Tarp įkaitų – 19 moterų ir du vaikai, kuriems mažiau nei penkeri metai, vienam iš jų – vos vieneri, 125 iš jų yra Izraelio piliečiai.

„Jaučiu, kad jis gyvas“


22 metų muzikanto ir pianisto Alon Ohel mama Idit spaudos konferencijoje pasakojo, jog jis buvo pagrobtas iš muzikos festivalio „SuperNova“. Bent trys šioje spaudos konferencijoje pasakotos istorijos taip pat susijusios su šiuo renginiu.

Prieš tai vaikinas kurį laiką keliavo po Aziją, o meilė muzikai spalio 7 dieną, grįžus į Izraelį, nuvedė jį ir į šį muzikos festivalį.

„Jaučiu, kad jam viskas yra gerai, kad jis gyvas. Bet laikas tirpsta“.

„Spalio 7 dieną 5 valandą rytą Alon buvo muzikos festivalyje, kai viskas prasidėjo. Jie sėdo į mašiną ir išvažiavo į priedangą nuo bombų. Ir nuo tada viskas ir įvyko.

„Hamas“ smogikai metė 8 granatas į priedangą, kurioje jie slėpėsi. Tada jie atėjo ir pagrobė mano sūnų ir kitus. Yra vaizdo įrašai, kuriuose tai matosi. Žinau, kad jis buvo pagrobtas gyvas, jis nebuvo sužeistas, mes tai matėme vaizdo įraše“, – išgyvenimais dalijosi vaikino mama Idit.

"Hamas" į nelaisvę paimtas Alon Ohel.

Ji dėkojo Serbijos Vyriausybei, kuri stengiasi išlaisvinti Alon, jis turi Serbijos pilietybę.

Po pagrobimo dienos mama neturi absoliučiai jokios žinios apie savo sūnų.

„Jaučiu, kad jam viskas yra gerai, kad jis gyvas. Bet laikas tirpsta. Nė vienas iš pagrobtųjų nebeturi laiko, mes turime kažką daryti dabar. Kiekvieną dieną, kai jie ten yra. <...> Jis buvo civilis, tiesiog besilinksminantis.

Pasaulis turi mums padėti, terorizmas ne tik Izraelio, bet viso pasaulio problema, tai nutiks ir kitur. Pasaulis turi bendrai užkirsti kelią tam“, – pasakojo pagrobto vaikino motina Idit.

Jauniausi įkaitai


34 metų Yarden Bibas spalio 7 dieną įkaitu buvo paimtas Nir Oz kibuce, kartu buvo pagrobta ir jo žmona Shiri bei du vaikai – vienas iš jų, Kfiras, yra jauniausias įkaitas, jam jos vieneri.

Būtent šie du vaikai yra vieninteliai, kurie, kaip manoma, vis dar laikomi „Hamas“ nelaisvėje.

Yarden pusbrolis Eylon Keshet spaudos konferencijoje pasakojo, jog kontaktą vyras palaikė su savo seserimi ir tik prasidėjus neramumams iš karto suprato, jog jie neeiliniai.

„Jie buvo tiesiog namuose, visi keturi. Jie nuėjo į saugų kambarį ir jis parašė savo sesei, jog „manau, kad tai pabaiga“. Paskutinė žinutė, kurią jis atsiuntė, – „jie įeina“.

„Hamas“ į nelaisvę paimtas Yarden Bibas su žmona ir vaikais.

Iš nelaisvės grįžę žmonės pasakojo, jog Yarden bandė ginti savo šeimą su savo asmeniniu ginklu. Bet kai suprato, kad neturi šansų, kad jie labai ginkluoti, nusprendė pasiduoti teroristams, vylęsis, kad jie negrobs vaikų ir jo žmonos.

Jis galėjo dar apkabinti savo šeimą ir išėjo su jais. Jis nežinojo, jog jo žmona ir vaikai buvo pagrobti, „Hamas“ šį pagrobimą nufilmavo. Jis tapo „Hamas“ žiaurumo simboliu“, – pasakojo Yarden pusbrolis.

„Nemanau, kad žmonės supranta, kiek ilgai yra 100 dienų“.

Pusbrolis priminė, jog, paleidžiant dalį įkaitų, šeima tikėjosi, kad vaikai ir Yarden žmona taip pat bus paleisti.

„Kiekvieną dieną gaudavome sąrašą, kas ten bus. Ir kiekvieną dieną jų pavardžių ten nebuvo. Tai yra košmaras. Kiekvieną dieną mums dūžta širdis iš naujo“, – kalbėjo E. Keshet.

Vyras taip pat pasakojo, jog patys „Hamas“ atstovai paviešino vaizdo įrašą, kuriame jie pačiam Yarden pasako, kad jo žmona ir vaikai yra negyvi. Tačiau jo šeima nėra tikra, ar ši informacija yra teisinga.

„Hamas“ į nelaisvę paimtas Or Levy.

„Išlaisvinti kartu laikyti žmonės mums vėliau pasakojo, jog jo psichologinė būklė yra labai prasta. Mes neturime jokių žinių iš jo nuo to paviešinto vaizdo įrašo. Kaip ir apie jo žmoną ir vaikus – nuo pirmo vaizdo įrašo, kai jie yra pagrobiami“, – kalbėjo E. Keshet, pridurdamas, kad jo pusbrolis į nelaisvę pateko jau su žaizda galvoje.

Kalbėdamas apie pusbrolio sūnų – vienerių metų įkaitu vis dar laikomą kūdikį, jis kėlė klausimą apie baisias sąlygas, kuriomis laikomi įkaitai ir kaip tai gali paveikti patį vaiką.

„Nemanau, kad žmonės supranta, kiek ilgai yra 100 dienų“, – kalbėjo E. Keshet, „Hamas“ teroristų pagrobto Yarden pusbrolis.

Matė, kaip nužudo žmoną


23 metų Or Levy taip pat buvo pagrobtas iš muzikos festivalio „SuperNova“. Jo žmona jame buvo nužudyta. Vaikino brolis Michael Levy spaudos konferencijoje pasakojo, jog pora tiesiog norėjo atsipalaiduoti muzikos festivalyje.

„Spalio 7 dieną jie išvyko į muzikos festivalį. Jie bėgo irgi į priedangą nuo bombų. Iš jos jis paskambino mano mamai, buvo labai išsigandęs. Jo paskutinis sakinys buvo: „Mama, tu nenori žinoti, kas čia vyksta“. Jis tai pakartojo kelis kartus.

„Jo paskutinis sakinys buvo „mama, tu nenori žinoti, kas čia vyksta“. Jis tai pakartojo kelis kartus“.

Po kelių minučių atėjo „Hamas“ teroristai, metė granatas, šaudė, taip nužudė jo žmoną ir dar 17 kitų. Mano jaunėlis brolis turėjo matyti, kaip jo žmona mirė dar prieš tai, kai jis buvo pagrobtas. Jų dvejų metų sūnus laukia jų grįžtančių namo.

„Hamas“ į nelaisvę paimtas Or Levy.

Negalime sakyti žodžių „mama“ ir „tėtis“, nes jis iš karto verkia. Kaip ir kitos šeimos, turiu tik vieną tikslą gyvenime – grąžinti visus pagrobtuosius, savo brolį. Tai pažadėjau savo tėvams, o jo sūnui pažadėjau, kad bent jo tėtis sugrįš“, – pasakojo Or Levy brolis Michael.

Bijo dėl moterų įkaičių


Savo sesers Romi istorija spaudos konferencijoje dalijosi ir Yarden Gonen. Ji taip pat dalyvavo minėtame „SuperNova“ muzikos festivalyje.

„Ji tiesiog norėjo keliauti po pasaulį ir pasilinksminti, jai 23 metai. Ji į muzikos festivalį keliavo su savo geriausia drauge. Spalio 7 dienos ryte gavau jos skambutį, kad skrenda daug raketų, ji nežino, kur eiti. Mes su ja telefonu bendravome maždaug 5 valandos. Bandėme jai padėti, kiek tik įmanoma. Pasiūlėme jai sėsti į mašiną ir važiuoti į priedangą“, – pasakojo Y. Gonen.

Vienu metu jau atrodė, kad saugią vietą Romi atrado, todėl seserys telefonu pradėjo kalbėtis įprastomis temomis, kaip, pavyzdžiui, merginai patekti į butą, nes raktai liko automobilyje.

„Bet po dešimties minučių mano mamai ji skambino ir sakė, kad jos geriausia draugė buvo pašauta ir neatsako. <...> Ji bandė pamatuoti savo draugės pulsą, kai ji tiesė ranką, teroristai ją pašovė. <...> Skambutis tiesiog baigėsi, mes išsigandome, kad Romi yra negyva“, – teigė Y. Gonen.

Vėliau, išsivertę pokalbio metu fone skambėjusius arabų kalba pasakytus sakinius, šeima suprato, jog mergina buvo pagrobta, „Hamas“ teroristai kalbėjosi būtent apie tai.

„Hamas“ į nelaisvę paimta Romi Gonen.

Nuo tada apie seserį žinių šeima neturi. Praėjo jau du mėnesiai nuo dalies pagrobtųjų paleidimo.

„Mano didžiausia baimė yra net ne tai, kad ji mirusi. O tai, ką jau žinome iš liudininkų, kas buvo kitoms merginoms – kaip jos naudojamos kare. Jos lyg vergai, seksualiai išnaudojamos, prievartaujamos.

„Pabudau šį rytą norėdama vemti, pagalvojau apie savo sesę ir kitas 13 moteris, kurios vis dar ten laikomos. Pagalvojau, kad galbūt man negera, nes jos yra nėščios“.

Pabudau šį rytą norėdama vemti, pagalvojau apie savo sesę ir kitas moteris, kurios vis dar ten laikomos. Pagalvojau, kad galbūt man negera, nes jos yra nėščios“, – išgyvenimais dalijosi pagrobtos Romi sesuo Yarden.

Delfi primena, kad plataus masto operaciją prieš „Hamas“ teroristus Gazoje Izraelis pradėjo po to, kai palestiniečių grupuotė spalio 7 d. Izraelio pietuose surengė kruviną išpuolį.

Per jį, oficialiais Izraelio duomenimis paremtu naujienų agentūros AFP skaičiavimu, žuvo maždaug 1 140 žmonių, dauguma jų – civiliai.

„Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, per atsakomąjį Izraelio puolimą Gazoje jau žuvo 25 295 žmonės, pagrinde moterys, vaikai ir paaugliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)