„Dabar paskutinės vasaros dienelės, nes ruduo prasidės rugsėjo 23 dieną, 9 valandą 50 minučių. Tai yra astronominė rudens pradžia, kada žemė savo kasmetinėje kelionėje aplink saulę pasiekia rudens lygiadienio tašką.

Sakoma, kad tada jau naktis pasiveja savo trukme dieną. Ir apie tą laiką Lietuvoje ištikdavo gilios šalnos, kada nubalusi žemė iki vidurdienio išbūna. Tai yra reflektuojama ir į mūsų tautosaką: priežodžiai, patarlės sako, ką žmonės turi daryti šiuo metu“, – LNK vidurdienio žinioms sakė etnologas L. Klimka.

Jis pasakojo, jog ketvirtadienis bažnytiniame kalendoriuje buvo Apaštalo Mato diena.

„Tai posakis yra toks – nuo Mateušo ir vanduo ataušo. Reiškia, kad ir maudytis nebegalima, žvejoti, vėžius gaudyti. Nes sveikatai yra pavojinga“, – teigė L. Klimka.

Paklaustas, ar pamena tokį šiltą rudens lygiadienį, etnologas teigė, jog taip. Tačiau tai būdavo pavienės dienos, o ne visas rugsėjo mėnuo. Etnologas L. Klimka taip pat pabrėžė, jog elgesį dėl itin šilto rugsėjo keičia ir gamta.

„Būdavo tokių gražių dienų, taip. Rugsėjo mėnesį ir kartais jos susilieja su vadinamąja bobų vasara, kuri būna rugsėjo gale, arba spalio pradžioje.

Tokių gražių dienelių būna, bet kad taip ilgai užtruktų... Tikrai ne.

Štai net kregždutės išvedė kelias vadas ir tik dabar jos susiruošė išskristi į dausas. O šiaip jau kitais metais jos seniausiai būna išskridusios“, – LNK vidurdienio žiniose teigė etnologas L. Klimka.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su L. Klimka žiūrėkite čia: