Kreipimąsi „Dėl būtinybės stabdyti sveikatos sistemos griovimą savivaldybėse“ LSDP pirmadienį išsiuntė Prezidentui Gitanui Nausėdai, Vyriausybės vadovei Ingridai Šimonytei ir Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen.

Kaip rašoma socialdemokratų kreipimesi, „pirmieji pokyčių įgyvendinimo žingsniai rodo ne siekį gerinti gyventojų sveikatą, trumpinti eiles bei artinti gydymą prie paciento, o sveikatos bei kitų paslaugų teikimo rajonuose siaurinimą, vedantį link gydymo įstaigų uždarymo, medikų atleidimo iš darbo“.

V. Blinkevičiūtė: situacija tragiška – dar labiau didinama Lietuvos žmonių nelygybė


Partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė teigia, kad sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sveikatos reforma gyventojams „gali būti pražūtinga“: sveikatos paslaugos nuo žmonių tolsta, medikai savivaldybėse būriais išeina iš darbo.

„Socialdemokratai jau trečią kartą dėl dramatiškos situacijos kreipiasi į aukščiausius šalies vadovus ir ragina gydymo įstaigų reformą stabdyti. Matome, kad A. Dulkio tęsiamų bejausmių „optimizacijų“ tikslas – tiesiog taupymas gyventojų sveikatos sąskaita. Taip Lietuvoje didinama milžiniška žmonių galimybių nelygybė. Buvau apstulbinta, kuomet ministras viename interviu dėl reformos apkaltino pačius gyventojus – esą jie kojomis jau nubalsavo už pokyčius. A. Dulkiui dera suprasti, kad rūpinimasis žmonių sveikata yra ilgalaikės šalies investicijos“, – sako V. Blinkevičiūtė.

LSDP pirmininkė primena, kad Lietuvos sveikatos priežiūros rezultatai – vis dar vieni prasčiausių tarp Europos Sąjungos šalių: tikėtina gyvenimo trukmė viena trumpiausių, o prevencijos ir sveikatos priežiūros priemonėmis išvengiamo mirtingumo lygis yra vienas didžiausių.

„Dabar regionai patiria didžiulį spaudimą naikinti arba mažinti ligonines, jų skyrius. Ir situacija blogėja: paslaugos nuo žmonių tolsta. O gyventojai, žinodami apie dideles eiles (ar atstumus, jei reikia vykti į miestą) norint patekti pas medikus, į juos nė nesikreipia net ir sunkiai sirgdami. Ir tai yra tragedija – valstybė pamiršta pažeidžiamiausių žmonių interesus“, – vertina V. Blinkevičiūtė.

Teigia, kad reforma prieštarauja Europos Sąjungos ir Pasaulio sveikatos organizacijos nuostatoms


LSDP kreipimesi Vyriausybė ir Seimas raginami nedelsiant stabdyti sveikatos įstaigų naikinimą Lietuvoje bei atlikti visų projektų ir sprendimų, kuriais dangstantis pradėtas gydymo įstaigų griovimas, auditą.

Remiantis audito rezultatais socialdemokratai ragina koreguoti reformos įgyvendinimo planus, atsisakant veiklų, kurios negerina teikiamų paslaugų kokybės ir prieinamumo.

Koreguojant reformos įgyvendinimo planus socialdemokratai kviečia atsižvelgti į tai, kad tiek Europos Sąjunga (ES), tiek Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pabrėžia būtinybę nepalikti be pagalbos nė vieno žmogaus. „Tuo metu SAM planai dalį dabar teikiamų paslaugų perkelti į didmiesčius lemia gydymo atitolinimą nuo paciento – tai prieštarauja pamatinėms ES ir PSO sveikatos politikos nuostatoms“,- sakoma socialdemokratų kreipimesi.

Socialdemokratai ragina įsiklausyti į pacientų, medikų, gydymo įstaigų, Lietuvos savivaldybių išsakomus pasiūlymus, kaip gerinti paslaugų prieinamumą, trumpinti eiles, gerinti teikiamų paslaugų kokybę, nacionalinį saugumą. Atsižvelgiant į tai, kad potencialaus karinio konflikto atveju būtų neišvengiama dalinė sveikatos paslaugų teikimo decentralizacija, būtina, anot jų, pripažinti didelę mažų ligoninių svarbą ir stiprinti jų vaidmenį.

Kreipimesi į šalies vadovus Lietuvos socialdemokratų partija ragina nemenkinti ir neignoruoti Lietuvos gyventojų nuomonės – "žmonės pagrįstai piktinasi galiojančia siuntimų pas specialistus tvarka, ilgėjančiomis eilėmis, apsunkinimais užsirašant pas šeimos gydytojus". Didesnio Vyriausybės dėmesio, socialdemokratų nuomone, turėtų sulaukti brangstantys vaistai ir jų trūkumas, taip pat sunkiai prieinama odontologinė pagalba, akušerinių paslaugų siaurinimas ir vaistinių naikinimas mažuose miesteliuose.