VU TSPMI dėstytoja, islamo tyrinėtoja, arabistė Ieva Koreivaitė pabrėžė, kad bet kokios derybos sunkiai įmanomos ne tik todėl, kad vienoje pusėje yra teroristinė organizacija „Hamas“.

„Kitoje pusėje yra labai radikali Izraelio vyriausybė ir nė viena pusė nelinkusi derėtis. Izraelis tai yra pademonstravęs, kai buvo sakoma, kad Gazos žmonės turėtų evakuotis į Gazos pietus, o Izraelis iki šiol smogia į tas teritorijas, kur nurodė palestiniečiams evakuotis. Tai kai abejose pusėse yra tokios nuožmios pozicijos, laukti kažkokių paliaubų ar staigaus sprendimo neverta, nors labai didelės pastangos yra metamos, jog tas konfliktas neišaugtų į platesnio masto konfliktą, kad būtų galima kiek įmanoma apsaugoti palestiniečių civilius, nes jau dabar yra apie 6000 paleistiniečių, kurie žuvo Gazos Ruože, o tas bombardavimas tęsiasi ir intensyvėja“, – teigė I. Koreivaitė.

Žurnalistas, Lietuvos pilietybę turintis žydas Ernestas Alesinas tvirtino, kad svarbiausia kalbėti faktais.

„Spalio 7 diena yra ta diena, kai įvyko tai, kas įvyko, tai yra išskersti žmonės, priežastis to yra aiški ir nurodyta jėga, valdanti teritoriją. Ji vadinasi „Hamas“, daugelio valstybių pripažinta teroristine organizacija. Izraelis paskelbė karą „Hamas“ organizacijai, sukarintai, turinčiai savo vadovybę, jūrų laivybą, reziduojančią vienoje ar kitoje teritorijoje, atstovaujančią vienai ar kitai politinei jėgai. Izraelis priėmė sprendimą, garsiai jį įvardino ir vyksta procesas, kuris vadinasi sunaikinti „Hamas“ organizaciją.

 Jokio kito klausimo šitame kontekste nuo pradžių nėra, kai mes kalbame apie politines derybas, nes derybos gali būti su tais, kurie gali taikiai valdyti teritoriją, kurioje gyvena žmonės, ir kai grėsmių valstybei nėra. Izraelis yra daugiatautė, daugialybė valstybė, Izraelio piliečiai yra skirtingų tautybių žmonės, iš jų 2 mln. yra ne žydų kilmės“, – teigė E. Alesinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)