„Šiandien „Blue/Yellow“ pradeda ne pirmą misiją, bet gal pirmą kartą supakavome į atskirą veiklos kryptį – „Blue/Yellow Medical“. Buvo bandomoji misija gegužės mėnesį ir paaiškėjo, kokių medikų trūksta Ukrainoje – padėjome, surinkome medikus. Ir šiandien išvažiuoja 4 odontologų komanda“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė „Blue/Yellow“ komunikacijos vadovas Karolis Žukauskas, pridurdamas, kad į šią misiją odontologai vyksta 10-čiai dienų.

Gegužės mėnesį vyko bandomoji medikų misija, kurios metu medikai ne tik dirbo nuo okupacijos jau išlaisvintose teritorijose, tačiau ir aiškinosi poreikį, kokių medikų labiausiai trūksta. Iš šios misijos grįžęs, Ukrainoje savanoriavęs jau ne kartą šeimos gydytojas rezidentas, atsargos leitenantas Skirmantas Krunkaitis rekomendavo surinkti odontologų komandą.

„Mes, bedirbdami praeitą kartą tame rajone, nuo pat pirmų dienų stengėmės išsiaiškinti, koks yra poreikis, trūkumas specifinių medikų. Ir visą laiką mūsų prašė, sakė kad yra didelis odontologų trūkumas. Reikia suprasti, kad ten odontologija yra tik privati, žmonės, kurie išgyvena šitą baisų laiką, šiuo metu neturi lengvo priėjimo prie odontologinių paslaugų, ir tai yra be galo didelis trūkumas“, – spaudos konferencijoje teigė S. Krunkaitis, pažymėdamas, jog odontologų komanda vyksta į Charkivo regioną.

Pasak jo, planuojama sukurti savanorių medikų duombazę, kurie prireikus galėtų vykti į deokupuotas teritorijas, taip pat ir užsiimti Ukrainos medikų mokymais.

Odontologų komandą padėjo surinkti Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė. Su pirmąją „Blue/Yellow Medical“ misija išvyksta trys medikės ir vienas medikas. Jų užduotis – ne tik padėti vietos gyventojams, bet ir apsižiūrėti, įvertinti, ko reikėtų sekantiems misijos dalyviams.

„Šių medikų noras padėti stipresnis nei rizikos baimė. Ir ši ketveriukė nėra vienintelė, pareiškusi norą vykti savanoriauti į Ukrainą. Tarp medikų turime ir daugiau žmonių, kurie norėtų padėti ukrainiečiams, o, bendradarbiaudami su „Blue/Yellow“, galėsime tokias misijas rengti dažniau. Pagalbos poreikis yra didžiulis“, – pabrėžė Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė.

Viena iš į misiją išvykstančių medikių Kristina Žiedas teigė, kad nors odontologija yra specializuota sritis, būtent ši medicininė pagalba dabar yra reikalinga Ukrainos žmonėms.

„Iš tikrųjų, važiuojame dėl to dusinančio neteisybės jausmo, kas vyksta su mūsų kaimynais, su Ukraina. Ir žinojimas, kad ką bedarytume, vis tiek darome per mažai. Nes karas tebesitęsia“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė K. Žiedas.

„Kad ir kaip atrodo ta odontologija tokia specializuota sritis, iš tikrųjų manau, kad yra svarbu, nes pagalba yra tikrai reikalinga. Labai džiaugsimės būdami naudingi, padėdami tiems žmonėms, kurie neturi galimybės gauti pagalbos“, – pabrėžė odontologė.

Iš pirmosios misijos odontologų komanda planuoja grįžta birželio pabaigoje. „Blue/Yellow“ planuoja tokias pagalbos misijas organizuoti reguliariai ir ateityje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją