„Buvo dirbamas labai ilgas darbas, nelabai viešinamas, bet iš tiesų laisvės kovose žuvo 20 tūkst. partizanų, kurių daugumos palaikai nerasti iki šiol. Iš 8 Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio signatarų kapų šiuo metu rasti tik du“, – teigė LGGRTC direktorius Adas Jakubauskas.

Pasak jo, šiuo metu yra rasti ir perlaidoti tik Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio signatarų Adolfo Ramanausko-Vanago ir Broniaus Liesio-Nakties palaikai.

„2020 metais identifikuoti devyni partizanai, buvę palaidoti Leipalingio kapinėse. Iš viso čia buvo palaidoti 34 žuvę ginkluoto pasipriešinimo dalyviai. Taip pat buvo tęsiami archeologiniai centro užsakymai (...) ir identifikaciniai tyrimai Našlaičių kapinėse. Rasti ir identifikuoti dviejų partizanų palaikai“, – atkreipė dėmesį A. Jakubauskas.

Centro direktorius taip pat pabrėžė, kad didieji LGGRTC tikslai šiuo metu yra surasti du gerai žinomus partizanus – Juozą Vitkų-Kazimieraitį ir Lionginą Baliukevičių-Dzūką.

„Galbūt artimiausiu laiku pavyks surasti partizanų karžygį Juozą Vitkų-Kazimieraitį, kurį Vanagas vadino savo mokytoju, ir taip pat ypatingąjį Lionginą Baliukevičių-Dzūką, pagarsėjusį savo dienoraščiu, kurį centras yra išleidęs. Tai yra mūsų didieji tikslai, bet mes džiaugiamės kiekvienu rastu partizanu“, – akcentavo jis.

Savo ruožtu LGGRTC memorialinio departamento vyresnysis patarėjas Eugenijus Peikštenis akcentavo, kad centras padarė labai didelį darbą, kol partizanų palaikai buvo surasti ir identifikuoti.

„Buvo išsiaiškinta, kiek Leipalingio valsčiuje žuvo, ten žuvo virš 170 asmenų, reikėjo susirasti jų artimuosius, kad paimtume DNR mėginius, tai irgi didžiulis darbas. Tie palaikai buvo ekshumuoti ir jau praėjusiais metais iš 34 eshumuotų palaikų pavyko identifikuoti devynis, (...) trys taip pat yra beveik nustatyti, laukiame paskutinių duomenų“, – sakė E. Peikštenis.

„Kadangi žuvo apie 170 asmenų, tai Leipalingyje nerasta dar apie 100 palaikų. Šiais metais planuojame ir toliau ieškoti palaikų, kurie yra užkasti, ir siekti juos identifikuoti“, – pridūrė jis.

E. Peikštenis taip pat akcentavo, kad Leipalingyje ir toliau ketinama ieškoti daugiau nei 100 nerastų palaikų. Jo teigimu, tolesni tyrimai gali trukdi dar 10 ar 20 metų.

Tuo metu LGGRTC vyr. istorikas Dalius Žygelis teigė, kad centras pastaruoju metu sulaukia labai daug artimųjų prašymų surasti laisvės kovose žuvusių giminių palaikus.

„Paskutiniais metais centras yra tiesiog užverstas artimųjų prašymais surasti jų gimines. Kas liečia Našlaičių kapines, tai reikia pasakyti, kad mes turėjome sąrašą visų Našlaičių kapinėse užkastų laisvės kovotojų ir pagal tą sąrašą jau suradome visus. Tai yra jau baigtinis sąrašas, ir paskutiniai yra Vytautas Miškinis-Viesulas ir Pranciškus Prusaitis-Lapė. Bet radome ten ir nesančius sąraše partizanus, pavyzdžiui, Antaną Kraujelį“, – sakė jis.