„VSD jau kuris laikas stebi, jog Baltarusijos žvalgybos tarnybos agresyviau ir aktyviau veikia pasienyje, pasienio punktuose – apklausinėja Lietuvos piliečius, kurie keliauja į šią šalį“, – sakė VSD atstovė Aurelija Vernickaitė.

A. Vernickaitės teigimu, kiekvienas keliaujantis gali tapti potencialiu Baltarusijos žvalgybų taikiniu.

„Paskutiniu metu, ką mes matome, kad tiek Baltarusijos, tiek ir Rusijos žvalgybos, kurios labai artimai bendradarbiauja, bando verbuoti bet ką, ką tik gali užverbuoti. Tai nebūtinai yra žmonės, kurie užima aukštas pareigas valstybės institucijose, tai nebūtinai žmonės, kurie turi prieigą prie įslaptintos informacijos.

Bandoma užverbuoti bet ką, ką tik įmanoma. Ir tik tuomet sprendžiama, kur tą žmogų panaudoti: propagandos sklaidai, kažkokioms ryšininko funkcijoms, operacijose ir panašiuose dalykuose. Kiekvienas turi būti budrus, kuris vyksta į Baltarusiją“, – LNK žinioms sakė VSD atstovė A. Vernickaitė.

Ji perdavė bendrą VSD rekomendaciją – nesant būtinybės tiek į Rusiją, tiek ir į Baltarusiją nevažiuoti.

„Kadangi tai nėra demokratinės šalys. Tai yra šalys, kurios dalyvauja agresijoje prieš Ukrainą. Ir iš esmės netgi jūsų požiūris gali būti tai, kuo priešiškos žvalgybos pasinaudos. Kadangi apklausų metu pasienio punktuose žmonės yra apklausiami ne tik apie jų darbovietes, asmeninį gyvenimą, jų politines pažiūras. Bandoma išsiaiškinti, ar žmonės neturi pažįstamų pareigūnų, pasieniečių, žvalgybos pareigūnų.

VSAT pareigūnų patruliavimas prie Lietuvos-Baltarusijos valstybinės sienos

Paimami žmonių išmanieji įrenginiai: telefonai, kompiuteriai, tikrinama informacija kontaktuose, turimos fotografijos, kur jūs keliavote. Reikia turėti omenyje, kad visa ta informacija, kuri gali būti paimta iš jūsų išmaniųjų įrenginių gali būti panaudota ne tik prieš jus, bet ir prieš jūsų šeimos narius, artimuosius, jūsų pažįstamus. Ta technika, kuri yra jums grąžinama, jeigu buvo atsidūrusi Baltarusijos pareigūnų rankose, tai, tikėtina, jog ji yra su pažeistomis saugumo sistemomis“, – teigė VSD atstovė A. Vernickaitė.

Ji LNK žinioms sakė, jog VSD turi informacijos apie atvejus, kai į Baltarusiją keliavusiems žmonėms pasienio postuose buvo pasakyta, jog jiems uždrausta ten vykti.

„Kadangi jie pasisakė už Ukrainą, smerkia Rusijos agresiją. Ir tiems žmonėms buvo pasakyta, kad draudimas vykti į Baltarusiją jiems bus panaikintas, jeigu sutiksite su Baltarusijos tarnybomis“, – pasakojo A. Vernickaitė.

LNK žinių pašnekovė A. Vernickaitė teigė, jog atsirinkdami taikinius priešiškų šalių žvalgybų tarnybos žiūri, ar žmogus turi poreikį nuolat keliauti į Baltarusiją.

„Galbūt jis ten turi giminystės ryšių, verslo interesų. Taip pat aiškinamasi, ar žmogus yra lojalus režimui. Ir tuomet jau gali būti interpretuojamos ir manipuliuojamos įvairios situacijos, šantažuojamas žmogus, įvairios psichologinės priemonės pasitelkiamos, kad žmogus būtų užverbuotas ir įtraukti į priešišką valstybei veiklai“, – pasakojo VSD atstovė.

A. Vernickaitė kalbėjo, jog kuo daugiau dėmių savo istorijoje turi į Baltarusiją vykstantis žmogus, tuo juo manipuliuoti, jį šantažuoti ir paveikti Baltarusijos žvalgybos tarnyboms bus lengviau.

„Tai neabejotinai Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tai išmano“, – kalbėjo ji.

VSD atstovė A. Vernickaitė taip pat ragino žmones, kurie panašius incidentus pasienyje patyrė, susisiekti su VSD.

Visą LNK žinių pokalbį su VSD atstove A. Vernickaite žiūrėkite čia: