Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno vertinimu, V. Putino kalba parodo, kad situacija yra labai rimta.

„V. Putinas šiandienos situaciją palygino su 1917 metais, paskelbė J.Prigožino kovotojus vykdančius sunkų nusikalstimą – karinį maištą, išdavusiais valstybę ir smogusiais Rusijai į nugarą. Įsakyta juos sunaikinti.

Rusijos prezidentas iš esmės pripažino, kad Rostove prie Dono situacija šiuo metu nekontroliuojama.

Rusijos prezidento pozicija aiški. Interpretacijos, kad visą šį laiką J.Prigožinas galėjo veikti su Kremliaus leidimu ar jog tai buvo kažkokie režimo žaidimai, nepasitvirtina“, – feisbuke rašė politikas.

V. Putinas, pasak jo, vertina J. Prigožino maištą kaip pasikėsinimą į jo valdžią.

Jevgenijus Prigožinas

„Gali būti, kad prasidėjo V. Putino ir J. Prigožino lemtingas susirėmimas, kuris gali baigtis didele sumaištimi (Smuta).

„Vagnerio“ grupuotės maištas šiuo metu naudinga Ukrainai, nes demoralizuoja Rusijos kariuomenę fronte, silpnina Rusiją kaip valstybę, karinė politinė vadovybė negali tinkamai vadovauti ne tik pajėgoms, bet apskritai priversta kovoti ne tik už kontrolę viduje šalies ir net už savo asmeninį politinį ir net fizinį išlikimą.

Šiandien iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad Rusijos kariuomenė ir jėgos struktūros turėtų aiškiai stoti į V. Putino pusę ir maištas žiauriai numalšintas, tačiau tuo pačiu pamatysime kokios iš tiesų nuotaikos Rusijos ginkluotose pajėgose, kurios išvargintos karo, pralaimėjimų ir itin prasto vadovavimo ir ar neįvyks netikėtumų“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Priminė režimų trapumą: tai jį silpnina, bet nereiškia, kad subyrėjimas neišvengiamas

Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala feisbuke akcentavo, kad situacija yra dinamiška ir toli aprėpiančias išvadas daryti yra sudėtinga, tačiau, pasak jo, chaosas dar kartą patvirtina tokių režimų trapumą.

„Akivaizdu, jog tezė apie tokių režimų paviršinį tvirtumą, slepiantį trapų ir pažeidžiamą pagrindą, galioja ir Rusijai. Istoriškai 2/3 panašių režimų subyra dėl vidaus elito kovų, nors kariniai perversmai ir nėra dažniausias scenarijus“, – rašė politologas.

„Putinas, nuo kalbų apie Ukrainos valstybingumo pabaigą per kelias paras 2022 m. vasarį, perėjo į bandymą per TV įtikinti, jog vis dar turi galios monopolį Rusijos viduje 2023 m. birželį. Bent jau trumpuoju laikotarpiu sudėtinga įsivaizduoti, kaip tai nesilpnina režimo (ilgalaikių pasekmių scenarijai įvairialypiai)“, – tęsė L. Kojala.

Jis atkreipė dėmesį į „Vagner“ įtaką.

„Wagner veiksnys buvo svarbi ir brutali Kremliaus priemonė ne tik Ukrainoje; ji ypač aktyviai veikia Sirijoje, Malyje, CAR. Tai gali bent kuriam laikui susilpninti Rusijos išsikėrojusius svertus ir ten“, – įvertino ekspertas.

Visgi jis pabrėžė, kad tai nereiškia, jog Kremliaus režimo subyrėjimas yra neišvengiamas.

„Tai anaiptol nereiškia, kad režimo subyrėjimas neišvengiamas, ar juo labiau, kad tai veda pozityvių geopolitinių pokyčių link“, – pridūrė jis.

Putinas pažadėjo nubausti maištą surengusius „Vagner“ išdavikus

Apie Jevgenijaus Prigožino „Vagner“ samdinių „ginkluotą maištą“ prabilęs Rusijos prezidentas V. Putinas pareiškė sukilėliams, kad jų laukia „neišvengiama bausmė“.

Jis sakė neleisiąs, kad Rusijoje kiltų pilietinis karas, ir ragino tautą būti vieningą.

Pripažinęs, kad padėtis pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste sunki, V. Putinas sakė, jog „Vagner“ vadovas „išdavė“ Rusiją vadovaudamasis „asmeninėmis ambicijomis“.

Rusijos prezidentas vadino „Vagner“ maištą dūriu į nugarą ir mirtinu pavojumi Rusijai.

Prigožinas: Blokuojame Rostovą ir einame link Maskvos

PKB „Vagner“ ketina blokuoti Rostovą prie Dono ir pajudėti link Maskvos, jei Vagnerio kariams nebus išduotas Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, praneša „Laisvės“ radijas (Svoboda).

„Telegram“ kanale paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame Prigožinas kalbasi su Rusijos gynybos viceministru Junus-Beku Jevkurovu ir generolu Vladimiru Aleksejevu, kurie dieną prieš tai ragino vagneriečius liautis ir pavadino tai, kas vyksta, bandymu įvykdyti valstybės perversmą.

Sergejus Šoigu, Vladimiras Putinas

Pasak „Laisvės“ radijo (Svoboda), Prigožino spaudos tarnyba taip pat paskelbė jo vaizdo kreipimąsi. Jame, be kita ko, Prigožinas teigia, kad visus karinius objektus Rostove kontroliuoja privati karinė bendrovė, o „Generalinio štabo viršininkas pabėgo iš čia, kai tik sužinojo, kad mes artėjame“.

„Žuvusiųjų karių – tris-keturis kartus daugiau, nei nurodoma valdžiai teikiamuose dokumentuose. O tai, kas pateikiama – dešimt kartų mažiau, nei sakoma per televiziją. Sanitariniai nuostoliai kai kuriomis dienomis siekia iki tūkstančio žmonių. Tai yra žuvusieji, dingę be žinios, sužeisti ir atsisakėliai“, – taip pat sakė Prigožinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)