„Kad įvyks kažkokių žemės drebėjimų tipo stebuklų – tikrai ne. Ar kažkas dalimis gali pasikeisti – bendravimo stilius, pažiūra, dar kažkas – galbūt. Bet tikrai didelių stebuklų nemanau, kad verta tikėtis“, – „Žinių radijui“ sakė F. Jansonas.

Visgi šalies vadovo patarėjas atkreipia dėmesį, kad premjerės Ingridos Šimonytės nesutarimai su buvusiu krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku buvo akivaizdūs. Todėl, pasak jo, buvęs ministras darbo nebegalėjo tęsti.

„Kodėl buvo pakeistas ministras, todėl kad nesutarimai su premjere per tą savaitgalį buvo akivaizdūs. Pareiškimas jau gulėjo ant stalo. Iš to kaip kalbama viešumoje buvo akivaizdu, kad žmonės kartu greičiausiai nebedirbs“, – teigė F. Jansonas.

„Ir Lietuvos valstybė šiuo metu negali turėti visiškai nesutariančių krašto apsaugos ministro ir premjero, nes abu jie yra Valstybės gynimo tarybos nariai ir sprendimai turi būti priimami. Tai ministro atleidimas buvo force majeure , su kuriuo nepakovosi“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seime prisiekė naujasis krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas.

L. Kasčiūnas pareigose pakeitė partijos kolegą A. Anušauską.

Laurynas Kaščiūnas

A. Anušauskas pripažino iš Vyriausybės vadovės sulaukęs netikėto pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime. Visgi A. Anušauskas tokios rokiruotės atsisakė.

Savo ruožtu premjerė teigė, kad A. Anušausko atsistatydinimas yra susijęs su lūkesčiu per likusią Vyriausybės kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.

Pasisakė apie svarstymus keisti VSD ir STT vadovų skyrimo tvarką

Prezidentūra skeptiškai vertina svarstymus keisti Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovų skyrimo tvarką. Gitano Nausėdos vyriausiojo patarėjo teigimu, skiriami valstybės pareigūnai privalo būti nepriklausomi, o šiuo metu veikianti tvarka yra demokratiška.

„Prezidentas siūlo (kandidatūras – ELTA) Seimui, Seimas – tvirtina. Jau demokratiškiau, turbūt, nėra kur“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė F. Jansonas, primindamas, jog VSD ir STT vadovus skiria prezidentas Seimo pritarimu.

„Suprantu, kad valstybės pareigūnas, kuris neatitinka tavo siekių arba tavo politinių žaidimų linijos, tau gali atrodyti blogas. Prezidento manymu, valstybės pareigūnai privalo būti maksimaliai nepriklausomi – nei nuo prezidento, nei nuo Seimo, nei nuo kažkokios valdančiosios partijos“, – teigė prezidento patarėjas.

F. Jansonas rezervuotai žiūri ir į kitus VSD pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją nagrinėjusios parlamentinės tyrimo komisijos siūlymus, susijusius su kriminalinės žvalgybos kontrole.

„Dalis pokyčių, kurie yra siūlomi, (...) yra labai pavojingi, nes politikai gali bandyti pertvarkyti teisėsaugos sistemą taip, kad ji būtų atvira ir viskas. Bet, vėlgi, kam atvira? Jeigu politikai žinos, kada prieš juos vykdomas koks nors sekimo veiksmas ar kažkas – visi puikiai suprantame, kad tai tik apsunkins kovą su korupcija ar kovą su piktnaudžiavimu“, – samprotavo F. Jansonas.

„Matysime, kokie tie pasiūlymai bus Seime ir apie ką bus kalba“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją tyrusi Seimo laikinoji komisija pristatė savo išvadas. Jose, be kita ko, yra teikiami ir siūlymai, susiję su atliktu parlamentiniu tyrimu. Seimas raginamas svarstyti dėl Žvalgybos kontrolierių įstatymo pakeitimų, suteikiant ombudsmenui teises ir pareigą atlikti kriminalinę žvalgybą atliekančių institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą. Taip pat siūloma stiprinti VSD ir STT parlamentinę kontrolę, peržiūrėti parlamentinės kontrolės teisinė reglamentavimą, jog institucijos Seimui privalėtų pateikti visą reikalingą informaciją. Tarp rekomendacijų – ir raginimai užtikrinti Seimo vaidmenį skiriant ir atleidžiant VSD ir STT vadovus, jų pavaduotojus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)