„Apie incidentą sužinojome iš bendruomenės lyderės Fainos Kukliansky. Ir žinome, kad Seimas užėmė labai griežtą poziciją ir aiškiai pareiškė, kad tai – nesuvokiama. Manau, kad jo (R. Žemaitaičio – ELTA) žodžiai tai nėra tik iškraipymas. Tai taip pat – visiška nesąmonė, tai nėra rimta. Akivaizdu, kad tokia pati yra Seimo reakcija“, – Eltai teigė Panerių memoriale apsilankęs A. Chikli.

„Manau, kad Lietuvos žmonėms buvo padarytas aiškus pareiškimas, kuris yra labai, labai svarbus“, – pridūrė jis.

A. Chikli nemano, kad tokių politikų kaip R. Žemaitaitis pareiškimai galėtų pakenkti Lietuvos santykiams su Izraeliu, kol didžioji dalis Seimo narių jų nepalaiko.

„Ne, nes matome, kad didžioji dauguma Seimo narių nepritaria šiems žodžiams, ir žiūrime į daugumą, o ne į mažumą“, – sakė jis.

Izraelio diasporos reikalų ministras tikisi, kad Lietuvos valdžia ir toliau kryptingai stengsis, kad tragiški Holokausto įvykiai nebūtų pamiršti.

„Norime paskatinti valdžią ir toliau laikytis šios krypties. Manau, kad mūsų didžioji misija, kurią turime atlikti kartu, yra užtikrinti, kad Holokausto atminimas būtų tikslesnis ir rimtesnis“, – lūkestį išsakė jis.

A. Chikli pabrėžia, kad apie istorines klaidas bei lietuvių įsitraukimą į Holokausto įvykius Lietuvoje būtina kalbėti atviriau.

„Lietuva yra viena iš vietų, kurioje įvyko baisiausi Holokausto įvykiai – tik 8 tūkst. iš 220 tūkst. žydų išgyveno. Ir turime įrodymų, kad vietiniai gyventojai aktyviai tame dalyvavo. Ir dabar mes nieko nekaltiname. Bet taip, tai yra tėvų nuodėmės, apie kurias norėtume, kad būtų atviriau kalbama, nors tai labai, labai jautru. Nes Lietuva mums graži, taiki šalis, bet istorija yra smarkiai apraizgyta“, – taip pat akcentavo jis.

„Aš nekaltinu šiandieną čia gyvenančių žmonių, kurie gyvena ramiai, taikiai, palaiko gerus santykius su Izraelio valstybe. Bet, vis dėlto, manau, kad turime padaryti daugiau, kad praeitis nebūtų pamiršta ir nebūtų iškraipoma“, – sakė jis.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų jau anksčiau sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis ir toliau dalinasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą. Tokį R. Žemaitaičio pareiškimą pasmerkė premjerė bei Seimo pirmininkė.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.