„Tai yra nesusiję. Pasakysiu paprastai, gal primityviau, nors ne visai teisiniu požiūriu teisingai, tai yra skirtingi teisės aktų pažeidimai. Kas yra KT atsakomybė, tai ji kyla už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus ir Seimo nario priesaikos pažeidimus.

O baudžiamoji atsakomybė numatyta Baudžiamajame kodekse (BK). Šiuo atveju, pavyzdžiui, tautinės, ar religinės neapykantos kurstymas, arba Holokausto neigimas ir šiurkštus menkinimas, nežinau, kaip tiksliai vykdomas ikiteisminis tyrimas. To požymius reikia nustatyti ir tam dirba specialios institucijos.

Apkaltai iš esmės pakanka Seimo nario priesaikos pažeidimo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo. Vienas iš apkaltos pagrindų – nusikaltimo padarymas. Tad jeigu asmuo pirmiau yra nuteisiamas, tai tokiu atveju galima pašalinti už nusikaltimo padarymą. Šia prasme toks ryšys yra ne visai tiesioginis“, – LNK vidurdienio žiniose dėstė buvęs KT pirmininkas, teisininkas D. Žalimas.

Jis pabrėžė, jog už tuos pačius veiksmus gali būti taikomos skirtingos atsakomybės rūšys: tiek Konstitucinė, tiek ir baudžiamoji.

„Konstitucinės atsakomybės klausimas tikrai niekaip nepriklauso nuo to, ar už tuos pačius veiksmus Seimo narys bus nubaustas pagal BK – teismo nuosprendžiu, vykdant specialių ikiteisminį tyrimą. Nes apkaltos procedūra yra atskira, specifinė. Seimas suformuluoja kaltinimus, tada juos tvirtina, arba ne, KT. Ir jeigu patvirtina, asmuo gali būti pašalintas iš pareigų“, – pasakojo teisininkas D. Žalimas.

Remigijus Žemaitaitis

LNK vidurdienio žinių pašnekovas, buvęs KT pirmininkas D. Žalimas teigė, jog praktika rodo, kad ikiteisminiai tyrimai trunka ilgiau, o Seimo apkaltos komisija galėtų sprendimą priimti greičiau.

„Tai yra klausimas – ko mes norime. Ar mes norime tokius veiksmus užkardyti nuo pat pradžių, ar turime laukti, kol ponas R. Žemaitaitis toliau, galima sakyti, tyčiosis iš mūsų visų savo tokiais panašiais pasakymais“, – sakė D. Žalimas.

Praėjusią savaitę sudarius apkaltos komisiją dėl R. Žemaitaičio pasisakymų, opozicija nuo jos atsitraukė.

„Aš juos logiškai mėginu paaiškinti kaip siekį save asocijuoti su tam tikrais rinkėjais, kuriems toks elgesys yra priimtinas. Tai yra baimė netekti balsų už savo aiškią poziciją R. Žemaitaičio atžvilgiu. Aš nežinau, ar tikrai visada politikoje tai yra pats tinkamiausias elgesys“, – svarstė buvęs KT pirmininkas.

D. Žalimo teigimu, jeigu parlamentaras R. Žemaitaitis ir toliau tęs tokį elgesį, žala politinės reputacijos prasme Lietuvai bus vis didesnė.

„O šiaip tai mes atrodome kaip laukinių valstybė su tokiais pasisakymais. Nes tie, kas susipažino su R. Žemaitaičio pasisakymais, nereikia būti ekspertu, jog matytum, kad šalis yra ypač žemos politinės kultūros. Joje, matyt, yra tautos atstovų, kuriems yra visai priimtinos tokios antisemitinės pažiūros. Civilizuotoje Vakarų visuomenėje toks politikas tiesiog nebus priimtas“, – LNK vidurdienio žinioms kalbėjo buvęs KT pirmininkas D. Žalimas.

Delfi primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į R. Žemaitaičio pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su D. Žalimu žiūrėkite čia: