„Pats pranešimas, kad bus atšaukiama 50 diplomatų, yra ganėtinai radikalus žingsnis. Ir taip daugelis žmonių tai ir priima kaip labai skubotą, neapgalvotą sprendimą. Bet tiek pats Lenkijos užsienio reikalų ministras, tiek kiti valdančiosios koalicijos nariai pabrėžia, kad šis procesas vyksta jau kurį laiką.

Ir nėra taip, kad jau kitą dieną visi bus priversti išvažiuoti iš savo ambasadų ir grįžti į Varšuvą. Tai procesas, kuris suplanuotas keliems mėnesiams, realiai pusei metų, kad patys diplomatai turėtų pakankamai laiko pasiruošti tam, perduoti ambasadas kitiems diplomatams“, – kalbėjo L. Vaičiūnas.

Jis teigė, jog kalbama, kad naujoji Lenkijos Vyriausybė naudojasi teise formuoti Lenkijos užsienio politiką.

„Buvusi valdančioji partija irgi ne kartą pakartojo, kad diplomatai ir ambasadoriai yra skirti tam, jog atstovautų Vyriausybei. Taigi Lenkijos dabartiniai valdantieji pasinaudoja savo pirmtakų argumentais, Konstitucija ir sako, kad tai natūralus procesas.

Lenkijos Vyriausybė formuoja užsienio politiką. Ir turi turėti asmenis, kuriais gali pasitikėti savo atstovybėse, esančiose užsienio valstybėse. Ir kad galėtų sėkmingai vykdyti savo užsienio politiką“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo Rytų Europos kolegijos Vroclave vadovas.

Pašnekovas L. Vaičiūnas sutiko, jog šie judesiai kelia šokių tokių emocijų, nes tai tikrai dideli pokyčiai.

„Bet Lenkijos užsienio reikalų ministras ramina, kad tai bus nuoseklus procesas, kuris kažkiek laiko užtruks. Kad būtų suformuota nauja komanda, su kuria Lenkijos Vyriausybė galėtų dirbti šalies politikos labui“, – teigė pašnekovas.

Visgi, kol kas numanyti, kas galėtų būti kitas Lenkijos ambasadorius Lietuvoje, yra sunku.

„Žinoma, pasirodo pavardžių, bet sakyti, kad yra koks nors favoritas ar favoritai, apie kuriuos būtų galima kalbėti, kol kas labai sunku. Susidaro įspūdis, kad bus prisiminti tie diplomatai, kurie per pastaruosius aštuonerius metus buvo šiek tiek nustumti į antrą planą“, – tikino Rytų Europos kolegijos Vroclave vadovas L. Vaičiūnas.

Visą LNK pokalbį su L. Vaičiūnu žiūrėkite čia: