„Turim gerų naujienų: „Avia Solutions Group“ skrydis, kuris suplanuotas šiąnakt 1 val. nakties, jis įvyks. Palaikom nuolatinį ryšį su kompanija, kuri patvirtino, kad viskas eina pagal planą <...>.

Kita gera žinia yra ta, kad valandos bėgyje į regioną siunčiame mūsų oro pajėgų „Spartaną“, kuris bus tokiam budėjimo režime ir lauks poreikio, kada bus daugiau žmonių, kurie planuoja palikti Izraelį, kad juos galėtumėm pergabenti saugiai į saugią regiono šalį ir tada organizuotumėm skrydį į Lietuvą.

Tai būtų tokia kaip ir jungtis tarp saugios šalies ir Izraelio ar Ben Guriono oro uosto. Šita opcija mums sudarys galimybę lanksčiai žiūrėti srautus žmonių, kurie ketina palikti Izraelį“, – antradienį žurnalistams nurodė V. Vitkauskas.

Lietuvos piliečiams, esantiems Izraelyje, pasak jo, bus išsiųstos SMS žinutės su informacija: norintys galės registruotis skrydžiui.

„Tada žinotumėm konkrečiai srautą, skaičius ir panašiai“, – pridūrė V. Vitkauskas.

Vilmantas Vitkauskas

Dabar, anot jo, skaičiai tokie:

„Kur žmonės netilpo, tai yra vienetiniai atvejai tie nauji, kurie buvo užsiregistravę šios dienos „Wizz Air“ skrydžiui iš Tel Avivo į Vilnių. Tokių Lietuvos piliečių yra 10.

Dėl skaičiaus su šituo čerteriniu reisu, apie kurį mes kalbam, yra užregistruota 168. Iš jų Lietuvos piliečių – 81.“


Pasak V. Vitkausko, planuojama, jog „Spartanas“ bazuosis Turkijoje, galbūt Kipre. Ir bus ten tiek, kiek reikės.

„Kiek mes iki paskutinio Lietuvos piliečio, kuris nori palikti valstybę, pasirūpinsim juo“, – sakė NKVC vadovas.

V. Vitkauskas teigė, kad į „Spartaną“ vienu metu telpa 38 žmonės. Jeigu reikės, siekiant pargabenti šalies piliečius, planuojama vykdyti ne vieną reisą.

NKVC vadovas paaiškino ir tai, kodėl „Spartaną“ nuspręsta siųsti tik dabar.

„Planas „Avia Solutions Group“ skrydžio turėjo įvykti prieš parą ar daugiau. Pagal skaičių žmonių, kurie buvo pasiruošę palikti Izraelį, buvo paskaičiuota, kad jis tenkins tą poreikį. Kuomet buvo atidėjimas ir tas skrydis neįvyko, tada mes turėjome ieškoti alternatyvų. Ir alternatyvos buvo tos, kad kuo greičiau galėtumėm žmones pargabenti.

Kita svarbi detalė yra ta, kad buvo ir šiandien atšaukti skrydžiai „Wizz Air“, kitą dieną – „Ryanair“, dėl šitų atšaukimų mes pamatėm, kad yra didesnis poreikis keleivių ir turime ieškoti kitų opcijų“, – dėstė V. Vitkauskas.


Anksčiau skelbta, jog Izraelyje įstrigę Lietuvos piliečiai iš Tel Avivo oro uosto į Vilnių bus pargabenami užsakomuoju skrydžiu, kurį organizuoja verslo grupės „Avia Solutions Group“ bendrovė „Skyllence“. Skrydžio kaina žmogui – 1 tūkst. eurų, daliai keliaujančiųjų išlaidas žadėta kompensuoti.

Tiesa, skrydis jau ne kartą buvo atidėtas.

Atidėtu skrydžiu Į Lietuvą, teroristams iš „Hamas“ įsiveržus į Izraelį, siekia grįžti apie 170 asmenų. Tarp jų – keturios dešimtys maldininkų.

Telšiuose antradienį viešintis prezidentas Gitanas Nausėda tikino, jog dėl lietuvių pergabenimo iš Izraelio kalbasi su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda. Prezidentūra, anot jo, yra pateikusi Varšuvai galimą norinčiųjų į Lietuvą grįžti žmonių skaičių.

„Mano komanda yra išsiuntusi mūsų poreikį, maždaug atpasakojusi situaciją, kokia yra susidariusi, kiek mes turime žmonių, kurie norėtų parvykti, yra užsiregistravę ir laukia savo galimybės parskristi į tėvynę. Tikimės, kad tas sprendimas, vienoks ar kitoks, bus artimiausiomis valandomis“, – žurnalistams komentavo G. Nausėda.

Gitanas Nausėda

NKVC vadovas V. Vitkauskas teigė, jog žinių iš Lenkijos dėl pagalbos nėra, bet kol kas esą planuojama apsieiti be jos.

Kol kas žinių nėra, bet šita opcija ir tebėra, turbūt, iš tų atsarginių, jeigu mums reikėtų tokią opciją aktyvuoti. Bet dabar tas sprendimas, kurį turim, ir planas, kur pristačiau, jis tenkina poreikį. Žmonių, kurie indikavę, kurie pasiruošę palikti Izraelį, yra vienetiniai atvejai ir, aš manau, mes galėsim rasti sprendimą su „Spartanu“ ir nuvykimu į regioną“, – dėstė jis.


Pranešama, kad iš Izraelio į Lenkiją evakuota jau daugiau nei 600 Lenkijos piliečių.

Pirmadienį Lenkija įkūrė oro tiltą Kretos saloje, Chanijos mieste. Lenkijos piliečiai pirmiausia vežami į Kretą, o iš ten į Lenkiją.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas antradienį platformoje X parašė: „Dėl to, kad sukūrėme oro tiltą, lenkai greičiau evakuojami iš pavojaus zonos. Skrydžius iš Izraelio į Kretą vykdo kariniai lėktuvai „Hercules“ ir CASA.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)