimuose su S. Lavrovu atrodo kaip klounai“, – socialiniame tinkle rašė jis.

Jo nuomone, dabar taikoma tokia logika – jei diplomatija neveikia, reiškia turime pasiduoti.

„Arba už savo laisvę kovoti svetimu (ukrainiečiai šiuo atveju svetimi) krauju. Vakarų pasaulis prieš Italijos lygio BVP yra bejėgis. Viskas ką galime tai sankcijos, kurios rikiuojasi pagal silpniausią bendrą kompromisą. Jei Rusija nuspręs nepulti, tai nuspręs tai pagal savo logiką, ne Europos išsigandusi, ir parodžiusi kokie mes bejėgiai“, – feisbuke mintis dėstė diplomatas.

Jo teigimu, yra dar „viena menka“ galimybė išgelbėti Europos sąžinę.

„Europos politikai, bent dalis jų, galėtų persikelti laikinam buvimui Ukrainoje. Europos Parlamentas (EP) (bent dalis jų) galėtų posėdžius perkelti į Charkovą, Zaparožę, Žitomirą ar Kijevą. Prie jų galėtų prisijungti ES šalių – narių parlamentarai, Europos šalių vadovai. Tokia praktika yra žinoma“, – siūlė jis.

„Jau šiandien būti kartu su Ukraina Ukrainoje. Per savo politikus ir mes būtume kartu su ukrainiečiais. Lietuva galėtų imtis iniciatyvos, koordinacijos. Dar gal liko kelios dienos“, – feisbuke rašė diplomatas A. Januška.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)