Su prašymu iki liepos 12 dienos deleguoti atstovą į darbo grupę, rengsiančią nacionalinį susitarimą dėl demografijos problemų, į parlamentines partijas kreipėsi Seimo konservatorius, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis. Jo vadovaujamam komitetui ir yra pavesta koordinuoti susitarimo rengimą.

Visgi, pasak J. Džiugelio, dvi opozicinės partijos savo atstovų nedelegavo iki šiol.

„Iš esmės delegavo visos politinės partijos, išskyrus valstiečius ir socialdemokratus. Socialdemokratai ir valstiečiai kol kas pateikė atsakymus, kad savo narių nedeleguos. Tai truputėlį stebina, nes birželio viduryje Seimas praktiškai vieningai priėmė rezoliuciją ir įsipareigojo rengti nacionalinį susitarimą, tad toks dabartinis kai kurių partijų trypčiojimas stebina. Tikiuosi, kad apsigalvos ir pamatys prasmę dirbti šiuo klausimu“, – reiškė viltį Delfi kalbintas J. Džiugelis.

Justas Džiugelis

Pasak politiko, planuojama, kad darbo grupę sudarys jis pats, Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė, Liberalų sąjūdžio atstovas Raimundas Lopata, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovė Rima Baškienė, Darbo partijos atstovė Vaida Giraitytė-Juškevičienė, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas Gintautas Babravičius, Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Rita Tamašunienė ir atstovas iš Regionų partijos, tik dar nenuspręsta, kas toks.

Norkienė: reikėtų įgyvendinti strategiją

Delfi kalbinta Seimo valstiečių frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė patvirtino, jog partija savo atstovo į darbo grupę nedeleguos. Partija, pasak politikės, nemato prasmės to daryti.

„2018 metais esame priėmę demografijos strategiją [Demografijos, migracijos ir integracijos politikos 2018–2030 metų strategiją – Delfi], tada Seimas jai pritarė, bet nė vieno punkto niekas neįgyvendina, tad nelabai matome prasmės bei tikslo kurti darbo grupę ir kažką naujo atrasti. Jei priėmėm strategiją, tai reikėtų ją ir įgyvendinti“, – komentavo parlamentarė.

Aušrinė Norkienė

Be to, jos įsitikinimu, bandyti rengti nacionalinį susitarimą dabar, kai iki Seimo rinkimų liko tik kiek daugiau nei metai, netikslinga: „Išvis tie nacionaliniai susitarimai likus metams iki Seimo rinkimų – aš čia nematau racionalaus darbo.“

Leiputė: diskusija, artėjant rinkimams, nebus produktyvi

Kad darbo grupėje nebus ir socialdemokratų atstovo, Delfi patvirtino Seimo frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

„Manome, kad likus metams iki rinkimų nėra labai tikslinga dalyvauti <...>“, – sakė ji.

Politikės įsitikinimu, diskusija dėl nacionalinio susitarimo nebus produktyvi.

„Nebus produktyvi, vėl krūva laiko sugaišta ir kažin ar ką nors esminio sutartume, kas tiesiogiai darytų įtaką demografinei situacijai. Manau, kad čia toks tam tikras valdančiųjų prisidengimas“, – vertino O. Leiputė.

Be to, pasak jos, nacionalinių susitarimų yra tiek daug, jog šis dokumentas devalvuotas: „Tų nacionalinių susitarimų kiekis, kuris dabar inicijuotas, kaip ir devalvuoja patį principą. Nelabai mes suprantame prasmės ir kam tai reikia dabar daryti.“

Orinta Leiputė

Rezoliuciją dėl šalies demografijos politikos ateities Seimas priėmė birželio 15-ąją. Už ją balsavo 75 Seimo nariai, 8 susilaikė, 1 balsuoti užsiregistravo, bet pozicijos neišreiškė, prieš balsavusių nebuvo.

Priimdamas rezoliuciją, Seimas paragino Vyriausybę imtis įvairių priemonių, kurios padėtų iki 2050–2060 metų šalyje atkurti buvusią gyventojų populiaciją, taip pat pasiūlė paskirti įgaliotą specialųjį pareigūną, kuris rūpintųsi demografijos problemų sprendimu.

Partijos taip pat įsipareigojo parengti nacionalinį susitarimą dėl demografijos problemų, kuriame būtų numatytas priemonių planas ir jo įgyvendinimo finansavimas. Susitarimo parengimo koordinavimas pavestas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)