Sistema buvo sukurta apsisaugoti nuo kito priešo

Pasak Generolo Jono Žemaičio karo akademijos dėstytojo, ginkluotės eksperto Artur Plokšto, „Aegis“ sistema – priešraketinė sistema, skirta numušti vidutinio ir tarpinio nuotolio balistines raketas.

„Kokį taikinį numušinėti – čia jau nuspręs vadovavimo centras“, – teigė jis.

Tiesa, ši sistema buvo sukurta tam, kad būtų galima apsisaugoti nuo balistinių raketų iš Irano, tačiau dabar, anot A. Plokšto, matome, kad iraniečių puolimas prieš Vakarų Europą yra mažai tikėtinas.

„Atsirado kitas priešas“, – pabrėžė jis.

Arturas Plokšto

Nors tai jūrinė sistema, lenkai ją laikys krante.

„Galima pasakyti, kad čia yra laivas, pastatytas ant kranto, nes, net ir pažiūrėjus į jį, matome, kad antstatas praktiškai yra tas pats. Antstate yra radarų antenos ir žemėje yra įdėtos paleidimo šachtos, tai vietos ten daug“, – kalbėjo ginkluotės ekspertas.

Kiek saugumo ji suteiks?

Generolo Jono Žemaičio karo akademijos dėstytojo, ginkluotės eksperto A. Plokšto teigimu, šios sistemos galingumas didelis.

„Čia Obamos laikais buvo pakeistas sprendimas vietoje dislokuoti amerikiečių sistemą, kuri nerimą, visų pirma, sukėlė Rusijai. Perstatė šitą, bet pagal galimybes ji yra panaši. Raketa MS-3 neseniai numušė tarpkontinentinio raketos imitatorių ir taip parodė, kad ji gali numušti praktiškai kiekvieną taikinį. Kas yra įdomu, tai yra tai, kad tas efektorius yra šiaip technikos šedevras, nes jis pataiko tiesiai. Čia yra kinetinis smūgis ir ten nėra jokių sprogmenų. Čia tas pats, kas pataikyti pistoletu į kulką, iššautą iš šautuvo“, – kalbėjo jis.

Tomahawk leidžiamas iš Aegis sistema aprūpinto JAV laivo

Jis įvardijo, su kuo būtų galima palyginti tokį smūgį.

„Smūgis yra tokios energijos, kad maždaug 10 tonų sunkvežimis su 1000 km/h greičiu trenktų arba čia yra 30 kilotonų – tokia yra energija tame smūgyje“, – paaiškino A. Plokšto.

Tiesa, pasak pašnekovo, ši raketų bazė daug gerų žinių Lietuvai neturi.

„Ji neveikia prieš taikinius, kurie yra žemiau negu Karmano linija, tai yra 100 kilometrų aukštyje“, – sakė A. Plokšto.

Aegis Ashore

Įvertino grėsmes Lietuvai

Pastaruoju metu apie Lietuvai kylančią grėsmę ir tikrą karą diskutuojama itin daug. Vieni politikai kalba, kad reikia neatidėliotinai rūpintis Lietuvos saugumu, kiti skatina nusiraminti, esą realaus pavojaus kol kas nėra. A. Plokšto teigimu, svarstant apie tai, kada Rusija galėtų imtis tiesioginių veiksmų prieš Lietuvą ir NATO, vertėtų atsižvelgti į realią situaciją.

„Čia yra du atsakymai. Vienas atsakymas – jeigu iš tikrųjų kompensuoti nuostolius Ukrainoje, tai reikia ilgo laiko, nes net ir ta technika, kuri dabar yra Ukrainoje, irgi yra pažeista, remontuota ir vos gyva. Jeigu žiūrėtume grynai iš agresoriaus intereso, tai užpulti reikia tada, kada priešas yra nepasiruošęs, todėl, jeigu aš būčiau agresorius, aš pulčiau šiandien“, – teigė jis.

Panašu, kad agresoriaus negąsdintų karas prieš NATO, nes, pasak A. Plokšto, ir karas Ukrainoje buvo pradėtas „ant visiškai klaidingų prielaidų“.

„Tai buvo toks sprendimas, neturintis visiškai nieko bendro su realybe. Jeigu bus matoma, kad NATO yra silpnas arba popierinis tigras, tai gali išprovokuoti kitą žingsnį, nors aš tuo ir nelabai tikiu“, – pripažino jis.

Ginkluotės ekspertas įvertino, kaip NATO pasirengimas atrodo šiuo metu.

„NATO ginkluotė susideda ir iš naujausių technologijų, ir iš technologijų, kurios geros, bet ne pačios naujausios, ir yra pasenusių. Tankas „Leopardas“ – čia jau šaltojo karo pradžia, bet tai yra normalu“, – teigė A. Plokšto.

Jo manymu, dabar NATO jau atsibudo ir taps tikruoju, o ne popieriniu tigru.

Visą pokalbį rasite LNK portale: