Rusijos diplomatui išreikštas griežtas protestas dėl Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno žūties š. m. vasario 16 d. jo įkalinimo vietoje Sibire aplinkybių, pranešė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė.

Pabrėžta, jog visa atsakomybė už A. Navalno žūtį tenka V. Putinui ir jo vadovaujamam Kremliaus režimui.

Rusijos Federacijos ambasados atstovui taip pat perduotas reikalavimas sudaryti sąlygas išsamiam, nepriklausomam tarptautiniam A. Navalno žūties aplinkybių tyrimui. Pareikalauta, kad A. Navalno kūnas būtų nedelsiant perduotas jo šeimos nariams.

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija pabrėžė kartu su kitais tarptautiniais partneriais dėsianti visas pastangas, kad RF vadovybė ir kiti atsakingieji už A. Navalno žūtį sulauktų atsakomybės.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija taip pat pareikalavo, kad visi pastarosiomis dienomis Rusijoje sulaikyti asmenys, ketinę viešai pareikšti pagarbą A. Navalnui, būtų nedelsiant paleisti.

Priminta, kad Lietuva kartu su tarptautiniais partneriais ne kartą kuo griežčiausiai smerkė Rusijos valdžios mėginimus susidoroti su A. Navalnu, taip pat ir bandymą jį nunuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga "Novičiok", bei nuosekliai reikalavo nedelsiant jį išlaisvinti.

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija pareikalavo iš Rusijos nedelsiant ir besąlygiškai paleisti Jurijų Dmitrijevą, Vladimirą Karą-Murzą, Ilją Jašiną, Aleksejų Gorinovą, Liliją Čanyševą, Kseniją Fadejevą, Aleksandrą Skočilenko ir Ivaną Safronovą ir visus kitus politinius kalinius.

Rusijos laikinajam reikalų patikėtiniui taip pat pareikštas griežtas protestas dėl Rusijos Federacijos sprendimo organizuoti prezidento rinkimus Rusijos laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose š. m. kovo 15–17 dienomis.

Prezidento rinkimų organizavimas Krymo Autonominės Respublikos ir Sevastopolio miesto (Ukraina) neteisėtos aneksijos 10-ųjų metinių dienomis laikomas akivaizdžia Rusijos Federacijos provokacija.

Lietuva ir toliau tvirtai rems nuo Rusijos Federacijos agresijos besiginančią Ukrainą, jos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą, gerbs jos tarptautiniu mastu pripažintas valstybės sienas, o Rusijos Federacijos politinė vadovybė ir asmenys, prisidėję prie Rusijos Federacijos rinkimų Rusijos Federacijos laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose organizavimo, sulauks atsakomybės už šiuos neteisėtus savo veiksmus.

Šiuo klausimu šiandien paskelbtas ir bendras trijų Baltijos valstybių užsienio reikalų ministrų pareiškimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)