„Noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad Lietuvoje kurpia baudžiamąsias bylas prieš Margaritą Simonian, Antoną Krasovskį ir mane už tai, jog raginame daryti karinius nusikaltimus.

Norite atiduoti mane Europolui? Aš Maskvoje, ateikite ir areštuokite mane. Ateik ir pabandyk mane areštuoti“, – taip Kremliaus propagandistas Vladimiras Solovjovas televizijos laidoje piktinasi Lietuvos prokuratūros sprendimu tirti karo nusikaltimus Ukrainoje.

V. Solovjovas ir dar keli propagandistai pateko į didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas LNK žinioms teigė, jog pasikeitus situacijai visi tie, kurie savo žodžiais masinės informacijos priemonėse ragino žudyti, susidoroti su žmonėmis, vaikais, civiliais gyventojais, skatino atakuoti, bombarduoti, turi atsakyti.

Piktą V. Solovjovo tiradą vertina ir propagandos ekspertai.

„Manau, jis pats jaučia tam tikrą pavojų. Vėlgi, mes kalbame apie labai rimtus kaltinimus – tai yra kaltinimai iš esmės karo nusikaltimais ar raginant vykdyti tuos karo nusikaltimus, nusikaltimai žmogiškumui“, – teigė komunikacijos specialistas Viktoras Denisenko.

Kremlius

Tokie nusikaltimai neturi senaties termino.

„Pakanka, kad būtų vykdoma štai tokia propaganda, kokia yra vykdoma. Kada ukrainiečiai skelbiami ne žmonėmis, kada kiekvienas ukrainiečių tapatybę turintis asmuo vadinamas fašistu, naciu, kurį reikia sunaikinti.

Tai ir yra tikrasis genocido kurstymas. Taip, už tai nėra jokios senaties“, – LNK žinioms sakė buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas.

Komunikacijos specialistas V. Denisenko LNK žinioms teigė, jog tokie kaltinimai potencialiai V. Solovjovui ir kitiems panaikina galimybę atvykti į Europos Sąjungą (ES).

„Kalbant ir apie ateitį, kai konfliktas Ukrainoje pasibaigs“, – kalbėjo LNK pašnekovas V. Denisenko.

Politologas Nerijus Maliukevičius savo ruožtu teigė, jog propagandistų pyktis, emocija ir parodo, kad užkabinta jautri vieta.

„Jis iki tol yra praradęs savo turtus Italijoje“, – apie propagandisto V. Solovjovo praradimus kalbėjo politologas N. Maliukevičius.

Kremliaus propagandistas V. Solovjovas televizijos eteryje dar tikino, jog „su džiaugsmu ateis į bet kokį teismą“.

„Bet čia, Maskvoje. Tegul Maskvoje mane teisia“, – kalbėjo jis.

Buvęs KT pirmininkas D. Žalimas sutiko, jog tai tėra parodomoji akcija.

„Ir vadinamoji pakazucha, nes mes visi suprantame, kad Rusijos teismai tikrai už tokius nusikaltimus neteis. Jie jau seniai yra praradę bet kokį nepriklausomumo arba objektyvumo jausmą“, – kalbėjo D. Žalimas.

Maskva

Tačiau kalbinti ekspertai pripažįsta, kad kol Rusijos valdžioje yra Vladimiro Putino režimas, tokie propagandistai gali jaustis saugūs.

„Mes matėme labai įdomių įvykių – „Wagner“ vado Jevgenijaus Prigožino žygį, atsirado pagrįstų įtarimų, kad V. Putino režimas nėra jau toks stiprus, galingas. Ir aš turiu įtarimų, kad tos propagandos atstovai irgi galbūt pradeda jausti tam tikrą nerimą“, – įžvalgomis dalijosi komunikacijos ekspertas V. Denisenko.

Politologas N. Maliukevičius tikino, jog nors klausimas, ar Kremliaus propagandistai po J. Prigožino žygio gali jaustis saugūs, tačiau ši situacija nusikels jau po Ukrainos pergalės.

„Kaip bus teisiami šie nusikaltėliai, įskaitant ir propagandistus“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

Kremliaus propagandistas V. Solovjovas laidoje taip pat kreipėsi ir į Rusijos teisėsaugą – esą reikia pradėti bylas Lietuvos politikams ir prokurorams už neva melagingus kaltinimus.

Tačiau, pasak ekspertų, taip Rusija elgiasi visada.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: