Aiškėja, kad politikas nuslėpė sandorį, kuriuo už juokingai mažas palūkanas pasiskolino 300 tūkst. Lt iš lažybų verslo, kurio klausimus pats kuruoja, atstovo. Politikas atsidūrė ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) akiratyje. Dėl šios istorijos kreiptasi ir į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

V. Galvono bėdos prasidėjo LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“, kai finansų ministras Rimantas Šadžius prieš savo nosį išvydo paskolos sutartį, kurią sudarė V. Galvonas ir lažybų įmonės „Top Sport“ savininkas Gintaras Staniulis. Dokumentą ministrui parodė laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis.

R. Šadžius savo pavaduotojo smerkti neskubėjo, bet laukė skaidrumo. „Tikiuosi, kad V. Galvonas tinkamai deklaravo šią sutartį“, - teigė ministras.

Tačiau jo lūkesčiams išsipildyti nebuvo lemta. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos duomenimis, V. Galvonas paskutinįsyk savo interesų deklaraciją atnaujino šių metų vasario 28 d. Tačiau jokios paskolos, sudarytos praėjusių metų balandžio 18 d., deklaracijoje nėra.

DELFI pavyko susisiekti su R. Šadžiumi ir ministrui perduoti šią informaciją. Tačiau ministras su vertinimais ir toliau neskuba. „Kol aiškinamės padėtį, komentarų nebus“, - teigė R. Šadžius.

Nušalinti negali, nes viceministras atostogauja

Rimantas Šadžius
Žurnalistų Seime užkluptas ministras pranešė nurodęs atlikti vidinį patikrinimą dėl V. Galvono veiksmų.

„Ministerijoje pradėtas (…) pono V. Galvono tarnybinės veiklos tyrimas, kuris ir duos atsakymą“, - sakė R. Šadžius.

Pasak, jo šiuo metu nėra nei pagrindo, nei galimybių laikinai nušalinti viceministrą nuo pareigų. „Jisai šiuo metu atostogauja, todėl nušalinti nuo pareigų nėra kaip ir nėra jokio tikslingumo“, - įsitikinęs R. Šadžius.

Paklaustas, ar V. Galvonas liks poste iš naujo tvirtinant Vyriausybę, ministras atsakė dviem žodžiais: „Viso gero“.

VMI V. Galvoną tiria premjero pavedimu

Negana to, Vilniaus apskrities VMI informuoja, jog V. Galvono atžvilgiu pradedamas mokestinis tyrimas. Taigi panašu, kad didžiulė paskola už menkas palūkanas nebuvo deklaruota ne tik etikos sargams, bet ir mokesčių inspektoriams.

Algirdas Butkevičius
Premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams teigė pats pavedęs VMI atlikti tokį tyrimą. „Kaip vertinu – pasakysiu po to, kai bus baigtas tyrimas. Šiandien jau yra duotas pavedimas atlikti tyrimą ir, baigus tyrimą, pateikti informaciją man. (…) Šiandien ryte yra duotas pavedimas VMI atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, jeigu tai yra tiesa, lyg tai ta paskola netgi nebuvo deklaruota“, - teigė A. Butkevičius.

Premjeras V. Galvono sutarties teigė nematęs.

Su V. Galvonu DELFI susisiekti nepavyko. Finansų ministerija DELFI informavo, kad viceministras šiuo metu atostogauja.

V. Galvonas paskolą neigia

V. Galvonas BNS teigė, kad informacija dėl paskolos yra „provokacija ir falsifikatas“.

„Aišku, nėra tokios paskolos. Ką, ar aš durnas?“, - BNS teigė viceministras.

G. Staniulis: parašas į mano panašus, bet netikras

DELFI pavyko susisiekti ir su „Top Sport“ vadovo G. Staniuliu. Buvęs krepšininkas ir žinomas verslininkas prisiekinėja jokių 300 tūkst. Lt V. Galvonui neskolinęs.

„Pats matau ir pats nustebęs, nes niekad tokios sutarties nepasirašinėjau. Čia yra falsifikatas“, - DELFI teigė G. Staniulis.

Pašnekovas užsiminė rimtai svarstantis galimybę reikalauti paviešinto dokumento ekspertizės.

„Turbūt ir patys savo iniciatyva kreipsimės į teisėsaugos organus, kad išsiaiškintų, iš kur čia atsirado ir kaip čia ta sutartis paviešinta buvo“, - sakė G. Staniulis.

Paklaustas, ar ant E. Jakilaičio paviešinto dokumento suraitytas parašas panašus į jo paties autografą, verslininkas teigė matantis daug panašumų. Tačiau parašą šiais laikais esą lengva padirbti.

„Parašas panašus. (…) Bet prie šiuolaikinių technologijų, turbūt nuo kitos sutarties kažkokios, paimti, nežinau kaip čia darosi, visa tai sumodeliuoti, sudėti, vėl nuskenuoti, sufalsifikuoti – tai turbūt nėra aukštoji matematika ir nėra labai sudėtinga“, - svarstė G. Staniulis.

Kreipiasi į VTEK

Ketvirtadienį taip pat pasirodė žinia, kad Seimo konservatorė, parlamentinės grupės „Už Lietuvą be korupcijos“ pirmininkė Agnė Bilotaitė kreipėsi į VTEK dėl finansų viceministro V. Galvono. Ji prašo ištirti, ar finansų viceministras nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

Agnė Bilotaitė
„Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas įpareigoja valstybės tarnautojus vengti interesų konfliktų ir elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra. Manau, po vakar paviešintų faktų apie V. Galvono paimtą paskolą kyla itin pagrįstos abejonės dėl viceministro interesų skaidrumo,“ – kreipimosi į VTEK priežastis aiškino A. Bilotaitė.

Ji atkreipia dėmesį į faktą, kad pats finansų ministras viešai pareiškė nežinojęs apie viceministro V. Galvono paimtą paskolą, taip pat nežinantis, ar ji yra įtraukta į jo viešųjų ir privačių interesų deklaraciją. A. Bilotaitės teigimu, tai tik skatina abejones dėl supainiotų interesų.